Klik sini

Jumaat, 30 Disember 2011

All America Chocolate Cake

Best Blogger Tips
Salam sejahtera...salam selamat....salam akhir tahun...salam tahun baru....
Adus dah sakit kepala dengan kerja-kerja menimbun di akhir tahun. Kerja makin bertambah bila baru-baru ni saya cuti sakit dan tak masuk ofis minggu lepas. Hahaha...masa semakin berharga ni. Masa terluang pun sangat-sangat bernilai. Naik gila kejap bila tak menang tangan dan terpaksala buat muka sekupang minta tolong orang lain bantu sama.

Meh layan nafsu makan jap dan sangat-sangat best makan bila nak relaxkan diri dari kesibukan kerja seharian ni. Kek saya buat ni namanya All America Choc yang saya belikan tepung kek segera di kedai kek baru-baru ni. Balik rumah ikut je arahan belakang plastik kek ni dan siap. Nak pulak menambah-nambahkan rasa coklat yang devil ni saya toppingkan kek ni dengan marshmallow cair+coklat masakan+susu segar+nescafe....ha hambik ko nak sangat keghairahan makan coklat. Perkataan diet dan gemuk dalam kepala otak lemparkan jauh-jauh agar kita makan dengan nikmat tanpa rasa bersalah pada diri sendiri.

Entry ni sebenarnya banyak kali iklan. Taip satu ayat berenti kejap sambung esok taip satu ayat berenti lagi, adoila agaknya seminggu kot nak siap satu entry pun. Penatnya hari-hari di akhir tahun 2011 ni nak bernyawa pun semput-semput ni. Pernah jugak terfikir nak berenti kerja dan jadi suri rumah sepenuh masa tapi bila fikir masak-masak saya rasa lebih baik saya kerja sebab saya ni seorang yang tak boleh duduk diam mesti nak buat sesuatu yang inovatif pada diri sendiri....inovatif ka?inovatifla sangat.
Pernah tak dengar teka-teki opening?Dulu masa kecik-kecik suka benar main teka-teki, teka-teki ni mereka sendiri dan best gila suruh orang meneka-neka. Teka-teki opening ni ceritanya begini, ada sorang mamat ni namanya Ali. Bapak Ali ni kawin dengan omputih yang tak paham bahasa melayu. Kebetulan si Ali ni kuar rumah lupa nak bawak kunci rumah. Rumah Ali berkunci dari dalam dan cuma ada mak tiri dia je kat rumah. Macam mana dia nak panggil mak tiri dia buka pintu rumah?ha cer teka hehehehe.....
Jawapannya si Ali ni lari pusing-pusing rumah sampai pening dan akibat pening kepala, si Ali ni teriak kata "Oh Pening...oh pening....oh pening", kemudian mak tirinya pun bukala pintu rumah kat Ali. Begitula teka-teki yang direka oleh budak berumur 5 tahun. Kaitan antara teka-teki ni adalah sekarang tersangatla pening dengan kerja-kerja hujung tahun dan tetiba teka-teki ni terlintas di kepala otak sekarang ni hehehehe.....iklan jap. Bila kenang balik memang macam-macam permainan yang direka sendiri untuk main. Kenapa la zaman budak-budak ni 24/7 kerja nak main je?sebab masa tu otak terbeban dengan tanggungjawab dan hal-hal lain. Rupanya budak sekarang tak kretif dah la sebab semua game ada depan mata...minta je game PS, komputer, theme park. Semua game dah tersedia untuk main, tak payah susah-susah nak reka game untuk main.

A recipe for All-American Chocolate Cake. Follow the simple recipe instructions for All-American Chocolate Cake shared by other home cooking experts.

