Klik sini

Ahad, 31 Julai 2011

ABC Kampung Budaya, Santubong Sarawak

Best Blogger Tips

Apa lagi kalau ronda dari satu ke satu rumah betul-betul di bawah sinaran matahari, best betul kalau menjamu anak tekak ni dengan minuman berais. Lepas habis semua rumah kaum etnik Sarawak ni kami ronda, singgahla kejap rilex2 kat cafe kampung budaya ni. Mat saleh je ramai dalam cafe ni tak kisahla kami pun pelancong jugak. 

So, inilah minuman yang saya pesan, harganya RM3. Presentation dia takla berapa nak menarik macam kat semenanjung tapi tak kisahla janji leh hilangkan kehausan tekak ni. Sluuppp sekali dah habis, tengok jam dah nak dekat pukul 4 petang. Semua pelawat dijemput masuk ke dalam teater untuk menyaksikan persembahan dari penari-penari kebudayaan Serawak.

Sabtu, 30 Julai 2011

Kuey teow Doli

Best Blogger Tips
Kalau singgah Taiping nak cari makan-makan selain mi udang Kuala Sepetang tak sah kalau tak singgah Kuey teow Doli. Mula-mula saya pun hairan gak apa yang specialnya Kuey teow ni, yang specialnya Kuey teow ni dimasak atas dapur arang, tak guna gas masak. Oh itu rupa-rupanya.....sedapla tapi bagi saya, saya pernah rasa lagi sedap punya kat Alor Star ni. Kalau kat Alor Setar, Aimar Kuey teow kerang memang terbaikla. Kalau nak makan char Kuey teow pulak kat jalan pegawai depan RHB atau kat Tanah Merah, Jitra. Entahla mungkin lidah anak Kedah jati kan balik-balik makan kat Kedah juga sedap hehehehe.

Kuey teow special RM9

Berbalik kepada Kuey teow Doli, memang ala-ala famous la kat Taiping ni. Kedudukannya berhampiran Taman Tasik Taiping, berhadapan dengan pusat kesihatan Taiping, jalan ke kawasan Industri Tupa. Kuey teow yang saya pesan ni kuey teow special harganya RM9 dan mr.soulmate pesan kuey teow biasa taugeh lebih harga RM6. Tak puas hati saya tengok kuey teow saya sampai dah sejuk dan kering tapi mr.soulmate punya kuey teow dahla banyak taugeh, panas dan lagi menarikla huhuhu tak puas hati


Kuey teow taugeh lebih RM6
Servis memang out sebab lamanya menunggu nak dapatkan sepinggan kuey teow pun walaupun customer tak ramai. Famous punya pasal, tunggu jela tapi masa kuey teow sampai dah habis segelas air kena order satu lagi lak.

Selesai makan, kami kena gerak ke arah selatan

Khamis, 28 Julai 2011

Tea Time at Waterfront Kuching

Best Blogger Tips

Petang yang indah dengan angin sepoi-sepoi bahasa best sungguh dok kat waterfront ni. Start pukul 6 petang lagi banyakla peniaga yang membuka gerai souvenir dan makanan di pesisiran sungai Sarawak ni.

Saya singgahla satu gerai makan ni, dia jual local cucur. Saya order goreng pisang, cucur sweet potato dan cokodok pisang sambil minum Nescafe panas. Seronok pula rasa lepak-lepak as know as berdating depan sungai ni. Terasa sangat chillex percutian kali ni, lupakan masalah dunia buat seketika dan bercinta je hehehehe.....

Walaupun letih berjalan tak henti tapi still enjoy da view


Cantikla nescafe panas ni berdandut dalam gelas ni, berlayer-layer pulak.


TopSpot Seafood @Kuching

Best Blogger Tips
Nak makan kat TopSpot ni dah lama berkobar-kobar dalam hati memandangkan ramai cakap lobster sini murah hehehe saya dah lama teringin nak makan lobster. Niat nak makan kat TopSpot asyik terbantut je sebab cuaca di Kuching sekarang ni hujan lebat sebelah malam.
 Mungkin doa saya dimakbul tuhan, malam terakhir saya di Kuching cuaca elok, saya dan mr.soulmate berpimpinan tangan berjalan kaki je dari waterfront ke TopSpot.


