Klik sini

Isnin, 28 Februari 2011

Nasi Ulam Kedah bersama Roasted Chicken

Best Blogger Tips
Hampir dua tahun diperantauan saya cuma jumpa nasi kerabu kelantan je jual di mana-mana, nasi color purple tu. Lepas tengok  Best Wan dalam AFC terus lapar nasi ulam Kedah huhuhu dahla lama tak balik Kedah, rindu la pulak hehehe.....
http://www.asianfoodchannel.com/bestwan/viewrecipe.php?id=26



Bahan-bahan nasi ulam, 
beras (sudah semestinya), ikan bilis, ikan kembong (lebih kurang 3 ekor atau secukupnya), udang kering, kelapa parut (nyior mesin), semua bahan ini perlu di goreng kering dan dikisarkan. bagi ikan kembong, ambil isi sahaja dan dikisarkan juga. Sambal belacan, bahan-bahannya, cili merah (cabai masak), cili hijau (cabai melaka), belacan, garam, dan limau nipis. Semua bahan ini ditumbuk atau dikisarkan. Ulam-ulaman seperti, pegaga, bunga kantan, serai, daun kunyit muda, daun sekentut, pucuk putat, pucuk gajus, daun kesum, daun selasih (basil), daun limau perut, ulam raja, daun kaduk dan pelbagai ulam yang dirasakan bersesuaian. Antara bahan-bahan lain, bawang merah (secukupnya), limau nipis atau limau kasturi, lada hitam dan garam secukup rasa. Ulam-ulaman dan bawang perlu dihiris halus.

Cara-cara:
Masak nasi (bersesuaian dengan orang), setelah masak, lerai nasi (hancurkan/ macam buat nasi goreng), biarkan sejuk.
Goreng kering kelapa parut sehingga berwarna perang, kisarkan hancur.
Goreng udang kering, ikan bilis dan kisarkan juga.
Ikan kembong digoreng garing (lagi sedap), ambil isi sahaja dan kisar.
Sambal belacan (cili merah, cili padi dan belacan yang telah ditumbuk bersama garam secukup rasa dan diperahkan limau nipis)
Ulam-ulaman ( pegaga, bunga kantan, serai, daun kunyit muda, daun sekentut, pucuk putat, pucuk gajus, daun kesum, daun selasih (basil), daun limau perut, ulam raja, daun kaduk dan pelbagai ulam yang dirasakan bersesuaian) dipotong halus.
Bawang merah dimayang halus.

Masukan nasi kedalam bekas yang bersesuaian, cukup besar untuk digaulkan bersama bahan-bahan lain. Masukan ulam-ulaman dan bawang yang dipotong halus tadi, masukan juga udang, ikan bilis dan kelapa yg telah dikisar tadi. Masukan juga isi ikan kembong yang telah dikisarkan tadi. Campurkan juga sambal belacan yang telah disediakan tadi (secukupnya, boleh lebih jika suka pedas). Masukan garam dan lada hitam kisar secukup rasa. Perahkan limau nipis atau limau kasturi mengikut selera anda (selalunya 2 biji limau nipis @ 6 biji limau kasturi; untuk rasa masam dan bau harum limau tersebut). Gaulkan rata (pastikan rata betul-betul).

ni rupanya ayam yang dah dipotong kecik-kecik

sebelum potong ayam tadi rupanya lepas grill mcm ni la 
 
Ayam Panggang ( cara suami ku)
Bahan-bahan:
Ayam 1 ekor (buang isi dalam; hati, perut;limpa.semua la)
serbuk jintan putih dan jintan manis, lada hitam kisar, bawang merah dan bawang putih dikisar halus, halia, serai, cili padi (2 biji jer) dikisar halus juga. oregano, taim, rosemary, dan sedikit serbuk kulit kayu manis. Madu, garam secukup rasa dan sos tiram. daun limau purut dihiris halus.
Ayam tadi dibersihkan dan ditoskan, untuk kurangkan jumlah air. Masukan dalam bekas plastik (tupperware @ plastik beg yang boleh disealkan semula), Masukan semua bahan-bahan tadi bersama-sama ayam, gaulkan rata. Perapkan sekurang-kurangnya 4 jam (semalaman lagi bagus). Masukan kedalam oven, grill sehingga masak. 