Ingredients
4 oz chocolate, unsweetened 1 cup shortening, or 1/2 lb. butter
2 Tsp. vanilla
2 cup flour
2 cup sugar
1 1/2 Tsp. baking powder
1 Tsp. baking soda
1 Tsp. salt
1 cup milk
4 each eggs

Directions
Directions: Preheat oven to 350 degrees. In a small, heavy-bottomed pan, melt chocolate and shortening, stirring over low heat until smooth and melted. Remove from heat and stir in vanilla. In large bowl, combine flour, sugar, baking powder, baking soda and salt. Add chocolate mixture, milk and eggs, beating until smooth. Spread mixture in two greased and floured 9 inch round cake pans.
Bake for 30 to 35 minutes or until toothpick inserted in center of cake comes out clean. Cool in pans 5 minutes before turning out onto wire rack.
Tu dia resepi yang dicopy paste kan, senang cita kan hehehehe....

Sabtu, 24 Disember 2011

Strawberry Scones with Strawberry Glaze

Best Blogger Tips
Memandangkan saya baru pulang bercuti di Cameron Highlands, banyakla buah strawberry yang saya borong dari sana. Akibat kesejukan di tanah tinggi, saya terpaksa mengambil cuti sakit selama 3hari kerana demam,batuk dan selsema. Alahai seksanya bila tonsil pun membengkak ni.Walaupun cuti sakit dok je kat rumah hati tetap tak tenteram sebab pikir banyakla kerja kat opis di hujung-hujung tahun ni. Kalau ikutkan hati nak je buat kerja kat rumah tapi nasibla internet tak boleh connect kat kuarters ni. Bukan sekali dua kot complain internet tak dapat kat kuarters ni tapi sapala nak layan kalau setakat pangkat bawahan ni. Antara tujuan saya complaint pasal internet sebab saya selalu buka laman-laman web kerajaan terutamanya HRMIS pada waktu malam sebabnya kalau kakitangan kerajaan yang guna HRMIS mesti paham betapa slownya nak berurusan dalam HRMIS di waktu kerja biasa. Bila bukak talian HRMIS waktu malam macam-macam dah boleh update, dah jimat masa dan tenaga. Esoknya orang lain tak update lagi maklumat dalam HRMIS tapi kita dah siap sebab berjaya masukkan maklumat di malam hari. Macam saya cakap jugak pada entry yang sebelum ni, broadband memang sangat poor coverage nya kat sini atas sebab faktor-faktor persekitaran. Panjang lebar lak cerita pasal internet ni, meh nak cerita pasal resepi pulak. 

Dah lama benarnya bercita-cita nak buat scones tapi kena study dulu bahan-bahan dan cara-caranya, sekarang baru confident sikit nak buat bila semua bahan dah ada depan mata. Bila semua bahan dah ada jangan tunggu-tunggu, buat je...jadi tak jadi belakang kira. Kalau jadi maksudnya kenyangla perut tapi kalau tak jadi anggapla sebagai suatu pengajaran, next time boleh betulkan semula.

Resepi asalnya ialah dari Ina Garten, Food Network. Tengok Ina buat scones dalam tv nampak sedap dan senang je, sejak tu bercita-cita nak buat scones kat rumah pula. Gambar kat atas saya guna acuan berbentuk love sebab my love ada kat rumah leh minum petang dengan my love dan scones berbentuk love ni hehehehe....
Jangan pula pelik tengok adunan saya ni lembik semacam tak macam cookies yang sebenar. Sebabnya saya silap measure butter dalam adunan ni. Dalam resepi Ina Garten, dia guna 3/4ounce butter so saya gogo untuk convert 3/4ounce butter kepada gram tapi mungkin terdapat sedikit masalah, saya terlebih guna butter dalam adunan ni. Kesudahannya adunan ni cair seakan-akan seperti adunan kek dan bukanlah adunan biskut seperti asalnya. Memandangkan saya dah tersilap saya kena betulkan balik dari segi pembakaran. Dalam resepi asal guna suhu 200C tetapi memandangkan saya dah jadi adunan kek, saya kena guna suhu 180C sebab kalau saya suna suhu 200C, scone saya mungkin akan hangit sedikit atau keras.