Masa saya sampai kat TopSpot tu dalam maghrib la matahari baru terbenam, saya pun niat jamak takhir siap-siap. Masa tu orang tak ramai lagi datang, best la nak pilih dok mana je. Mestila saya pilih gerai muslim kan sebab hampir kesemua kedai-kedai kat ni dimonopoli oleh kedai cina. Memangla tanda halal terpampang tapi adakah diorang tau apa maksud halal sebenarnya?memang saya baca ramai blogger dan kawan-kawan suggest kan makan kedai cina kat sini  katanya lagi sedap la apa la tapi saya yakin makan dari air tangan orang muslim lebih berkat.


Memang tak dinafikan ramai oarang Islam yang makan kat kedai cina dan cuma kami dua je makan kat kedai 'Seafood Muslim' ni. Mr.soulmate pun tanya la kat kakak kedai ni pasaipa kedai ni tak ramai orang. Kakak ni cakap biasa dah keadaan macam ni melainkan kedai-kedai yang lain dah penuh last choice baru kedai dia jadi pilihan customer. OOOOOOooooooo gitu ke....ermmmm...tak kisahla kan kalau nak kata tak sedap memang sedap gila jugak kedai ni, lobster masak black pepper dia pun besar, sotong pun fresh buat masak cili, sayur midin goreng belacan pun menyentap jiwa raga dan nasi dia pun wangi, kesimpulannya memang sedapla kedai ni.


Air ni saya nak try minum air jagung best gak ala-ala ABC pun ada dan mr.soulmate minum teh panas je.



Sotong ni memang fresh, terasa kesegaran dari laut hehehe...
Mr.soulmate ambik sekor je tapi bersaiz besar buat masak cili. Sedapnya sotong ni teringat-ingat lagi kesedapan tatkala mencecah lidah huuhu....

Ini sayur orang favorite Sarawak, Miden goreng belacan. Wallahhhh....sedap sungguh


Makanan yang sangat ternanti-nanti....LOBSTER masak black pepper
Aduyaiiii sedapla lobster ni jatuh cinta pandang pertama terus. Lobster ni sekor 20 hinggit je, murah kan.....



Ok inilah antara hidangan yang kami makan kat Topspot ni, semua sedap gila...tetiba dah mouthwatering.....



hahaha lawak betoi mr.soulmate ni........

Tak sabar nak ngap ni huhuhuhu....bismillah....
Kalau boleh nak makan sekali dengan kulit-kulit ni tapi keras la pulak

Licin dikerjakan kami berdua hehehe....memang betul-betul menikmati

Jangan tak percaya harganya hehehehe.....


Makan pun memang puas gila la tambah-tambah makan lobster besar gabak ni, kami pun mintakla resit. Agak-agak makan macam ni mesti seratus lebih punya, tup-tup ternganga kami dua tengok resit dia harga RM35 hah.....biar betul, saya siap suruh mr.soulmate tanya dia lagi kot-kot dia kira silap ke apa ke tapi betul la. Tak paham saya, kedai dia still ada meja kosong sedangkan kedai-kedai yang lain memang penuh dan siap ada orang cup tempat lagi, hairan bin ajaib betul la. Ni mesti diorang ni tak pernah makan kat kuala perlis or kuala kedah lagi ni.....rasa tengok masakan patani mesti cari kedai makan muslim lepas tu.

Kenyang perut suka hati lalalalala.....

Rabu, 27 Julai 2011

Quesadilla.....oh Rosalinda ayamor.....ayamor........

