Klik sini

Isnin, 30 Mei 2011

Masakan Utara!!!!!!!!!

Best Blogger Tips
Setelah hampir 10 bulan tak balik kampung nun di utara, kempunan nak makan masakan utara tak yah cakap la lebih dari orang pregnant lagi. Kebetulan ni mr. hubby ada talk di utara, so plan last minute semua ikut balik kampung...saya pun apply cuti emergency gak hehehe.
Seronoknya la bila sampai je, mata disajikan dengan hamparan sawah padi menghijau. Memandangkan masa agak terhad, kami cuma memilih makanan yang betul-betul kempunan jela huhu tak sempat nak merasa semua makanan

Day 1 (lunch),
Kami cuma berada sekitar Merbok dan Tanjung Dawai kerana urusan di sana. Kedai NAIM GULAI SEMILANG di Tanjung Dawai memang pilihan yang tepat, tak leh dah nak cerita sebab masih terbayang-bayang lagi keenakan masakannya...layan gambar jela.

Sambal Bachang, sekali hadap kena mintak lagi sepinggan tambah kot

Ulam tenggek burung+timun


Ikan tenggiri goreng

Udang goreng (masak dengan air asam boi). Udang laut ni memang sedap gila, rasa dia manis fresh lagi.


Inilah menu special kedai ni, gulai ikan semilang tapi ikan ni digantikan dengan ikan termenung


Sekali snap jela sebab tak sabar nak ngap


Gulai ikan semilang yang masih mendidih
Day 1 (supper),
Sesudah talk dari mr. hubby kepada adik-adik minggu suaikenal, kami lepak lagi kat tepi pantai Tanjung dawai. Kali ni saja nak meratah lauk je sambil dengar desiran ombak dan angin laut eerrrmmmmm bestnya
Udang ni sebesar 4jari tangan dewasa saiznya buat masak cabai, punyala pulun makan baru teringat nak ambik gambar hahahaha.....

Sotong goreng tepung
Day 2,
Kali ni singgah makan di rumah mertua, best sungguh makan air tangan mamaku

Ketam masak lemak

Ayam panggang

Gulai rebung dan daging

Day 3,
Dari Alor Star ke Kuala Kangsar transit ke rumah kakak sulung sebelum sampai ke KL.
Kali ni mr. hubby menunjukkan skill masakan pulak

Ayam masak merah

Ini masakan saya....jelatah


Ayam masak kicap dengan potato (khas untuk anak-anak menakan yang takleh makan pedas)


Tibanya kat rumah terus saya timbang berat badan...wow naik 3 kilo!!!!!!

Selasa, 24 Mei 2011

Mango Smoothie

Best Blogger Tips
Haa...jamu mata jangan tak jamu hehehehe.......
Semalam balik keja panas-panas (selalu panas sebab balik keja jalan kaki dari ofis ke rumah), dalam pala hotak ni terpikir kalaula makan ice cream mango dalam fridge sekarang ni, aduhaiiii nyamannya tekak.
Sampai rumah je, nampak ada sebiji lagi mango yang dah masak ranum, wangi pulak tu, isi pun color oren ishhh....takleh jadi....apa kata kalau kita blend ice cream mango dengan mango yang masak ranum ni, rasa apa?

Cara nak buatnya mudah saja...
Ambik blender, masukkan potongan mango, ice cream mango, ice, air masak sikit. Blend semuanya

Antara minuman yang terbest bila menikmatinya selepas pukul 5.00 petang

Isnin, 23 Mei 2011

Bloomin' Onion

Best Blogger Tips Bloom nya bawang ni sebloomin' namanya......sebenarnya saya sendiri pun tak tau nak panggil apa hidangan ni, so gogo punya gogo jumpalah nama dia. Hidangan ni biasanya disediakan kat steakhouse gitu.
Idea nak buat bloomin' onion ni gara-gara tengok cita 'unwrapped' dalam food network, memandangkan saya ni peminat onion ring burger king, so nak try sendiri la kat rumah jadi ke tidak ni....hentam je la labu

Rasa dia yummy, best untuk penggemar onion ring. Cara nak potong bloomin' onion dan resepinya leh klik sini
Boleh ke saya ikut resepi ni? senang je saya pakai tepung cucur ikan bilis tesco+serbuk lada hitam+serbuk cajun+paprika

 Mula-mula potong onion cengghini, sepatutnya pakai bawang kuning yang paling besar barula lebih bloom

 saya sediakan 2 bowl, 1 bowl utk sebiji telur yang dipukul dan 1 bowl lagi untuk tepung cucur ikan bilis tesco dan bahan-bahan seperti dinyatakan di atas
 Onion ni celup dalam telur dulu pastu powderkan ia
 dengan tepung

 Sediakan minyak panas secukupnya, masuk kan onion 

Siap sudah bloomin' onion....tersangatla sedap, yum.....