Adunan ni kena 3 kali bakar dalam oven iaitu sebanyak 30 scones berjaya terhasil (bilangan berbeza mengikut saiz). Meh salin resepi yang telah saya copi pes dari Ina Garten. 

Ingredients

  • 4 cups plus 1 tablespoon all-purpose flour
  • 2 tablespoons sugar, plus additional for sprinkling - tak letak pun sebab saya buat strawberry glaze atasnya
  • 2 tablespoons baking powder
  • 2 teaspoons salt
  • 3/4 pound cold unsalted butter, diced - tang sinila silap measure, sepatutnya dalam 1 1/2 stick butter je
  • 4 extra-large eggs, lightly beaten
  • 1 cup cold heavy cream - saya tukar kepada plain yogurt sebab lebih menyihatkan dan lebih moist nanti
  • 3/4 cup small-diced dried strawberries - saya guna 1 cup starwberry kering
  • 1 egg beaten with 2 tablespoons water or milk, for egg wash - tak buat sebab saya gantikan dengan glaze

Directions

Preheat the oven to 400 degrees F. - cukupla sekadar 180C-190C mengikut kepanasan oven masing-masing

  1. In the bowl of an electric mixer fitted with a paddle attachment, combine 4 cups of flour, 2 tablespoons sugar, baking powder, and salt. 
  2. Blend in the cold butter at the lowest speed and mix until the butter is in pea-sized pieces. 
  3. Combine the eggs and heavy creamand quickly add them to the flour and butter mixture. 
  4. Combine until just blended. Toss the strawberries with 1 tablespoon of flour, add them to the dough, and mix quickly. The dough may be a bit sticky.
  5. Dump the dough out onto a well-floured surface and be sure it is well combined. Flour your hands and arolling pin and roll the dough 3/4-inch thick. You should see lumps of butter in the dough. 
  6. Cut into squares with a 4-inch plain or fluted cutter, and then cut them in half diagonally to make triangles. Place on a baking sheet lined with parchment paper.
  7. Brush the tops with egg wash. Sprinkle with sugar and bake for 20 to 25 minutes, until the outsides arecrisp and the insides are fully baked.
*Banyak juga saya tak ikut, saya buat cara saya je mengikut kesesuaian citarasa lidah sendiri

Ini pula Strawberry glaze, sangat sedap sehingga menjilat jari kaki hehehehe.....buat lawak je
Kalau perasan kan bahan-bahan scone ni tak banyak letak gula, adunan keseluruhan guna 2sudu gula saja dan tabur gula atas scone je. Hasilnya scones tak rasa manis pun.... memandangkan kesilapan adunan, saya tak tabur pun gula atas scone sebab adunan saya terlalu cair, saya gantikan buat strawberry glaze untuk scone ni.
Buat glaze ni mudah je, dalam satu mangkuk macam gambar kat atas tu, saya mix 2 cup gula aising+4 sudu strawberry kodial+2 sudu yogurt dan kacau sehingga sekata dan likat.

Strawberry glaze ni kena letak pada scones yang telah masak dan dibiarkan sejuk selama 10minit dulu tau. Ada ka orang letak glaze sebelum masak?mungkin tak ada kot saja nak beringat je.

Memandangkan adunan tu bertukar jadi adunan kek, jadi teksturnya pun seakan-akan gebu macam kek juga. My bad....next time jangan letak banyak sangat butter dalam adunan scones.