Best Blogger Tips
Maraton posa ganti sungguh ni, Ramadhan pun semakin hampir. Hari ni penatla serius sakit tonsil dengan kelopak garam kat lidah ni rasa macam bad mood sangat. Tapi bila pikir-pikir balik kalau kita sakit ni maksudnya Allah nak mengurangkan sikit dosa kita dengan sakit ni. Dosa dengan mr. soulmate huhuhu takutnya...minta ampun lepas tu ulang lagi gena nak jadi isteri solehah ni

Ingat nak buat makan simple-simple je buat berbuka, teringat tortilla kentang yang beli kat giant baru-baru ni pastu nampak cheese dan frozen food, buat quesadilla la. Teringat cita mexico Rosalinda dengan Fernando Jose, sambil bakar tortilla sambil nyanyi lagu Rosalinda.

Untuk sayuran saya buat salad oren mix dengan epal, carrot dan bawang je.

 Ni yang ada dalam fridge, frozen food

 Frozen food ayam pandan

 2 biji telur dicampur dengan cajun, black pepper dan oregano dan dijadikan telur dadar. Bahagi kepada dua bahagian dan saya letak keju di atasnya

 Dengan sikit butter atas pan, saya bakar tortilla kentang dan ayam 

 Di atas ayam tu saya letak telur dadar dan keju kemudian tortilla dilipat sebelah
 
 Dalam mangkuk yang lain saya sediakan bahan untuk salad. Saya grated kan carrot, epal hijau, oren dan bawang. Saya perasakan dengan garam dan gula
 
 Di atas quesadilla ni saya letakkan sos cili, thousand island dan favorite dijon mustard
 
Selamat berbuka puasa dan menjamu selera

Selasa, 26 Julai 2011

Mi Udon Sup

Best Blogger Tips
Hari ni saya sakit tekak yang teramat sangat, nak telan air liur pun pedih sangat. Ditambah ada kelopak garam kat tepi lidah dekat dengan anak lidah. Adoila seksanya rini dengan posa lagi. Cuaca pun semakin hari semakin panas membahang menandakan ramadhan semakin hampir, mungkin kedudukan bumi hampir dengan matahari?saya tak pasti pula.


Memandangkan saya rasa nak makan makanan bersup jela, saya buat udon sup rini buat berbuka puasa. Rasa macam buat sikit je tapi dah berlebih-lebih dalam periuk tu, bila nak makan lagi ni esok nak puasa lagi. 

Cara nak masak udon ni macam nak buat bihun sup, mi sup dan kuey teow sup je. Saya tak guna bahan-bahan rencah jepun sebab takdak pun kat rumah. Next time teringin gak nak beli kezurikatsuo (shaved bonito),  dashi kombu , niboshi, mirin dan abura-age (taofu goreng) boleh buat sendiri masakan jepun kat rumah.
Bahan:
sepeket Fresh udon mi (celur dengan air panas)
minyak bijan
1/2 cawan isi ayam
1 batang carrot
1 pokok bak choy
1/2 cawan kubis
4 cendawan
3 biji garlic diketuk
1 biji bawang merah
stok ayam
garam/gula/black pepper/paprika

Caranya:
  1. Perap ayam dengan paprika dan black pepper sekejap dan goreng, ketepikan
  2. Sediakan minyak sikit dan tumis bawang merah dan garlic
  3. Masukkan 2 cawan air bersama stok ayam sampai mendidih, masukkan ayam goreng dan mi udon
  4. Masukkan sayur-sayuran kecuali bak choy
  5. Perasakan dengan garam dan gula
  6. Tutup api dan baru letak bak choy
  7. Sedia untuk makan
Senang kan nak buat....selamat mencuba

Isnin, 25 Julai 2011

Gerai Yummy Mommy Cupcakes

Best Blogger Tips
Ini salah satu perkara yang menggembirakan saya pada bulan July ni seperti yang saya cakap ada beberapa berita menggembirakan bulan July ni. Sabtu yang lepas saya dan mr.soulmate saja-saja nak try bukak gerai jualan sempena Open Day tempat saya kerja. Kami bukak gerai CUPCAKES!!!!!!!!......yummy mommy cupcakes......