Jumaat, 20 Mei 2011

Mango Ice Cream

Best Blogger Tips
I'm so excited....why.....this is my first trial making ice cream. Ice Cream ok! not ice pop or ais krim malaysia.
Huh jenuh jugakla tangan ni dok beat ice cream berkali-kali agar dia creamy dan fluffy. Hahaha....best...seronot....syok....hehehehe......
Rupanya buat ice cream ni tak susah tapi bersabarlah sebab kurang-kurang leh makan 8jam selepas pembikinannya.

Saja je nak letak size picture ni x-large barulah tergoda hehehehe....
Panas-panas dari tempat keja (stress dengan kerja) elok sangatlah terjah fridge untuk sejukkan diri biar sebentar.
Jom tengok macam mana nak bikin ice cream mango ni.......

Untuk buat ice cream ni saya pakai susu jenama Marigold HL low fat milk, 1liter. 
Didihkan susu selama 15minit atau naik buih kat tepi periuk mcm tu. 
Tutup api kemudian bancuh sikit lebihan susu yang tak didihkan dengan 2tsp corn flour, tuang dalam susu.
Kacau rata 180ml gula.
Bancuh 1tsp halal galetin dengan 3tsp air panas, mix dengan adunan
Freeze the mixture till it start tightening.
Keluarkan mixture dari fridge, add 250ml mango puree+250ml fresh cream+4tsp gula icing, beat well till it becomes creamy and freeze it.
Beat sekali lagi bila mixture dah separa beku
 Inilah rupanya bila dah beku, sangat creamy dan lembut

 Ini dessert untuk lunch tadi bersama rakan-rakan

Untuk tambahan saya letak yogurt beri atas ice cream, walahhhh....yum


  Selamat menjamu selera

Selamat mencuba di rumah.....

Rabu, 18 Mei 2011

Basil Chickenball with spaghetti

Best Blogger Tips
Hidangan tengahari untuk hari cuti....hah bab nak masak meatball ke chickenball ke memang mr. hubby yang terbaekk la. Ada member tanya buh ubat apa dalam meatball ni rasa dia kalah mana-mana kedai atau yang jual frozen punya. Nak tergelak pun ada, mana ada rahsia...yang penting bahan dan cara buatnya agar dia sentiasa tender dan juicy. 

Dah selalu buat meatball, kali ni nak buat chickenball pulak. Saja nak try jadi ke rasanya macam sebelum ni. Kali ni memang berbeza sikit sebab tak letak telur sebab telur dah habis buat cupcakes, so kali ni letak roti gardenia 2keping dah di grill dalam microwave pastu hancurkan roti campur dengan ayam


Cara buatnya sama macam buat  meatball


Kali ni kuah dan chickenball buat asing-asing, chickenball ni macam biasa bakar dalam oven dulu then baru masak atas kuali. Jangan taktau daun basil ni jumpa lagi kat TESCO semalam. Memang mabeless la makan chickenball dengan daun basil

Selamat menjamu selera, Basil Chickenball with spaghetti

Red Velvet Cupcakes with Cream cheese Frosting

Best Blogger Tips Hari cuti berkunjung tiba, asal cuti je maka berasapla dapur. Hari ni masak special sikit sebab tamu bertandang. Memandangkan sejak2 maraton mango ni, tamu ni bawakla mango sekali hehehe favorite ni.
Ok, ini pun 1st trial jugak buat Red Velvet Cupcakes diadaptasi dari blog cumin and cardamom, resepi dia memang mudah nak ikut. Walaupun bentuk dia agak merekah bila masak tapi rasa memang sedap dan lembut. Tak rugila try resepi baru ni.

Kata tuan punya asal resepi ni, dia pun ambik resepi dari,
Red Velvet Cupcakes -  adapted from the New York Times
and Cream Cheese Frosting - adapted from Georgetown Cupcake


Ada gak orang tanya apasal color dia tak merah sangat macam red velvet yang lain, jawapannya...saya tak ada pewarna merah cuma ada pewarna pink je. Kiranya color cupcake ni mix serbuk koko dan pewarna pink hehehehe ok la kan jadi jugak sikit2
Saya ni bukanlah tergolong antara orang yang berseni, masa nak letak frosting ni pun tangan terketar-ketar jugakla, tu yg frosting ni herot petot


Mix the cake flour, cocoa and the salt in a medium mixing bowl. Selepas buat ni, bekas yang saya selalu beat batter dah pecah huhuhu sedihnya kena beli baru....