Glaze ni saya guna garfu dan jalur macam ni atas scones dan biarkan ia kering. Glaze ni bila kering, dia akan mengeras atas scones ni

Rasa scones ni sedap, sekali makan tak leh nak stop....kalau tak percaya buatla sendiri kat rumah memang sangat berbaloi.
Selamat mencuba

Rabu, 14 Disember 2011

Homemade Rotiboy

Best Blogger Tips
Sebut rotiboy je dah terbayangkan baunya yang sangatla sedap. Ramai dah yang bercerita kesedapan rotiboy ni tapi tak pernah pulak tergerak hati nak merasa sendiri kat kedai dia. Dijadikan cerita suatu hari di hujung minggu tatkala mr.soulmate pun balik sini, kami berdua pun jalan-jalan berdating sambil bercinta kat Sunway Piramid. Masa tu tengah giat nak survey harga jongkong mas, dari satu kedai mas ke kedai mas yang lain survey harga dan tanya pendapat orang kedai. Kebetulan lalu kat kedai rotiboy ni, punyala sedap bau dan kami dua pun ikutla bau tu sampai masuk ke kedai rotiboy. Keadaannya sama macam cerita karton yang terbau something yang best dan terbang ikut bau tu hehehehe..... Mr.soulmate pun suka makan jugak roti ni then dengan semangat yang berkobar-kobar saya pun memulakan xpedisi mencari dan mencedok idea-idea dengan bantuan mr. gogo untuk menghasilkan rotiboy sendiri. Memang banyakla resepi yang dapat, bila ditapis-tapis dengan cara yang paling mudah dan ditolak tambah dengan idea sendiri maka terhasilkan homemade rotiboy.

Roti ni saya guna resepi yang saya dah biasa buat roti sebelum ni sebab saya dah terror dengan cara tu dan cara tu jugak buat roti saya lembut. Bukan apa, malas nak guna kaedah yang lain takut kang roti tak menjadi lak sebab pertama kali nak try buat rotiboy ni. Cuma resepi filing atasnya saja saya cedok dari sumber di sini.
Ini resepi roti:
Sweet Bun Dough Ingredients
500 g bread flour
20 g milk powder
75 g castor sugar
6 g salt
8 g instant yeast
5 g bread improver (vital wheat gluten – optional)
1 lightly beaten egg
270 g water
60 g softened butter
Method
1. Mix flour, milk powder, sugar and salt in mixer on low speed 1 min.
2. Add in yeast, egg and water. Mix on low speed for 1 minute, then medium speed for 8 minutes.
3. Add butter and mix for 5 minutes more on medium speed until a soft, smooth and elastic dough forms.
4. Remove dough from mixing bowl and shape into a ball.
5. Divide the dough into 55 gram portions. Roll each portion in to a ball and then cover and set aside for 10 minutes.
6. Flatten a ball of dough and place a 10 gram cube of butter into the center of the dough.
7. Gather the edges and pinch to seal. Pat into shape and place on a greased baking tray. Proof the buns for 45 minutes.
8. Preheat oven to 200*C (400*F).
(Notice that we’re using the wrappers from sticks of butter to line the baking sheet. Annie learned this tip from Fine Cooking magazine. The butter wrappers are like pre-greased parchment paper!)
9. Scoop the topping mixture into a piping bag and pipe the topping in a spiral pattern onto the buns.
10. Bake for 12-15 minutes or until the buns are lightly brown.
Remove from oven to cool, but not too long. They are best eaten warm. Can’t eat just one!
Roti ni macam biasa kena sediakan roti dulu dan sementara nak tunggu dia naik mengembangkan dirinya barula saya siapkan nak buat topping kopi. Sedap sangat topping ni rupanya topping ni yang banyak mempengaruhi keseluruhan rasa rotiboy. Nak tenkiu sekali lagi kat tuan punya resepi ni. Meh cekedaut sekali lagi resepi ni:

Coffee Topping Ingredients
200 g softened butter
160 g icing sugar
3 lightly beaten eggs
2 tbsp instant coffee dissolved in 1 tbsp water
a pinch of ground cinnamon
200 g flour