Beberapa minggu sebelum hari jualan saya tersangatla busy mencari-cari resepi dan mix dengan bahan itu ini last-last saya berjaya cipta resepi saya sendiri untuk cupcakes tanpa mencopy dari mana-mana resepi blogger tapi kalau ada blogger yang pakai sama resepi ni mungkin kebetulan saja kot. Saya banyak buat rujukan resepi dari luar negara. Berkali-kali jugak saya cuba dan cuba bagi mendapatkan resepi yang menepati citarasa dan bagi saya boleh buat jual la. Tanyala kawan-kawan rapat dan jiran sebelah rumah ni, diorang la tester yang setia hehehehe dan mr.soulmate juga pendorong semangat, lap u la mr. 


Kalau nak cerita betapa penatnya saya lately tak yah cakapla. Mesyuarat kerja saya kat Cyberjaya selama 4 hari berakhir pada hari khamis. Hari jumaat pula saya masuk opis banyakla kerja bertimbun-timbun atas meja tu ha dah nak dekat 2minggu tak masuk opis paham-paham jela. Hari sabtu lak saya bukak gerai huhuhuhu tau-tau saya terasa sakit satu badan terutamanya otot-otot belakang badan. Sakit satu badan krem sebab penat sangat tapi memang enjoy la sampaikan kami sendiri pun tak sempat nak merasa produk sendiri. . Minggu ni pula mula tanya customer macam mana rasa? ok dak harga?ada komen ke?tapi kebanyakannya bagi komen positif la dan ada banyak jugak permintaan untuk saya buat tempahan bagi raya. Macam tak caya je kan tapi saya tak yakin nak berniaga cupcakes ni secara serius, ini pun sebab open day kat tempat sendiri. 


Saya plan memang nak ambik gambar masa jualan tapi tak sempat pun.....mana nak bakar makanan, mana nak layan customer, last-last snap curi-curi masa lapangla. 
Gerai no. 10 tu saya jual apple pie, bun sausage, mini cupcakes dan cupcakes dengan frosting. Apple pie dan bun sausage tu plan last minit sebab saya nak test juga 2 jenis masakan saya tu leh terjual ke tidak....tau-tau yang paling laku sekali bun sausage dan apple pie la. Siap bakar terus orang datang beli licin hehehe padahal diorang bukan rasa lagi macam mana, takkan bau je leh tergoda? 
 Cupcakes lak saya buat untuk 3 perisa dan 3 jenis frosting iaitu red velvet, orange dan chocolate. Frosting pulak saya buat perisa chocolate, orange dan cream. Cupcakes yang paling cepat habis mestilah yang paling biasa orang makan iaitu chocolate dan red velvet kemudian last sekali barulah orange pun habis.
Memandangkan saya masak cupcakes kat tapak jualan, asal keluar dari oven je dah habis dijual tak sempat nak susun cantik-cantik kat dalam bekas depan tu. Sampaikan kena ambik pesanan dulu sebab tak masak lagi. Colleague saya pun pesan jugak sebab taknak tunggu lama lagi nak masak, dia pun jalan-jalan dulu. Lepas tu bila dia datang nak ambik cupcakes dia, dah habis semua tak sempat nak simpan pun kat dia....merajuk ar kawan hehehehe......jenuhla nak pujuk ni dah la member sorang ni.

Mr. Soulmate kena buat tanda pangkah sebab dah habis sebab pelangan tak putus tanya ada lagi ke tak. Tak sampai hati nak cakap dah habis hhuhuhu menyesal gak tak buat banyak sikit. Walaupun jualan dah habis saya kena tunggu jugak sampai pukul 5petang hehehe nak punch kad balik

Akibat nak buat masak-masak buat jualan saya terpaksa kuarantinkan anak-anak saya, ni baru lepaskan main. Lepas tu semua buat muka sedih sebab lama sangat kena kuarantin, merajukla konon kot.

