Klik sini

Khamis, 30 Jun 2011

Strawberry Custard Jelly

Best Blogger Tips
Malam ni nak buat dessert pulak la memandangkan stroberi dalam peti ais pun menunjukkan tanda-tanda hampir xpired hehehe.....best dak gambar kat bawah ni, sangat menggoda okeh......

Stoberi yang tabur kat bawah tu saja buat perhiasan, bakal-bakal nak buat stoberi cheesecake la pulak lepas ni hehehehe.....ketawa sebab badan dah gemuk

Dessert ni saya buat 2 layer. Layer bawah sekali tu custard dan atasnya jello berperisa strawberry, ermmm.....masih terasa lagi di tekak tetiba mouthwatering tap...tap... lak. Bukan nak puji diri sendiri kan tapi ini memang sedap...sedap gila.

Custard ni masak macam biasa dengan api yang kecik sambil whisk atas api pelan-pelan sampai dia pekat dan berkilat. Bahan yang saya letak 2 tbsp tepung custard+3 cawan susu low fat milk+1 tsb butter+4 tbsp gula+1 tsp esen vanilla (kalau ada vanila paste or vanilla extract lagi sedap)


Bila custard dah masak, saya tuangkan dalam gelas comei2 mcm ni dan letak buah stoberi atas custard. Dalam masa yang sama saya nak buat jeli pulak. Saya didihkan 500ml air dan kemudian baru tuang serbuk 90 g Premix Crystal Jelly perisa strawberry (cap Nona)....siap bagitau brand lagi ha.....


CUSTARD JELLY
Bahan-bahan :
90 g Premix Crystal Jelly perisa strawberry (cap Nona)
3 cawan susu low fat
4sb gula
1 sk esen vanilla
2 sb tepung kastard
1 sb mentega - optional
Cara-cara :
Satukan susu cair, gula, esen vanilla, tepung kastard dan mentega di dalam periuk dan masak hingga pekat.
Tuangkan adunan kastard tadi ke dalam bekas yg bersesuaian. Biarkan ia sejuk sebentar dan kemudian susunkan buah di atasnya. Ketepikan.
Untuk adunan jeli : Didihkan air 500 ml ke dalam periuk dan masukkan serbuk jeli tadi hingga larut. Kemudian tuangkan ke atas adunan kastard tadi.
Sejukkan terlebih dahulu

Apa lagi dah siap masak, sesi photography pun bermula, snap sana tak kena snap sini tak kena...tak cukup cahaya...angel tak betul......dah la, tak sabar nak makan ni

Sila lap air liur anda hehehe...padahal air liur saya yang nak meleleh

Sesambil tengok cita desperate housewife

Tak sedar bila habis, cepat sangat....satu lagi pusingan hehehehe....

Rabu, 29 Jun 2011

Gratin Dauphinois aka kentang lapis bakar

Best Blogger Tips
Makan malam ni nak masak makanan orang perancis pulak. Orang melayu kan suka mencuba pelbagai masakan dunia. Kalau tanya orang perancis pun depa boleh ka makan sambal belacan atau paling koman pun makan buah durian?tu tak cerita bab tompoyak, cencalok, budu dan banyak lagi la kan. Bos saya keja dulu lain pulak sebab dia mat saleh yang suka gila dengan durian, namanya Dennis M. Allen tetiba teringat keja dulu lari sana sini ikut awan sebab nak dapatkan pencahayaan yang baik masa photo shoot.

Berbalik pada menu ni, resepi asalnya saya ambik dari buku resepi 'chef wan mengelilingi dunia'. Suka sangat dengan buku ni sebab chef wan tunjuk resepi-resepi dari serata dunia, kebanyakannya masakan eropah, middle east, US, Mexico dan tak kurang masakan asia jugak.

Menu ni lebih kurang macam kentang lapis bakar sebab bahan asasnya menggunakan kentang. 
First of all, ketuk 3 ulas garlic atau cincang kemudian taburkan dalam stoneware baking.

Saya susun pula kentang mengikut susunan sisik ikan. Lapisan atas kentang, saya taburkan cheese.

Ulang susunan sampai selesai

Saya letak butter sikit atas kentang

Dalam bowl lain, saya campurkan susu+krim+lada hitam+salt dan saya tuangkan atas kentang ni

Saya bakar selama 40 minit dengan suhu 190C

Dah siap untuk dihidangkan

Makan bersama chicken cordon bleu...yum....jemput makan

Selasa, 28 Jun 2011

Chicken Cordon Bleu

Best Blogger Tips
Lama tak makan cordon bleu ni, 2 tahun lepas buat open house jamu kat tetamu chicken cordon bleu hasil air tangan mr. soulmate. Cordon Bleu ni macam chicken chop juga cuma ada cheese di tengah-tengahnya. Kalau makan panas-panas cheese dalam ayam ni meleleh keluar berpintal-pintal hehehe sedap...sedap....