Hidangkan, boleh dipotong kecil atau hidang sekor camtu ja.

Hidangkan bersama-sama ayam panggang (ayam golek pon ok jugak) dan sambal belacan.


Lepas makan nasi ulam ni memang sesuatu kepuasan sangat hahahaha......sebab dah lama mengidam kot. Sebenarnya original resepi ni datangnya dari suami tercinta, kami sama-sama mengidam nak makan nasi ulam kedah. Manala ada orang jual kat sini, so memang kena buat sendiri la semua. 
Ulam-ulam ni kami cari kat pasar malam dan selebihnya kat tesco hehehehe......rupa2nya kat tesco lagi banyak jual ulam dan harga pun lebih murah berbanding kat pasar malam. Semua bahan-bahan tadi suami yang sediakan termasuklah masak dan jeng jeng......tulis blog untuk bahan2 dan cara2nya, melampau betoi saya ni. Apa-apa pun masakan suami memang tiada tolok bandingan, semuanya sedap. Luv u babeh.....

Khamis, 24 Februari 2011

Marble Cheese Brownies

Best Blogger Tips




First time makan ni masa kak an (ppdnkk) bawa ke ofis masa pot luck. Lepas rasa terus minta resepi dari kak an pastu beli bahan2 terus buat kat rumah. Hasilnya memuaskan walaupun pertama kali mencuba. Masa saya buat warming house baru2 ni, saya buatkan marble cheese brownie ni kepada tetamu. Apa lagi memasing dah minta resepi ler nak salin. Thanks kak an introduced this recipe  to me.




Mula-mula saya bakar dulu brownies ni, kemudian baru saya letakkan lapisan cheese dia atasnya. Jangan lupa untuk simpan sedikit adunan brownies untuk dilorekkan atas cheese nanti.
Brownies dah naik cantek sangat tu

Tangan tak berseni la katakan....nak buat garis lurus pun terketar-ketar


Ini hidangan masa housewarming haritu....depan ni chocolate croissant, kiri tu apricot pudding dan atas tu barula marble cheese brownies. Kawan-kawan saya paling suka topping cheese tu sampaikan ada yang makan topping tinggalkan brownies saja. Agaknya perempuan memang suka makan cheese selain chocolate




Bahan-bahan Brownies :
250g butter
1 cwn serbuk koko
3 biji telur gred B
1 1/2 cwn gula castor
1/2 cwn susu cair
1 1/2 cwn tepung gandum *Ayak dgn BP & SB
1 tsp baking powder
1 tsp soda bikarbonate
1 tsp esen vanilla

Cara-cara:
1. Cairkan butter. Masukkan serbuk koko dan kacau rata.
2. Handwhisk gula dan telur. Masukkan ke dalam adunan butter+koko. Kacau sebati.
3. Masukkan susu cair dan kacau sebati.
4. Masukkan tepung+BP+SB sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati. Akhir sekali, masukkan esen vanilla dan kacau rata.
5. Panaskan oven pada suhu 175 darj cel. Alas loyang 10" x 10" dgn grease proof paper. Biar kertas berjuntai pada dua belah yang bertentangan supaya mudah mengeluarkan brownies.
6. Tuang adunan brownies ke dalam loyang dan ratakan. Tinggalkan sedikit untuk membuat marble di atas lapisan cheese nanti.
7. Bakar selama 20min menggunakan api atas dan bawah.