In a large mixing bowl add the oil and sugar and beat on medium speed for about 5 minutes, until well blended. Next add the eggs, one at a time, beating after each addition until mixture is well blended. Scrape the sides of the bowl. Now with the mixer on a low speed add the food color


Add the flour and buttermilk alternating them in two batches. Scrape down the bowl again and beat till it is all combined. Do not over beat.
Lastly place the baking soda in a small bowl and stir the vinegar in. Pour this in the batter and mix it in well. Do not over beat.
Ha..time ni batter dah tersangat pekat dan keras...susahnya la nak beat adunan, agaknya sebab campuran buttermilk kot

 Ini resepi saya copy paste dari blog cumin and cardomom,

Makes 36 cupcakes

Ingredients

3 1/2 cups cake flour *
1/2 cup unsweetened cocoa powder ( NOT dutch process cocoa )
1 1/2 tsp salt
2 cups canola oil
2 1/4 cup granulated sugar
3 large eggs
3 oz / 6 tbsp of red food coloring
1 1/2 tsp vanilla
1 1/4 cup buttermilk (homemade buttermilk: 1 cup milk+1 tsp lemon juice/cuka)
2 tsp baking soda
2 1/2 tsp white vinegar

Frosting

4 tbsp / 1/4 cup unsalted butter, at room temperature
6 oz cream cheese, room temperature
4 cups confectioners sugar / icing sugar ( pithi sakhar )
1/4 tsp vanilla essence

Method

  • Preheat the oven to 350 degrees F. Place cupcake liners in your cupcake pans. We need three cupcake pans. Each pan makes 12 cupcakes.
  • Mix the cake flour, cocoa and the salt in a medium mixing bowl.
  • In a large mixing bowl add the oil and sugar and beat on medium speed for about 5 minutes, until well blended. Next add the eggs, one at a time, beating after each addition until mixture is well blended. Scrape the sides of the bowl.
  • Now with the mixer on a low speed add the food color. Mix this very slowly and carefully as the colored batter may splash around. Do not mix on high or your kitchen will look like a scene straight from CSI ( this is a TV series called Crime Scene Investigation ). Add the vanilla. Scrape down the sides and mix it all together.
  • Add the flour and buttermilk alternating them in two batches. Scrape down the bowl again and beat till it is all combined. Do not over beat.
  • Lastly place the baking soda in a small bowl and stir the vinegar in. Pour this in the batter and mix it in well. Do not over beat.
  • Pour the batter in the cupcake pans. Fill the liners 2/3 full. Bake for 18-20 minutes or until the toothpick/cake tester comes out clean when poked in the center of the cupcake. Let it cool completely before you frost them.
Tip: Do not over bake the cupcakes as they tend to dry out.

For the Frosting
  • Beat the cream cheese and butter together until light and creamy, about 2 minutes.
  • Add the confectioner's sugar one cup at a time and beat until fully combined. Mix on low or else your kitchen will be filled with sugar clouds.
  • Once all the sugar is combined add the vanilla, scrape the sides of the bowl and beat on high for another 3 minutes till the icing is fluffy and light. The icing is now ready to be piped.
  • Once the cupcakes are cooled, pipe the icing on top in a swirl fashion and enjoy your cupcakes.

* How to make Cake Flour :
If you do not have any cake flour in your pantry, please do not fret, you can also use all-purpose flour.
The diffrenece will be a slight change in the texture of the final cake. As cake flour makes for a lighter crumb texture and makes the cake super soft. However , if possible do use this substitution to make your own cake flour  from all-purpose flour.

To make 1 cup of cake flour :

Take I cup of all-purpose flour and remove 2 tablespoons of flour from that 1 cup and return it back to the flour bag. Now replace the two tablespoons of flour with 2 tablespoons of corn startch ( or corn flour as they call it in India ).

So to summarize :

1 cup of cake flour =  ( 1 cup of all purpose flour - 2 tbsp of flour ) + 2 tbsp of corn starch






Pour the batter in the cupcake pans


Bakar dengan suhu 180C selama 15-18minit


Cupcake panas2 ni biarkan dia sejuk dulu baru letak frosting

Ahad, 15 Mei 2011

Mango Yogurt Muffin

Best Blogger Tips Minggu ni maraton pelam golden lily hehehehee......
Weekend ni best sikit sebab cuti lama sambung dengan Hari Wesak.....pagi-pagi lepas makan nasi lemak, terus keluarkan bahan-bahan masakan sebab nak buat muffin. Idea yang sebenarnya nak buat sekadar muffin macam jamie oliver punya tapi dalam peti ais ada lagi lebih yogurt buat mango lassi semalam. Gogo jumpa la resepi mango yogurt muffin. 

