Klik sini

Sabtu, 22 Disember 2012

Sandwich roti pita

Best Blogger Tips
 Saya dah menyebarkan virus pada mr.soulmate untuk beli barang-barang online ni. Sejak kami berpindah ke kawasan pedalaman ni agak sukar dan kalau ada pun mahal barang yang kami nak beli tu. Tadi mr.soulmate nak beli beg waterproof kat groupon tadi, saya la yang kena buat urusniaga ni sebab dia tak pandai nak shopping online lagi, alang-alang tu saya pun terbeli la jugak untuk saya punya barang. Lagi sebulan baru barang tu akan sampai ke pintu rumah. Masalah groupon ni berbanding milkadeal or lain2 seangkatan dengannya agak leceh sikit. Alamat rumah dia nak confirm 2,3 kali sampai rasa nak tukar beli kat company lain pun ada sebabnya dia tak jumpa alamat rumah. Yela alamat rumah kat pedalaman ni tak sama macam kat klang valley ni. 
So our dinner hari ni makan sandwich yang sungguh healthy tau sebab banyak veggie. Protein untuk sandwich ni pula ayam yang di marinate dan dibakar dalam oven.

 
 
 Saya tak letak dressing sebab mr.soulmate suka makan dengan sos cili saja. Memang salad lebih banyak dari biasa la kan sebab saya memang suka lebihkan sayur dalam setiap hidangan.

 Tak lupa saya tambahkan hirisan buah epal dalam salad supaya rasa manis-manis buah sikit.

 Suka saya guna pengering sayur dari ikea ni sebab sekali spin, sayur pun dah kering. Salad ni saya rendamkan dalam air garam dulu bagi bahan-bahan kimianya keluar dulu then baru basuh bersih-bersih dan spin bagi kering.

 Protein ialah ayam panggang. Resepi ayam ni boleh klik sini, sini dan sini



 Selamat mencuba

Jumaat, 21 Disember 2012

group assignment

Best Blogger Tips
Semester pertama dah berlalu maka sekarang saya di semester kedua. So kehidupan sebagai student ni tak sama la macam kehidupan sebagai wanita berkerjaya cewahh. Di hujung-hujung semester ni apa lagi mestila banyak assignment dan presentation berkunjung tiba. Weekend yang indah dan damai ni maka rakan-rakan sepasukan or senang cakap group assignment bertandang kat rumah untuk sama-sama menyiapkan kerja sekolah.
Sebagai tuan rumah yang memang suka sangat jamu orang makan ni, saya buat beberapa dish untuk kawan-kawan saya. Maksudnya sambil buat kerja sekolah sambil belajar memasak dari saya, 2in1 sambil menyelam sambil telan ayaq. Memandangkan mr.soulmate kena pergi outstation membawa rombongan anak-anak didiknya, saya dan kawan-kawan bersuka ria la di rumah hehehe.


Sementara tunggu kawan-kawan nak datang saya buatkan dulu apple tart ni, senang je nak buat sebab saya guna pastry segera so dalam 20minit dah siap

Kalau nak dapatkan resepinya bolehla klik di sini

Tunggu punya tunggu 2 org ahli group pun dah sampai, kelas membuat roti pun bermula. Tekun sungguh depa belajar buat roti dari saya. Doh ni sementara nak kembang, saya teruskan dengan kelas membuat brownies pula

Keseluruhan proses ni saya cuma bagi arahan je dan biarkan kawan-kawan saya buat sendiri. Maklumla nanti habis belajar bukan saja dapat ilmu dengan segulung ijazah tapi dapat sekali ilmu memasak, boleh kawin dah la hehehe

Corak ni dibuat oleh adik oneniey ye hehehe

Sementara brownies bakar dalam oven, kami kembali menguli roti dan letak inti cranberi kering dan cream cheese dalam roti ni.


Kemudian 2 ahli group yang lain pun sampai. Kelas memasak dihentikan seketika sebab nak buat kerja sekolah. Lunch pula saya buatkan pizza untuk kami semua. Pizza ni saya buatkan sauce sendiri dengan menggunakan tomato ceri yang dibakar dan dilenyekkan, buah zaitun, daun sweet basil dan sausage. Daun basil ni tak berapa segar sebab daun ni diimport, kalau kat area klang valley barang2 makanan import ni bolehla dapat yang segar-segar. Memandangkan dok kat Merbok ni jadi terpaksala compromise sikit. Dah nama Margarita Pizza jadi kena la guna daun basil juga utk  served resembling the colors of the Italian flag, red (tomato), white (mozzarella) and green (basil leave). Doh pizza ni saya beli doh segera juga kat kedai bakery. 

