Klik sini

Isnin, 31 Mac 2014

Dessert Asia VS Dessert Western

Best Blogger Tips
Lama sungguh biarkan blog ni bersawang. Rehat jap dari buat assignment nak cerita sikit dessert yang paling saya suka asia vs western.

Dua kedai makan ni memang favorite saya kat Sungai Petani, Kedah ni. Kalau ada guest yang datang ke sini mesti saya bawa ke tempat ni aka tempat lepak jugak la kot. 

Kedai makan yang pertama adalah kedai makan Thai dan dessert dia ala-ala savoury iaitu salad sotong dan salad pelam. Kalau orang kedah panggil salad tu kerabu la, benda yg sama ja.

 Kerabu sotong

 Kerabu pelam

Nama kedai ni adalah Asama Thai Restoren yang berada di Center Square Sg. Petani. Kalau makan kedai ni boleh bayar guna duit baht pun ok sebab saya pernah buat dah. 

Kedai lepak seterusnya adalah Blackwood Coffee di Amanjaya, Sg Petani. 
 Kami ni dah jadi customer tetap kedai ni dari awal pembukaan kedai lagi sampaikan pekerja baru dan lama pun kami dah kenal. Pi kat kaunter baru nak order, pekerja tu dah tanya air macam biasa ka?

Apa yang buat saya suka kedai ni adalah rasa kopi dia. Saya memang penggemar kopi. Sebelum ni saya minum kopi kat secret recipe ja pastu tukar minum kopi kat starburck. Sekarang ni jumpa kopi lagi sedap dari starbuck iaitu kat Blackwood. Satu lagi yang saya perasan kan rasa kopi kat sini seakan-akan rasa kopi kat Korea, so memang sedap la kan. Sesapa kalau nak rasa kopi kat Korea macam mana boleh la mai rasa kat Blackwood.
Selain tempat yang very cozy to chill out, sangat sesuai untuk kami berdua dating di sini. 


Kebanyakan menu kat sini memang pernah try dan ok la rasanya setanding rasa macam saya masak kat rumah hehehehe....

Baked cheese rise pun sedap kalau nak cuba tapi hati2 makan ni sebab cheese yg melt dlm nasi ni sangat panas dan lidah saya dah banyak kali melecur.

Ahad, 23 Mac 2014

Australia (WA, Perth) 8D7N

Best Blogger Tips Semua kos ni termasuk harga flight return+hotel+makan+transport+souvenir+dan lain2 untuk 2 orang.

Australia (WA, Perth) 8D7N RM5,181.19 per couple
rate currency $1 = RM 3.319

Klik nama tempat untuk cerita penuh

Day 1,
Day 2,
Day 3, 
Day 4,
Day 5,
Day 6,

Udang Salsa

Best Blogger Tips

Ingatkan salsa ni nama tarian je rupanya ada gak nama makanan. Mula-mula saya kenal dengan perkataan salsa ni masa saya menari salsa kat studio 5 tahun lepas. Ha...jangan xtau menari kat studio you all hahahaha. Menari ni lebih kepada workout la tapi no boys allowed dalam studio. Menari sesama girlfriends, best sangat sebab belajar macam2 move dan steps dan badan takla banyak lemak macam sekarang. Badan bukan saja fit tapi jarang nak demam2 ni.  Tapi sejak berhenti menari ni lemak cepat betul berkumpul.

Tapi kali ni salsa dalam masakan udang pula. Udang ni masa sampai rumah tak mati lagi, jenuh pikir macam mana nak bunuh dia. Last solution mr.soulmate tikam kepala dia dengan pisau tajam dan terus mati. Macam nak sembelih ayam pulak kan sekali tikam je. 

Mr. soulmate beli udang ni kat nelayan yang baru balik menangkap. Nelayan ni berniaga dalam sampan lagi kat bawah titi semeling ni. Memang ramaila orang dok menunggu ketibaan nelayan-nelayan kat bawah titi ni sebab bukan saja harga yang jauh murah tapi segar-segar. Kekadang saya pesan gak kat mr. soulmate bayarla lebih sikit kat diorang sebab kesian diorang ke laut cari rezeki kita pula bayar murah dari harga pasaran.  




 Besar sungguh udang ni. Ini pun tak mati lagi ni.


Udang setalam ni harga RM25 semuanya. 

 Pagi breakfast mr. soulmate buat risoto udang. 

For lunch, mr. soulmate masak salsa. Saya buat apa lak? tolong tengok dan tolong makan jela dan tukang kemas dapur bila siap. 

 Udang ni sangat sangat sangat manis.....
Pastu mr. soulmate masak udang ni dengan sambal dan buah cranberries+Mango+oren. Bagi saya la kombinasi udang bersama buah-buahan memang sangat sedap. Mungkin tekak orang lain tak lalu kan sebab macam pelik je kan tapi serius air tangan mr. soulmate memang terbaik la. 

Petang lak kami dating ambik angin laut kat Tanjung Dawai sambil minum teh o panas.