Masakan ni agak leceh sikit sebab kena celup-celup dalam tepung, telur dan bread crumb. Memang berkecah jugakla dapur tapi kalau sekali sekala nak berkecah takpa punya, janji perut kenyang...hati girang

Balik dari ofis tadi saya keluarkan ayam dulu dari peti ais untuk defrost. Lepas mandi manda dan solat semua baru jenguk balik dalam dapur. Ayam masih beku lagi ni ermmm....takpa saya potong nipis-nipis, potong masa beku ni lagi senang sikit kot. Dalam gambar atas tu saya masukkan daun bay, parsley, black pepper, salt, paprika, cajun, nutmeg powder dan thyme. Banyak sangat ke bahan perapan ni?sebenarnya bahan perapan ni ikut citarasa masing-masing sebab saya suka rasa sweet paprika dalam ayam ni. Kalau nak marinate dengan salt dan pepper pun boleh jugak.


Lepas marinate dalam 30 minit macam tu, ayam pun dah tak beku baru saya balutkan cheese dengan ayam. Kena hati-hati sikit nak balutkan cheese ni sebab kalau tak nanti masa nak goreng, cheese akan meleleh keluar dan ayam jadi cepat hangit pulak. Bagi mengelakkan cheese ni mudah terkeluar nanti masa nak mengoreng, saya cucuk ayam dengan lidi.

Inilah aturannya, ayam ni kena pi bahagian tepung dulu pastu ke bahagian telur pastu ke bahagian bread crumb, last baru ke bahagian minyak panas

Nak lagi senang cita, tepung ni masuk dalam mangkuk ayam jugak la hehehe...

Bila ayam disalut tepung sepenuhnya, baru celup dalam telur pulak

Dari telur ke bread crumb, sepatutnya bread crumb la tapi saya takdak bread crumb sebenarnya hehehe.... patutla lain macam je rupanya 

Tarraaa.....saya pakai biskut buat breakfast pagi-pagi kat opis, biskut ni memang banyak dalam laci ofis...curi sepeket nak buat cordon bleu kat rumah.

Panas-panas angkat dari kuali, cheese dah nak membuak-buak keluar dah tu.

Lagi sedap makan dengan sayur-sayur yang sekadar rebus kosong dengan air je. Saya rebus kacang buncis, carrot dan cili. Saja nak bermain dengan color-color dalam hidangan. Kuah boleh klik sini

Hidangan saya makan ni chicken cordon bleu bersama gratin dauphinois. Esok saya cita pulak macam mana nak buat gratin dauphinois

Isnin, 27 Jun 2011

Blended Orange Cake mix dengan Coklat sket

Best Blogger Tips
Gara-gara tak saved tadi, apa yang ditulis dah hilang...kena buat karangan balik. Hari ni saya bercadang nak buat Blended Orange Cake tapi nak buat versi derhaka dengan mencampurkan sedikit serbuk koko dalam adunan. Mula-mula masa saya baca blog CMG dok derhaka sana derhaka sini, saya pun heran sapa yang derhaka kat sapa. Rupa-rupanya kalau sebut word derhaka dalam blog masak memasak ni means resepi asal telah diolah mengikut kretiviti masing-masingla. Ooooo baru ku tahu....


Resepi ni boleh dipanggil derhaka jugak la yer?nak kata kek coklat tapi rasa oren, nak kata kek oren awat color koko pulak...heran sungguh nooo


First of all, ambik sebiji oren dan potong-potong untuk diblend terus sekali dengan kulitnya. Oren ni manis dan takdak biji senang cita, takyah dok korek-korek keluarkan biji oren

and second of all, sediakan blender dan masukkan 3 biji telur, 1 cawan minyak, 11/2 cawan gula, sebiji oren dan 1 sudu sunquic. Senangkan resepi ni, blend semua bahan-bahan sampai hancur dan sebati kemudian tuangkan dalam bowl

Sementara tu ayak dulu 2 cawan tepung gandum, 3 sudu serbuk koko dan  1 sudu baking powder. Masukkan sikit demi sikit tepung dalam bowl bahan yang dah siap diblender tadi. Bila semua bahan sebati, bakar adunan selama 30 minit dengan suhu 170C. Kalau resepi asalnya bakar selama 40 minit tapi saya rasa 30 minit pun kek dah cukup masak, saya taknak kek jadi hangit pulak kalau lebihkan lagi 10 minit. Apa-apa pun masa membakar ni ditentukan oleh jenis oven masing-masing.


Memang lembut la kek ni, terima kasih kak Ita kerana saya sempat cilok resepi free dari blog akak. Semoga hidup akak dilimpahi rezeki, Amin.