Kalau nak dapatkan resepi piza boleh klik di sini
Sesambil buat kerja sekolah beramai-ramai sambil makan pizza, best jugak kan. 

Inila rupanya roti yang kami buat tadi, gebu tak?saya puas hati dengan tekstur dan rasa bun ni. Untuk resepi bun pula bolehla klik di sini


Brownies pun dah siap, maka brownies ni jadi santapan tea time kami pula. Resepinya boleh dapatkan di sini

Maka assignment pun dah siap dan kelas memasak pun berjalan dengan lancarnya.
 Ok nak sambung study pula sebab final exam dah sudah menampakkan wajahnya yang bling bling tu and hopefully result pun bling bling jugak

Sabtu, 10 November 2012

Property Virgin

Best Blogger Tips
Lamanya tak update blog ni dan rasa macam nak cerita minat saya selain masakan pula dalam blog ni. Saya memang sangat sangat sangat dan sangat suka dengan bidang property tapi masih belum ada peluang or saya tak berusaha ke arah bidang tu, entahla.

Picture from google
Tahun hadapan saya dan mr.soulmate bakal memiliki rumah kedua kami. Rumah yang pertama saya di Alor Setar dan rumah kedua ni saya sangat support mr.soulmate untuk beli. Setiap kali niat mr.soulmate nak melencong beli kenderaan, saya sentiasa ingatkan dia bahawa vehicle is liability but property is future asset. Lagipun bayaran monthly antara vehicle dan property almost same amount and yang membezakan loan period ialah vehicle dalam 5-7 tahun dan property 20-30 tahun. Walaupun kereta saya buruk tapi lega rasanya sebab tak berhutang dengan bank dan biasanya kami pekakkan telinga ja bila orang suruh tukar kereta.

Picture from google
Sebenarnya saya nak share sikit konsep rumah baru ni sebab rumah ni semi-d dengan flat rooftop. Memangla saya idamkan sangat rumah yang ada flat roof top ni sebab saya suka space yang privacy and bolehla enjoy environment. Sebenarnya saya mencari rumah yang ada backyard dan bukanlan in front yard sebab saya suka ada taman privacy untuk family di bahagian belakang rumah. Memandangkan sekarang ni susah nak cari or memang tak ada pun design utk large back yard, garden rooftop pun ok la ala-ala dalam cerita rooftop prince pula. 

Picture from google
Design rumah ni memang saya suka sebab dari luar nampak macam tingkat 2 ja tapi bila masuk dalam rumah ada 5 level. Level pertama adalah ground floor di mana main living room, bilik maid aka bilik pantry untuk simpan makanan dan peralatan memasak je nanti dan wet n dry dapur . Level ke-2 pula ada 2 bilik and shared bathroom. Level ke-3 adalah ruang untuk family living room. Living room ni lebih kecil dan sesuai untuk meniarap or guling-guling depan tv. Level ke-4 adalah master bedroom dan ada ruang balkoni yang agak besar juga. Memandangkan master bedroom luas, saya akan buat walking closet iaitu bilik kecil dalam bedroom untuk simpan baju, kasut, beg n etc. Saya sangat tak suka ada almari dalam bilik sebab nampak kuno. Level ke-5 adalah level favorite iaitu rooftop yang bakal dijadikan private garden for us, next 5 year nak bina swimming pool pula kot.

Picture from google
 Pernah tengok cita masak-masak boys meet grill Bobby Flay, iron chef America tu tak?Dalam boys meet grill, Bobby Flay masak kat rooftop....bestnya kalau dapat masak-masak dalam taman kat atas bumbung rumah pula tu, sangat inspired kan. 

Picture from google
In addition bila rooftop disajikan view gunung ..... yang sangat indah selagi tak ada bangunan yang lebih tinggi yang akan block view gunung tu la.