Bahan-bahan lapisan cheese:
250g cream cheese
1 cwn gula castor
1 biji telur gred B

Cara-cara:
1. Pukul cream cheese hingga gebu.
2. Masukkan gula dan pukul lagi hingga sebati.
3. Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.

*Selepas 20min keluarkan brownies dari oven. Tuangkan adunan cheese dan ratakan. Paipkan baki adunan brownies ke atas lapisan cheese dan lorekkan corak ikut citarasa. Masukkan semula ke dlm oven dan bakar lagi selama 15min atau sehingga cheese masak. Biarkan sejuk sebelum dipotong.

Spaghetti Bolognese

Best Blogger Tips
Resepi spaghetti Bolognese ni memang dah selalu saya buat, kiranya kalau rumah orang lain selalu ada beras tapi tidak saya. Rumah saya selalu ada spaghetti, beras takdak pun tak pa hahaha.....
 Mula-mula buat makan kat rumah je tapi bila ada lebih selalunya akan bawa ke office bagi kawan-kawan makan. Sekarang ni kalau ada pot luck Noor Hafirdaus Ahmad tak lain mesti kena bawa spaghetti ; )
Bila ada orang suka dengan masakan kita, mestila kerap kita masak....lagipun saya ni jenis sangat suka bagi orang makan masakan saya sebab saya berharap agar rezeki saya murah di kemudian hari. Kawan-kawan saya selalu tanya saya pakai prego ke?atau sos spaghetti dalam botol yang kebanyakkannya di pasaraya2 tapi saya lebih suka pakai buah tomato yang segar untuk buat sosnya. Bila saya cari tomato kena cari tomato yang dah masak ranum kalau boleh colornya betul-betul merah dan lembik sikit barula sedap. Rahsianya pulak kuah spaghetti ni saya akan masak hari ni untuk makan keesokkan hari barula kick

  • 1 pack spaghetti (jenis lain pun boleh, ikut kesukaan contohnya spaghetti vermicelli)
  • 2 labu bawang besar (yg kaler kuning tu) - dadu
  • 5 ulas bawang putih - cincang
  • 1 tin button mushroom (nak letak sayur lain pun boleh)
  • 500 gm minced beef/chicken
  • 10 biji tomato - separuh dikisar separuh dipotong dadu
  • stok ayam/air rebusan spageti tadi
  • Oregano/thyme/daun bay/rosemary/basil/Italian herb
  • Sedikit margerine/butter/olive oil
  • olive –hiris(ikut kesukaan kalau nak makan buah olive dalam kuah)
  • lada bagala merah/hijau/kuning – hiris
  • carrot – dihiris panjang
  • gula / garam / lada hitam
Cara-cara
  1. Dalam satu periuk, rebus air + sesudu minyak masak +garam. Bila dah mendidih, baru masukkan spaghetti tu. Masak sehingga spaghetti dah lembik
  2. Sementara biar spaghetti tu masak, diced kan bwg kuning (kecil-kecil) dan cincang bawang putih.
  3. Masukkan sedikit olive oil ke dalam periuk yang lain. Goreng bawang putih sehingga kekuningan.
  4. Masukkan pula bawang kuning yg telah dipotong dadu kecil2 tadi. Biarkan bwg masak hingga naik bau.
  5. Masukkan daging/ayam kisar tadi. Biar sehingga daging/ayam separuh masak. Kecilkan sikit api.
  6. Masukkan tomato dipotong dadu sehingga lenyai dan masukkan tomato kisar sehingga air tomato keluar.
  7. Buka tin cendawan tadi,basuhkan dulu, quarterkan (potong empat)/ hiris cendawan butang.
  8. masukkan olive, capsicum, carrot yang telah dipotong
  9. Tambahkan oregano dalam masakan. Kalau ada basil/bay leaves/thyme/black pepper dan lain2 Italian herb pun boleh letak untuk harum/sedapkan lagi.
  10. letakkan gula secukup rasa bagi menstabilkan semula rasa masam tomato
  11. Letakkan garam secukup rasa. (Tak payah banyak, sikit je sb ms rebus spaghetti dah ada garam.)
  12. Carikkan2 kan keju, dlm 2/3 keping, masukkan dalam periuk (tak perlu pun tak pa)
  13. Biarkan masak dlm 5 minit lagi. Sambil2 tu adjust la rasa secukupnya (garam,gula)
  14. nak lagi sedap, kuah kena biarkan semalaman dan esoknya panaskan semula dan baru masukkan keju sebelum makan
  15. Angkat spaghetti yg dah masak dan toskan. Saya suka gaulkan dalam sesudu kecil olive oil atau margerine untuk bagi cantik/berkilat.