Method
  1. Beat the butter and sugar until the mixture is light and fluffy. 
  2. Gradually beat in eggs. Mix in coffee flavoring. 
  3. Sift flour onto mixture and mix until combined. 
  4. Refrigerate the mixture.-jangan lama-lama sangat simpan sebab takut aduanan keras lak, sebenarnya tak simpan dalam peti ais pun tak pa

Adunan ni saya masukkan dalam pipping bag supaya senang nak pipe atas bun karang. Kalau ikutkan cara Annie, sebelum roti kembang dia dah pipe topping kat atas bun ni tapi cara saya lak, saya pipe topping bila roti mengembang. Sebab saya buat macam tu sebab bila saya letak topping sebelum dia mengembang takut roti ni merajuk tak nak kembang sebab topping ni berat dok timpa atas dia. hahahah teori je jangan pakai sangat, sebenarnya ikut cara masing-masing la nak buat macam mana pun.

Ha tengok....senang dak resepi dia, mudah kan nak ikut pun. Ini antara resepi yang paling mudah nak ikut antara resepi-resepi yang saya jumpa yang lain. Kalau ikutkan resepi ni saya boleh buat 17 biji rotiboy. Selebihnya saya bawa ke opis je makan-makan dengan colleague. Lepas diorang rasa saya punya rotiboy, minta saya buat kelas buat rotiboy lak hehehe tapi kan saya tak ada tempat nak ajar buat roti ni. Sesapa ada tempat yang boleh pinjamkan tak?
Apa pun selamat mencuba dan agak-agak rasanya sama tak macam kat kedai?sejujurnya roti saya ni rasa dah ada cuma roti saya tak selembut macam rotiboy kat kedai.

Isnin, 12 Disember 2011

Strawberry Mahalabia

Best Blogger Tips
Rindunya nak berblogging sebenarnya dan memandangkan saya ada masalah tenet, maka hobi berblogging terpaksa ditundakan. Masalah pertama adalah pihak pengurusan block blogspot selepas waktu kerja kerana tak nak pelajar-pelajar berblogging sampai lewat malam, block kat bangunan student jela apahal nak block kat bangunan kuarters jugak hangin gua. Masalah kedua bila nak pakai broadband, coverage 3g sangat-sangatla poor mungkin tinggal dalam kawasan kilang dan depan ni ada cable letrik besar punya dok rintang jalan. Itu mungkin tanda-tanda coverage terganggu kot. Dan yang ketiga kalau nak subscribe UniFi pun tak gamak sebab lagi berapa bulan je nak menetap kat sini, pastu nak berpindah randah pulak.
Borak panjang pula bukan apa sebab rindu nak luahkan perasaan dalam blog ni hehehe. Resepi ni dah lama dah buat tapi harini baru nak cerita dalam blog ni. Mula-mula makan mahalabia ni kat sahara tent, klik sini saya ada cerita jalan-jalan cari makan. Meh nak cerita serba sikit pasal resepi ni, asalnya makanan ni adalah dessert dari timur tengah. Jadi orang arab yang berhijrah di sini membawa sekali la makanan-makanan untuk dipekenalkan kepada orang melayu kat sini. Orang melayu ni boleh dikatakan open minded dalam penerimaan orang luar ke negara ni. Tengok macam mana penerimaan orang kita tentang drama luar dari Philippine, Mexico,Venezuela,Korea, Jepun dan Indonesia. Boleh dikatakan berapa kerat sangat bangsa lain nak layan drama-drama luar ni?cuba kira. Penerimaan makanan lagila kan. Walaupun ada gak orang tak boleh terima makanan luar tapi bilangan yang kecil berbanding orang-rang yang dengan lapang dadanya menerina makanan dari luar. Paling senang nak bagi contoh kat diri sayala, saya boleh kalau tak makan nasi sebab saya enjoy je makan pasta, roti, tortilla dan lain-lain la. Sebab dari kecik lagi arwah mak dah ajar makan makanan luar so kalau tak dak nasi pun tak jadi masalah pun janji makan makanan seimbang dengan jumlah carbohydrate, protein, vitamin dan lain-lain nutrient yang betul.
Ha tengok...melencong lagi dari tajuk asal. Macam saya cakap tadi, saya rindu sangat-sangat nak berblogging. Kena letak gambar ni baru kembali kepada track tajuk sebenar.