Picture from google
Every year saya dan mr.soulmate buat party at home aka open house dan selalunya jemput rakan-rakan rapat dan family untuk makan-makan yang dimasak sendiri oleh kami berdua. Selalunya saya akan sediakan western food dan mr.soulmate akan sediakan local food untuk guest. Selalunya bila lama tak buat mulala akan ada suara-suara yang bertanyakan next party at home. Kalau setiap tahun party at home saya buat dalam rumah ja and next year bolehla buat kat rooftop, mesti best kan. Walaupun penat masak dan layan tetamu tapi sebenarnya kami dua sangat happy dan enjoy sebab hubungan lebih akrab dengan family dan rakan-rakan. 2 tahun lepas masa kami buat open house, kawan saya masa study diploma dulu kahwin dengan senior mr.soulmate dan senior mr.soulmate aka hubby kawan saya tu sekelas dengan kawan mr.soulmate. Terjadila jejak kasih dengan hubungan 360 darjah ni bila berkumpul ramai-ramai ni kan. Betapa bulatnya dunia ni sebab kita berhubungan dengan orang yang ada kaitan dengan orang lain yang terdekat dengan kita, eh paham tak?
Saya tak ingat saya pernah mention dalam entry sebelum ni ke tak yang sebenarnya setiap orang dalam dunia ada hubungan yang kita sedar dan tanpa sedar. Apakah hubungannya saya dengan Tom Cruise dan Kwang Soo?hahaha manala tau kot-kot jiran sebelah rumah ni anak angkat kepada emak saudara Kwang soo atau anak sedara saya kawan dengan kawan kepada dua pupu Tom Cruise ke, siapa tahu kan?

Selasa, 30 Oktober 2012

Checkerboard Cake - Key Lime Cake and Red Velvet Cake

Best Blogger Tips

Selamat menyambut Hari Raya Korban kepada seluruh umat Islam seluruh dunia. Sempena hari yang sangat meriah ni saya telah sediakan sebiji kek yang sangat special. Kek ni adalah kombinasi daripada 2 biji kek iaitu red velvet dan key lime.

 Pagi raya dah tentu berkumpul adik beradik di rumah kakak ke-5. Bukan main excited la budak 2 orang tu nak merasa kek dari maksu. Kemain lagi puji maksu melambung-lambung pagi ni, nak makan kek special punya pasal kan.

 Diorang kata sayang nak makan tapi saya yang sangat excited nak makan sebab nak rasa key lime kek ni.
  
 Banyak juga saya terjah di alam maya ni untuk dapatkan resepi kek key lime dan saya dah jumpa resepi yang sesuai. Kek ni pelik sikit sebab dalam adunan batter ni kena masukkan gelatin. Disebabkan kepelikan inilah membuatkan saya tak sabar-sabarla nak merasa kek key lime ni.

 Hasilnya pun memuaskan hati juga. Memang next time kek key lime ni akan jadi favorite saya lepas ni. Resepinya saya dapatkan di sini tapi saya olah sikit-sikit mana-mana part yang sesuai dengan tekak saya dan family. Rujuk resepi di bawah ni....

Key Lime Cake

http://www.allrecipes.com

Ingredients
Here's the recipe:
1 (18.25 ounce) package lemon cake mix - saya guna 2cup tepung gandum
1 1/3 cups vegetable oil - saya guna 1cup minyak canola
4 eggs
1 (3 ounce) package lime flavored gelatin mix - saya guna sepeket gelatin halalgel
3/4 cup orange juice - saya bancuh air oren sunkist 1cup
1/2 cup butter -  tak pakai pun sebab xnak buat icing
1 (8 ounce) package cream cheese -  tak pakai juga sebab xnak buat icing
3 tablespoons fresh lime juice - 1/2 cup jus limau nipis
4 cups confectioners' sugar - saya guna 1/2 cup vanilla sugar
saya tambah setitik perasa lemon dan pewarna hijau
saya tambah 1/2 cup gula icing

Directions
Combine cake mix, gelatin mix, oil, eggs and orange juice. Pour into three 8-inch cake pans. Bake according to instructions on box. Allow to cool, then frost.
To make the frosting: In a large bowl, beat the butter and cream cheese until light and fluffy. Add lime juice and confectioners sugar. Mix well.
Cara saya ialah mix tepung+gelatin+oil+egg+oren jus+pewarna/perisa+gula sampai sebati dan bakar dengan suhu 180C selama 25-30minit atau when toothpick comes out clean. Biarkan kek selama 10minit kemudian saya mix gula icing dengan jus limau nipis. Kek yang disejukkan sebentar, saya cucuk2 dengan lidi dan curahkan bancuhan jus limau nipis di permukaan kek sehingga jus limau tadi serap masuk dalam kek. Sebelum saya potong kek, saya simpan dulu kek dalam peti ais supaya tekstur dia lebih stabil/tak mudah hancur dan memudahkan saya nak memotong kek nanti.

 Selepas saya siapkan kek key lime, saya terus buat kek red velvet pula. Kek red velvet saya gebu dan sangatla susah nak potong sebab kek mudah hancur.