Meatball and Macaroni Peas

Best Blogger Tips
Resepi yang pertama saya kenalkan macaroni peas dan meatball....macam mana rupanya menarik tak?walaupun tak semenarik junior master chef tapi bolehla buat makan2 kat rumah


 macaroni peas ni baru kali pertama cuba masak dan makan


Mula-mula saya sediakan daging cincang dalam 1kg, defrostkan dulu

Selepas defrost barulah saya campurkan bahan marinate....selalunya saya akan campurkan dengan bahan apa yang ada kat rumah pada masa tu jadi takla had pada sesuatu bahan asalkan kita dapat aroma yang menarik dan rasa yang sedap. Meatball ni saya letakkan bawang besar kuning yang dicincang, garlic cincang, telor sebiji, tepung gandum sikit untuk melekit, serbuk jintan manis, serbuk kulit kayu manis, daun bay, thyme, oregano, basil, rosemary, garam, black pepper dan sikit sosWorcestershire(kalau takdak xpa)

Selepas perap selama 30minit hingga 1jam barulah bentukkan doh ikut kesukaan...ada yang bulat, ada jugak yang leper mcm daging burger 

Meatball tadi ada 2 pilihan samada nak goreng atau bakar. Meatball yang dicelup dalam telur kemudian serbuk cornflake ni untuk digoreng

Inila rupanya meatball goreng

 Ini pulak rupanya bila bakar atas pan

manakala bentuk yang ala-ala daging burger ni saya grill kan dan letak chesse atasnya

gravy untuk meatball ni senang je....bancuh serbuk gravy knorr dengan air panas, siapla
sementara periuk lain tumiskan garlic dan bawang sampai bau harum
kacang peas, daun mint dan bayam di-blendkan kemudian masukkan dalam periuk bersama bawang tadi
lupa lak sebelum tu kena rebuskan macaroni dengan garam dan minyak sampai lembut
gaulkan macaroni rebus dengan tumisan tadi sehingga rata
ok...siap macaroni peas.......kemudian kita sediakan veggie


potong veggie, basuh dan rendamkan dengan air garam
potato dibelah dua dan susunkan atas aluminum foil dalam periuk kukus....ini untuk stimkan bersama veggie
sebelum dikukus, veggie hendaklah ditabur dengan italian herb, black pepper dan garam
hidangan veggie pun siap


Isnin, 14 Februari 2011

Salam pembukaan.....

Best Blogger Tips Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca blog ni. Minat terhadap masakan membuatkan saya sering tertarik pada rancangan masakan dan mencuba resepi masakan yang jarang sekali terdapat di restoran berdekatan. Rancangan kegemaran saya sudah tentunya channel AFC, Travel n Living, Lifestyle HD....diantaranya ialah top chef, 30 minute meal, best wan, jamie oliver,dinning impossible, chef at home, iron chef dan banyak lagi kalau nak disenaraikan. Walaupun begitu saya bukanlah seorang yang sering memasak di rumah....agaknya sebulan sekali la kot ;p
Dengan pembukaan blog yang pertama ni, saya harap dapat berkongsi tips dan resipi dari pembaca sekalian.
                   SELAMAT MEMBACA DAN MENCUBA RESIPI......!!!!!