Khamis, 21 Julai 2011

Kuching, Sarawak

Best Blogger Tips
Nak melencong sikitla kali ni dari cita masak memasak ke cita jalan-jalan aka kehidupan realiti saya, ini pun kehidupan saya jugak tapi di alam maya. Kalau menghitung hari memang lama sangat ni tak berasap dapur dah dekat sebulan jugak. Sibuk dengan urusan kerja-kerja rasmi dan urusan persendirian. Walaubagaimanapun bulan July bulan yang paling best disebabkan beberapa perkara yang menggembirakan.  Sesudah habis penangguhan kerja, saya dapat pulak surat untuk mengahdiri kursus di Utara. Apa lagi saya pun ambil peluang balik kampung sekali la ambik cuti direct terus pi kursus. Kebetulan mr. soulmate dah bertukar kerja di utara, jadi semangat nak balik ke utara ni sungguh berbunga-bunga mekar, mungkin orang lain fikir biasa je tapi kalau orang yang menghadapi perkahwinan jarak jauh mesti tau macam mana keadaannya.

 Berbalik pada percutian di Serawak ni, sebenarnya saya beli tiket ni masa air asia open $1 untuk penerbangan sehala, campur dengan makan minum pergi balik dalam flight, bagasi, hot seat dan insurans untuk dua orang semuanya harga RM188.00. Sangat berbaloi-baloila lebih murah dari kos pengangkutan naik bas balik kampung pergi balik untuk dua orang. Percutian 4hari 3malam ni agak budget memandangkan saya anggarkan kos perbelajaan kurang dari seribu.

Saya dan mr. soulmate sewa keta untuk dua hari saja dan cari keta yang termurah sekali. Keta ni pun boleh tahan gakla dengan pintu dah lekang, nak start pun kena ada skill jugak...tak kisahla janji budget yang tak menyusahkan diri sendiri. Penyewanya nama mr. Lau dan dia bagi harga RM100 untuk dua hari. Kalau nak cari kat mana keta sewanya senang je, kedudukannya betul-betul kat belakang airport sebab tu dia tak kisah hantar dan ambik keta kat airport je.

Memandangkan bilik ni tak ada tingkap, pihak hotel bermurah hati menyediakan salah satu channel outside view.....lawak tak?kami dua gelak macam nak gila bila tengok view ni
 Seminggu sebelum bertolak ke Kuching, kami berdua pulunla call dan cek dalam tenet hotel-hotel dalam town Kuching, cek harga, cek review pengguna, cek condition, cek lokasi, cek fasiliti dan cek harga last-last kami pilih hotel 360xpress sebagai tempat untuk menginap. Hotel ni memang antara hotel yang termurah dan selesa, angkat sikit ibu jari. Paling bestnya masa kami dua cangak-cangak turun dari flight, driver van hotel ni siap bawak sepanduk nama mr. soulmate besar-besar hehehe lawak lak.....bagus kan?driver pun peramah, sepanjang jalan dari airport ke hotel asyik sembang je. Brother ni siap rekemenkan tempat-tempat makan dan tempat-tempat menarik u should go then bla bla bla sampaila ke pintu hotel. Memandangkan kami dah ambik makan minum dah atas flight tadi sampai pun dah tengah malam, kami decide tido dulu, pagi esok baru cari keta sewa kat mr. Lau.
 Paginya lepas siap lawa pun tak berapa lawala, call mr. Lau suruh dia hantar je keta kat hotel. Sementara tunggu mr. Lau, saya men tenet dulu pc kat lobi hotel ni, mr. soulmate dengan ipadnya la. Mr. Lau pun datangla dengan keta paling 'canteknya' hehehehe janji ada aircon dan takdak masalah sudah. Mr. Lau pun friendly jugak, dia pun rekemenkan tempat-tempat menarik dan makan tapi kebanyakannya dia rekemenkan tempat makanan cina hurmmm.....kami muslim...agak tak yakin makan kat kedai cina.