Resepi yang pelik-pelik ni datangnya dari satu blog dari US, orang sana memang suka makanan dari asia so banyak jugakla resepi nak buat mango muffin ni tapi saya pilih resepi yang betul-betul mudah dan bahan yang dah ada kat sini

Sebenarnya memang macam nila rupa kalau dah masak, dia akan jatuh sikit sebab buah pelam ni berat....apatah lagi kalau letak pelam kat atasnya tak hinggat punya banyak

Macam biasa blog saya ni, saya suka tunjuk gambar step by step sebab saya sendiri malas nak membaca, tengok gambar lagi mudah. Lagi satu saya rasa belajar melalui gambar lagi senang nak ikut daripada baca penulisan sebab kadang-kadang apa yang kita baca tak sama macam penyampaiannya

Inilah dapur buruk saya, sangat simple. Saya tak kisah pun kalau saya cakap mixer saya tu, saya beli time Opening Seng Heng RM10 dan penimbang tu saya beli kat Daiso RM5 je. Even oven yang saya dah masak macam-macam tu pun beli time kilang area ni buat stock clearance. Sebenarnya saya bukan nak merendahkan diri tapi nak bagi semangat kalau nak masak tak payah cari barang mahal-mahal, pakai barang murah pun menjadi jugak masakan. So, jom start masak!!

Masukkan telur satu per satu (pakai 2 biji) selepas pukul butter, sugar,esen vanilla, serbuk cinnamon, lemon jus sikit, pukul sampai creamy


Lepas dia dah jadi creamy baru masukkan potongan dice mango (air mango kena sejat dulu sebelum dimasukkan dalam adunan ni)


Pan ni kena grease dengan butter dulu


Ok mulakan menyudu masukkan adunan dalam pan, sampai menyudu adunan sambil melayan fb dan sambil tengok cita korea ch393 I'm Legend (alahai sedihnya cita tu, jahat betoi husband dia kan)

Dalam masa yang sama gambar kena snap jugak ni sampaikan mr. hubby tanya 'mana satu nak buat ni?dalam masa yang sama dok buat berapa banyak benda dah?' ayat persis perli je hehehe

Bukan apa, kena masak cepat ni sebab lepas ni nak gerak ke rumah kakak dan nak bawak muffin ni sekali la sebagai buah tangan, aicehhh sejak bila bawak-bawak buah tangan ke rumah orang ni? jawapannya sejak aku gila memasak dan aku sendiri pun takleh nak makan banyak (maklumla kena jaga kesihatan jugak sambil memaintainkan berat badan)

Ok mango yang potong dadu tadi jangan masukkan semua dalam adunan, simpan sikit supaya kita leh letak atas muffin macam ni

Bakar adunan selama 25 minit dengan suhu 180C. Time ni bau dari oven sedapnyala sampai tak khusyuk nak tengok cita korea pun. Jenguk jap tengok apa jadi dalam oven, wah tingginya dia naik macam nak meletup patutla bau wangi sangat, dan dan la perut jadi lapar

Rupanya nampak gelap sikit bukan sebab hangit tau. Rupa asal memang nampak cerah tapi memandangkan saya suka mengedit bahan originalnya jadi macam nilah. Resepi asal guna gula biasa tapi saya pakai brown sugar.

Bahan:
  1. 125g butter (sepatutnya kena pakai unsalted butter dan kena add 1 susu teh salt)
  2. 150g tepung kek
  3. 110g brown sugar/gula castor
  4. 2 biji mango (potong dadu)
  5. 100g plain yogurt
  6. 2 biji telur
  7. 1 sudu kecik baking powder (saya tak pakai baking powder sebab saya pakai tepung naik sendiri)
  8. 1/2 sudu kecik baking soda or soda bikarbonat?
  9. 1 sudu salt
  10. 1 sudu teh esen vanila (saya tambah sendiri)
  11. serbuk kayu manis sikit saja (saya tambah sendiri)
  12. lemon jus pun sikit je (xdak dalam resepi asal, saya tambah sendiri)
Caranya:
  1. beat butter until creamy, pastu letak  salt dan brown sugar, beat lagi
  2. add egg one at a time
  3. sift or ayak tepung+bp+sb
  4. mix tepungg + yogurt sampai sebati
  5. combine mango 
  6. spoon adunan into a pan muffin, tabur mango atasnya
  7. bake 180C selama 25minit
  8. done...ready to eat