BLENDED ORANGE CAKE
Bahan-bahan ( loyang 9 inc )

1 bji buah limau
1 cawan minyak
2 cawan gula halus - ita letak 1 1/2 cwn
3 biji telur
3 sb serbuk koko*
2 cawan tepung gandum*
1 sb baking powder* ( *diayak bersama )
  saya tambah 1 sudu besar orange sunquic

Cara-cara
  • Cuci buah limau,potong dan buang biji dan urat putih di tengah2.Potong lagi buah limau kecil2 bersama kulitnya sekali.
  • Masukkan kedalam blender bersama,minyak,gula dan telur dan kisar hingga halus.
  • Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati.
  • Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris.
  • Bakar pd suhu 170C selama 40 min hingga 1 jam atau hingga masak.

Siap untuk dimakan, memang sedapla kek ni lembut sangat, lagi sedap makan kek dengan oren zest

Ahad, 26 Jun 2011

Strawberry Cupcake

Best Blogger Tips

 Sebenarnya cake ni adalah cake Sour Cream Chocolate tapi sengaja simpan dalam peti ais untuk suami tercinta yang jumpa seminggu sekali, rasa macam nak menyanyi lagu mas idayu 'seminggu sekali kau datang padaku membawa cinta yang suci....seminggu sekali ku dimanja-manja dan disayang-sayang dirimu...' lawak kan lagu ni macam jadi lagu tema pulak hehehe

 Mungkin betul la pepatah melayu, sayangkan isteri tinggal-tinggalkan....
Hidangan tea time tadi, cupcake dengan air cappuccino sambil menonton tv

 Ambik angin jap, cantiknya mega structure twin tower

 Strawberry ni dah lama tersimpan dalam peti ais, ingat nak buat jello tapi dah nak makan cup cake, rasa macam nak deco sket la atas cup cake
 Strawberry ni pun bersaiz kecik senang nak susun atas cupcake

 Best jugak main-main dengan picasa ni, tak boring sangat gambar yang post dalam blog

 Saya budak baru belajar...ciwi skit dengan application hehehe...semua nak try

 Sedih la pulak bila dok sorang-sorang sekarang ni...teringat beberapa jam yang lepas saat-saat bahagia huhu...

Hari minggu dan quality time bersama orang tersayang


Sabtu, 25 Jun 2011

Grilled Chicken Chop with Apple Salad

Best Blogger Tips
Malam ni nak masak simple je, ingat nak buat salad je buat dinner tapi nampak ayam lak kat tempat freezer...nak makan salad ayam la. Pastu cari-cari lagi bahan-bahan nak masak ayam kat dalam pantry dah nampak chicken chop gravy pulak. Cari benda lain nampak benda lain, tu yang decide nak buat grilled chicken chop dengan gravy. Lagipun dah lama tak makan chicken chop, sebab takdak bread crumb je, kalau tidak, siapla nak pecah telur main celup-celup dalam telur dengan bread crumb betul-betul buat chicken chop ni


Apa-apa pun atas request kengkawan yang jadi silent reader ni, diorang minta saya snap gambar bahan-bahan sebab ramai kata saya suka guna bahan pelik-pelik yang susah nak cari kat kedai runcit.

Sebenarnya bukan susah nak cari tapi sebab bahan ni kita jarang guna, so bila ada jual pun kita ignore kan sebab tula tak perasan ia ada jual sebenarnya. Kalau rempah-rempah itali ni memang banyak jual kat kedai kek dan roti, kat tesco dan cold storage pun banyak jual jugak. Bahan perapan ayam macam dalam gambar atas ni. Saya pakai rempah cajun, paprika, nutmeg powder, lemon jus, black pepper, italian herb dan sos plum

Dalam karung plastik ni, saya ketuk dada ayam dengan lesung batu sampai dia jadi leper kemudian saya perapkan selama 30minit dengan bahan-bahan di atas. Oh lupa lak, saya perapkan sekali dengan potato, saja nak makan potato bakar


Saya bakar je la sebab takdak tempat grilled pun, grilled bbq ada la tapi kena set tempat dia lak...gerabak punya bbq set tu. Kalau buat party at home buat bbq malam-malam jemput kengkawan ok gak, ni nak makan pun sorang-sorang tak kan nak perosah pasang bbq tu...ishh tak kuasala biarla tersimpan dalam bilik stor tu lagi.

At the meantime, saya sediakan salad..saya letak 2biji epal merah+carrot+onion+parsley+sweet crunchy. Dressing macam dalam entry salad ni

Saya suka tengok salad yang disalut dressing, rupanya berkilat dan sangat menggoda


Lepas siapkan salad, saya siapkan gravy. Gravy ni sama macam saya buat macaroni peas dulu


Ayam pun nampaknya dah masak, leh tutup api

 OK siap sudah hidangan untuk malam ni.....jemput makan semua