Klik sini

Isnin, 31 Oktober 2011

Corn Fritters with Dried Anchovy

Best Blogger Tips
Nama melayunya disebut cekodok jagung dan ikan bilis. Meriahkan bila tukar nama english hehehehe....
Baru-baru ni tengok Food Network Challenge, minah saleh ni buat corn fritters jugakla tapi siap letak termometer dalam minyak panas sebab nak suhu yang sesuai nak letak cekodok. Lawak la pulak tengok sebab kalau kita orang melayu main agak-agak je minyak dah panas baru letak tepung, kalau tidak pun letak la setitik tepung dalam minyak tengok. Resepi cekodok ada dalam resepi Food Network, boleh klik sini
Antara note dalam resepi tu **This recipe was provided by professional chefs and has been scaled down from a bulk recipe provided by a restaurant. Food Network Kitchens have not tested this recipe in the proportions indicated and therefore cannot make representation as to the results.

Hebat sungguh cekodok ni disediakan oleh chef profesional maksudnya mak-mak kita ni taraf chef profesional la kan hehehehe kalah master chef.
Resepi saya pulak dalam satu mangkuk yang besar saya gaulkan semua bahan-bahan. 
Bahannya ialah 2 cawan tepung gandum+1/2 cawan air+2 batang jagung+1 tangkai daun parsley+1 biji bawang besar+1/2 cawan ikan bilis+sedikit lada hitam+garam+madu. (Bawang dan ikan bilis saya tumbuk dulu tapi jangan sampai halus sangat). Kemudian sediakan minyak yang mencukupi untuk deep fry cekodok ni.

Selamat mencuba

Sabtu, 29 Oktober 2011

Omelette

Best Blogger Tips
Selamat berhari minggu di rumah. Breakfast pagi ni saya buat omelette je. Omelette ni senang je buatnya

Saya masukkan sosej mushroom ayamas dalam omelette ni.

Tak lupa jugak sayur-sayuran kegemaran saya iaitu capsicum traffic light (red+yellow+green), carrot, bawang besar, tomato dan cendawan

Tak lupa juga susu kegemaran iaitu low fat milk. Susu ni memang sentiasa ada dalam peti ais sebab saya gunakan susu ni kalau buat roti atau kek juga.

Saya bancuhkan susu+telur+garam+lada hitam+sos worcestershire(sos payah nak sebut)

Saya masukkan telur dulu kemudian baru masukkan bahan-bahan yang lain atas telur ni.

Saya masukkan sosej, tomato dan cendawan dulu

Lepas 2 minit baru masukkan sayur-sayur yang lain pula. Agak mencabar masa nak terbalikkannya maklumla banyak rencah atas telur ni.

Inilah breakfast yang tak seberapa....selamat mencuba

Jumaat, 28 Oktober 2011

Apple Yogurt Smoothies

Best Blogger Tips
Saja nak perabihkan epal dan yogurt dalam peti ais. Reka lagi resepi pelik-pelik ni

Senang je, semua bahan masuk dalam blender. Bahan-bahannya ialah buah epal+gula aising+yogurt+ais batu

Siap sudah, lepas tu letak whipped cream atasnya dan boleh makan dengan spaghetti ayam oven ni

Rabu, 26 Oktober 2011

Chocolate Pancake in the morning

Best Blogger Tips
Selamat pagi....nak makan apa ya buat breakfast di pagi hari deepavali ni.

Saya habiskan stok buah strawberry yang beli kat Cameron dan coklat lebihan buat kek coklat tempoh hari.
First time ni nak try buat pankek sendiri. Kalau tidak sebelum ni saya beli tepung pankek segera, bancuh dengan air dan ikut arahan belakang kotak je, siap boleh makan. Hari ni rajin sikit sebab rasanya senang je kalau nak buat pankek sendiri. Kalau tak cuba tak tahu kan....

Semua bahan-bahan ni saya campur je dalam blender kemudian tuang atas pan pankek ni.

Dalam blender masukkan sebiji telur+garam+3 sudu gula+1 tsp esen vanilla+2 cup tepung naik sendiri (kalau tak guna tepung naik sendiri boleh masukkan 2 cup tepung gandum+1 tsp baking powder) + 1/2 cup susu segar. Lepas saya blend bahan-bahan tadi, adunan saya nampak pekat sangat, saya tambahkan sikit susu sampai adunan nampak cantik sikit. Saya letakkan sedikit butter dalam pan, dan tuang adunan pankek dalam non-stick pan


Siap sudah...boleh makan. Boleh hiaskan dengan buah strawberry dan coklat

Inilah sarapan yang tak seberapa pagi ni. Selamat mencuba.


Selasa, 25 Oktober 2011

Oven Roasted Chicken Breast

Best Blogger Tips
Terliur pula tengok jus ayam yang meleleh tu hehehehe......
Weekend yang lepas, kakak call nak datang rumah. Puas bagi direction dan map finally sampai jugak dia kat rumah saya. Open house baru-baru ni pun dia nak datang rumah, dah sampai shah alam tapi sesat patah balik ke gombak balik.

Kiranya hari tu masak special sikitla untuk tetamu yang pertama kali bertandang. Itupun masa call cakap nak datang tengok kucing je huhuhu.....
Menu yang saya sediakan untuk kakak dan anak menakan ialah spaghetti dengan ayam oven dan apple smoothies. Syoknya tengok anak buah pulun minum smoothies. Dalam entry ni saya tunjukkan spaghetti dan ayam roasted dulu.

Saya buat spaghetti bolognese dan bahan-bahan dia macam dalam entry sebelum ni jugak cuma saya lebihkan olive dan mushroom.

Carrot pun saya lebihkan sebab ada anak buah, budak kecik kena makan banyak sayur.