 Saya potong kek kepada 2lapisan dengan menggunakan benang. Guna benang memang sangat senang daripada guna pisau rupanya hehehe...

Punyala gabra sebab takut tak jadi guna benang tapi senang rupanya. Bebanyak thanks la kat 'jom masak' sebab berkongsi ilmu potong kek dalam facebook.
 
 Saya buat kek malam dan pagi keesokkan pula baru nak mendeko kek ni. Dasyat kan kek ni memerlukan masa sampai 2hari nak siapkan. Semalam ngantok sangat malas nak siapkan.
Tadi excited pertama nak buat kek key lime yang mix dengan gelatin, kali ni excited nak buat frosting whipping cream pula. Ni 1st time ni nak guna frosting whipping cream sebab sebelum ni saya guna frosting butter+gula icing je. Sekali lagi saya ikut nasihat dari 'jom masak' supaya beli whipping cream jenama golden peak ni sebab dia lebih tahan lama dan senang jadi. 
Ohhooo gumbiranya hati sebab whipping cream ni bukan saja sedap tapi senang je nak buatnya. Caranya ialah sekotak whipping cream ni saya pukul dalam bekas tin yang sejukkan kat bahagian frozen selama sejam. Pukul dengan kelajuan sederhana saja sebab ada yang suruh pukul maximum tapi ada gak cakap kalau pukul maximum nanti whipping cream berair dan tak jadi peak macam ni. Saya rujuk dalam video di bawah ni.

Ha senang kan bila tengok video ni hehehe

 Maklumla tangan tak berseni ni kan, habis patah kek ni tapi dengan bantuan mr.golden peak berjaya juga jadikan ia sebagai glue untuk melekat lapisan demi lapisan kek.
Kek ni kemudian setelah dibungkus dengan frosting masukkan dalam peti sejuk lebih kurang setengah jam. Ini tujuan memudahkan bila tuang chocolate ganache atas kek nanti.


Bila kek dalam peti sejuk, saya pun siapkan coklat ganache. Lebihan frosting tadi saya campurkan dengan sedikit butter dan serbuk koko dan saya panaskan dalam microwave selama 2minit supaya frosting ni kembali cair.

Kemudian saya tuang seluruh permukaan kek ni dengan coklat ganache.


Bila potong kek nampakla corak checkerboard kat dalamnya, walaupun senget benget dan tak berseni saya tetap bangga dengan hasil percubaan pertama saya. Hasrat nak buat checkerboard ni dah setahun lebih dah dan kini barula hasrat tercapai.

Selamat mencuba dan menjamu selera : )

Isnin, 29 Oktober 2012

Apple Tart

Best Blogger Tips
Alahai terbakor pula apple atas tu sebab saya tak buang kulit epal dulu. Time makan tak rasa la plak hangitnya.
Sebelum ni saya dah pernah buat apple tart versi jamie oliver kat sini memang sedap resepi jamie punya. Saya pernah juga buat pie epal klasik english ala-ala anyam pastry kat atasnya di sini. Dan pernah buat pie epal versi ina garten di sini. Resepi ina garten ni memang simple saja dan ditambah kismis sikit. Selain tart epal saya pernah buat tart oren di sini dan lemon curd tart di sini. Bolehla klik mana-mana link yang saya sertakan untuk dapatkan resepi-resepi mengikut selera masing-masing.
 
Selalunya bila buat tart epal saya akan peel kulitnya tapi disebabkan ada huruf 'M' kat dahi ni paham-paham jela. M for malas.

 
Epal ni macam biasa saya gaulkan dengan brown sugar+serbuk cinnamon+garam+tepung+serbuk pala. Setelah saya gaulkan dengan epal, saya kena tapiskan air epal ni untuk mendapatkan airnya.
 
Air tapisan epal ni saya masukkan sedikit butter dan panaskan dalam microwave selama seminit sehingga 2minit untuk menjadikan ia sebagai sos epal.

 
Beginila rupanya bila sos epal dah pekat. Ketepikan sebentar sebab saya perlu sediakan pastry dulu.
 
Nak senang keja belila pastry segera yang mudah didapati di kedai-kedai bakery.

Pastry ni kemudian saya tekan dengan jari supaya melekat di sekeliling muffin tin ni. Kemudian saya taburkan serbuk cinnamon lagi atas pastry.

Masukkan buah epal yang telah ditapis tadi dan tuang sedikit sos epal di atasnya.

Last sekali letak butter sikit atas epal. Bakar dengan suhu 170C selama 10-15minit.
Selamat mencuba