Mahalabia ni bahan utamanya susu. Kalau kat middle east, diorang pakai susu unta dan katanya susu unta ni lebih banyak khasiat dan lebih sedap berbanding susu lembu. Saya tak pernah lagi rasa susu unta, teringin juga nak rasa tambahan lagi bila tau lebih banyak khasiat terkandung. Susu yang saya guna ni susu HL Marigold berperisa strawberry. Cara nak buat ni senang je meh cekkedaut resepi......

Bahan:
1 liter susu Marigold HL perisa strawberry (resepi asal guna susu yang baru lepas perah dari si ibu)
1/4 cup cornstarch
1/4 cup sugar (or to taste)
3 tablespoons rosewater (to taste) or vanilla flavouring,  - tak letak pun sebab dah ada perasa stoberi

How To make:
  1. Bring milk to the boil with sugar and rose water in a saucepan, reduce heat to ensure that milk doesnt overflow.
  2. Dissolve the cornstarch in seperate bowl with a few tablwspoons of hot milk until smooth.
  3. Add to saucepan and whisk well. Cook on medium heat for a few minutes until thickened. Remember it will thicken once it cools, so once it ooks like a thin custard it should be ready. Adjust sugar to taste during cooking time.
  4. Garnish with crushed nuts of your choice. Enjoy warm or chilled!
Saya suka makan lepas disejukkan dalam peti ais 2 or 3jam selepas masak dan dimakan dengan buah-buahan. Teksturnya tersangatla lembut dan yang bestnya takyah nak letak geletin pun.
Selamat mencuba dan menjamu selera!!!

Jumaat, 9 Disember 2011

Penangan Airasia Sekupang

Best Blogger Tips
Rasanya ramai yang tau kot uncle Tony Airasia buat promo tambang sekupang hehehehe....sanggup kan bersengkang mata gara-gara nak makan angin oversea. Kalau nak harapkan hari-hari biasa ni maka tak mampu la nak naik kapal terbang huuhuhu buat ayat sedih. Kebetulan ada geng yang suka makan angin sekali so kali ni kami berpakat nak jalan-jalan pakai passport pulak, kalau tidak sebelum ni jalan-jalan pakai kad pengenalan je. Sebenarnya malam promosi tu semua pakat standby nak beli tiket, siapa yang dapat masuk beli tiket kena maklum yang lain-lain jela. Silapnya kami semua standby pukul 12.00 malam memang susahla nak masuk then semua dah mengalah nak masuk tido je. Tetiba saya terjaga bangun pukul 4.00 pagi, pastu terus bukak lappy ler godek-godek jap dlm web airasia. Mula-mula nak beli ke Hanoi tapi tetiba yang semalam harga sekupang dah naik jadi harga biasa dah. Memandangkan dah terbangun awal pagi ni, survey la ke Phuket pulak...ehem ehemm...berjaya la pulak. Gumbira jugak hati sebab boleh jumpa roomate yang study kat UiTM, pelajar integrasi Thailand 10 tahun lepas. Roomate ni namanya Bunga Kraitong tapi lepas study dah tak jumpa cuma contact dalam fesbuk je.
Nampak tak harga untuk 4orang pergi balik lapan kupang je, murah kan. Selepas ditambah dengan caj-caj yang lain, harga sehala seorang dari KL ke Phuket ialah RM94.70.
Apa lagi lepas ni kena usha-usha harga pakej penginapan dan aktiviti menarik dalam groupon, milk a deal, i love discount, everyday dan lain-lain promosi yang seangkatan dengannya.
Happy Holiday