Kakak saya naik hairan pasaipa saya masak dengan camera pun kat tangan hehehehe sebab saya suka buat 2,3 kerja dalam satu masa. Tapi tak tanya pun sebab apa.

Spaghetti yang dah siap ditos. Ketepikan.

Masa saya tengah sibuk-sibuk buat kuah untuk spaghetti, saya perapkan ayam dengan salt, black pepper, sweet paprika, thyme dan honey sikit. Kemudian saya masak ayam ni atas pan dalam 3 minit je.

Lepas tu dengan pan jugak saya masukkan dalam oven. Saya bakar dada ayam ni dengan suhu 200C selama 30 minit. Masa ayam dalam oven ni, dia dah mengeluarkan bau yang sangat melaparkan hahahaha...terus tak sabar nak makan sebab hidu bau yang keluar dari oven ni.

Bestnya bila bakar dalam oven, ayam tak mengecut dan isinya memang lebih lembut.

Pan bekas dari ayam ni, jangan dibasuh terus tapi buatlah kuah or something gravy ke terus sebab jus ayam yang melekit dalam pan ni memang mavelllessss la.

Selamat mencuba..

Ahad, 23 Oktober 2011

Salsa Salad

Best Blogger Tips
Eating salad everyday....yuhuuuu.....
I love veggie so much, tak kisahla kambing ka spesis herbivore ke...janji duniaku bahagia kalau makan sayur-sayuran.

Dalam salad ni saya letak buat delima or nama omputihnya pomegranate. Buah delima atau ar-rumman dalam bahasa Arab disebut tiga kali dalam Al-Quran. Ia antara pokok di syurga. Kini delima ditanam dari sejauh China sehinggalah California.

Memandangkan buah delima terbukti banyak khasiatnya, saya cuba masukkan buah delima dalam salad ni. Cukupla sekadar gaul dengan sayur-sayur yang lain tanpa perasa.

Jumaat, 21 Oktober 2011

Sambal Bilis dan Kacang Kuda

Best Blogger Tips
Menu ni memang dah lama gila tak makan. Inilah hidangan yang biasa makan masa kecik-kecik dulu sebagai snek yang sentiasa ada dalam peti ais.
Tak susah nak buatnya ni janji ada semua bahan, ok jalan....
Kacang kuda ni saya rendam semalam dulu kemudian rebus dan toskan, biarkan.

Meh buat sambal pula...tapi kena rebus dulu cili kering

Cili kering yang telah direbus, saya blend dengan bawang putih dan bawang merah dan minyak. Seperti saya pesan sebelum ni, kalau nak hancurkan biji cili kena blend dengan minyak dan air sikit.

Sementara nak tunggu sambal pecah minyak, saya gorengkan ikan bilis pula. Kemudian ketepikan.

Sambal dah mula pecah minyak dan perasakan dengan garam dan gula dan masukkan 1 sudu asam jawa.

Kemudian boleh masukkan kacang kuda dan ikan bilis.

Goreng sehingga kering supaya tahan lama.

Bahan-bahan

  • 1 cawan kacang kuda
  • 1 cawan ikan bilis belah
  • 3 ulas bawang merah (blend)
  • 1 ulas bawang putih (blend)
  • 25 tangkai cili kering (boleh dikurang/tambah)
  • sedikit belacan
  • 1-2 sudu makan madu (option) 
  • sedikit garam
  • 1 sudu asam jawa
  • 1 batang serai diketuk (option)
  • Minyak utk menggoreng & menumis

Cara-cara

  1. Rendam kacang kuda semalam sehingga kembang kemudian rebus dan ketepikan
  2. Ikan bilis dicuci bersih, goreng hingga garing dan ketepikan
  3. Tumiskan bahan blend hingga wangi dan sampai pecah minyak.Kemudian masukkan pula belacan, asam jawa, garam, serai dan madu.
  4. Kemudian masukkan kacang kuda dan ikan bilis.Gaul sebati.Siap untuk dihidang

Selamat mencuba

Khamis, 20 Oktober 2011

Rabu, 19 Oktober 2011

Kenny Rogers Roasters

Best Blogger Tips
Entry kali ni bukan yang masak kat rumah tapi masak kat kedai je kat Viva Home. 
Kisahnya weekend yang lepas me, mr.soulmate, miss Zi and Prince Raf book untuk buat spa di Hartamas tapi ada masalah so tak boleh buat spa hari tu. Dengan sedih dan hampanya dan bengang juga kat staff spa tu, kami berempat pun ke Cheras untuk melalak di Kara Karaoke. Sejak-sejak memasing gila shopping online terutamanay milkdeal, groupon dan everyday ni, apa saja promosi mesti tangan ni gatal je nak klik beli juga. Saya ada lagi 2 kupon nak redeem tapi tak sempat-sempat lagi nak ke tempat tu untuk redeem. Dahla sebelum ni dah burn 2 kupon...alahai buat rugi duit je. Tapi nasibla barang yang saya beli tu murah je tak la rasa menyesal sangat kalau burn pun. Berbalik pada karaoke Kara ni, Prince Raf yang beli di sini. Seorang sepuluh ringgit untuk melalak selama 3 jam, murah juga.

Selesai melalak sampai suara pun dah serak dan perut pun sama-sama buat konsert malalak juga meminta untuk disi, kami pun singgahla makan dekat Kenny Rogers Roasters. Inilah hidangan yang biasa saya pilih setiap kali ke KR....Kenny's Quater Meal dengan 3 side dishes iaitu macaroni n cheese, aromatic rice and fresh fruit salad.

Kuahnya saya ambik smoked bbq, tak cukup kuah boleh minta tambah semangkuk lagi

Minuman...hot cappuccino