 Masa kami hantar dia balik ke tempatnya, kami terus ke mall The Spring sebab dah tak sabar nak tengok cita Harry Potter sebab HP dah tayang sehari sebelum ni kan.....maklumla peminat setia sejak 10tahun lalu ni apa lagi ini cita terakhirnya. Lepas beli tiket untuk tontonan midnight, kami pun jalan-jalan cari makan kat dalam The Spring je sebab dah kelaparan. Kami sengaja pilih nak makan kat food-court semata-mata nak makan local food sini. Entry selepas ni baru saya cita di mana dan apakah makanan tersebut hehehehe....ni saja nak cita bab travel dulu

Sesapa yang baru first time jejalan kat Serawak ni, tak lengkap kiranya tak masuk culture villagenya kat area Santubong atau bertentang je dengan Damai Beach Resort. Awat tah tetiba gayat pulak naik atas titi ni, sebab bergoyang kot. Harga masuk dalam ni RM60 tapi mr. soulmate pakai student card dia dapat diskaun jadi RM15. Disebabkan saya punya bayar mahal sikit, saya diberi passport untuk dicop pada setiap rumah-rumah dalam ni. Kat dalam culture village ni kami melawat rumah-rumah dari kaum etnik Serawak. Dalam setiap rumah ni adalah penjaga rumah masing-masing, ada juga dia buat kraftangan dan kuih-muih dari etnik masing-masing dan ada juga tunjuk permainan dan tarian kepada pelancong. Siap dalam rumah melayu ada congkak....apa lagi peluang nak test skill kami dua lawan main. Pastu kami pula jadi tontonan pelancong terutamanya mat saleh tengok kami main macam terror je main congkak, memang terror pun hahaha

Kalau melawat rumah penan ni, dia ajar kita bagaimana nak menyumpit. 3 kali sumpit berharga RM1 je. Seksi kan orang belakang tu...errggggghhhhh......orang yang dok menyumpit tu kata 'tengok aku je, jangan tengok orang belakang ni....hehehehehe'

Selesai sudah kami melawat setiap rumah, kami pun masuk teater untuk menyaksikan persembahan dari setiap kaum etnik.


Di sini juga ada pencerita yang menceritakan tentang komuniti masing-masing dan skill mereka. Pertunjukan ni selama 45minit saja pada setiap hari pukul 11pagi dan 4petang. Senang je kami pi tempat ni ikut arahan papago saja tapi malangnya bateri ipad habis masa kami balik tu agak tersesatla sebab bergantung sangat kat papago. Masa pergi 40minit saja tapi masa balik hehehe 2jam baru sampai balik town Kuching. Moral of story jangan ikut sangat arahan papago sebaliknya kena cam jalan dan ikut signage. Malam tu apa lagi layan cita Harry Potter lew kat MBO Cineplax Kuching.

Jejaka Sarawak dengan rowing boat race



Hari seterusnya, kami jejalan kat bandar Kuching. Dari Pasar Satok kami ke Water front dan ke Kampung Boyan naik sampan. 

 Kesian tengok pakcik ni dok berdayung ke hulu ke hilir tak berenti langsung dah la panas terik ni

 Harga naik sampan ni seorang 5kupang je, kalau bagi lebih pun takpa anggap sedekah jela....bagi duit kertas la 5 hinggit ke sepoloh hinggit ke kata takdak duit kecik, keep the change jela.


Sebelah malam pulak kami dua jalan kaki je round town Kuching, makan-makan, beli souvenir dan lepak-lepak layan street musician.

 Gelang kayu 2 spoloh hinggit, cincin batu hijau 4hinggit dan rantai tangan mutiara 7hinggit (setelah tawar menawar, senang je nak tawar menawar ni..kalau peniaga laki saya akan beli dan kalau peniaga pompuan mr.soulmate yang belikan )
 
 Inila hasil souvenirnya dari bumi kenyalang...kek lapis, beg kain pua, selendang kain pua, teh sarawak, black pepper, sos bbq black pepper, alat grinder black pepper, tabaloi, kuih cincin, magnet, gelang, cincin, candy blck pepper dan buah soursop.
Meh kira enkosnya:
Tiket flight       - RM188
Sewa keta       - RM50 X 2hari = RM100
minyak keta     - RM30
Hotel               - RM99 X 3malam = RM297
van hotel         - RM6 X 2org = RM12
Souvenir          - RM100
Tiket wayang   - RM11 X 2org
Makan            - RM150
Culture Village - RM60+RM15
Total               = RM974.00 still under budget lagi hehhehehehe.....