Klik sini

Rabu, 9 Disember 2015

Part 9 - Jagalchi Fish Market: Dynamic Busan, Korea Day 5

Best Blogger Tips
Assalamualaikum.....
Annyeong-haseyo.....

Hari ni free n easy lagi sebab takdak apa-apa plan. Macam biasa nak merayau2 jela kat Busan.

Pagi ni mr.soulmate dan saya nak makan seafood kat Jagalchi. Mr.soulmate dah bawak siap2 cili padi dan limau nipis sebab dia kata nak buat air asam sendiri. Dia kata kalau ada air asam baru selera nak makan nasi sebab katanya rasa kimchi buat dia kembang tekak. Saya lak memang suka makan kimchi. 



Memandangkan motel yang saya menginap memang berada di kawasan Jagalchi, pagi ni kami nak jalan-jalan kat market Jagalchi. 

Mula-mula rasa macam merepek la pulak nak tengok apa kan sebab mana2 market bukan ke biasa2 je ke?
Market kat sini tak sama ya macam market kat Kedah sebab apa yang jual kat sini tak jual kat Kedah n apa yang jual kat Kedah tak jual pun kat sini. 

Suasana market memang sama ja macam kat market borong kat Kedah. Tak sabar lak saya nak explore apa yang dijual kat sini. Walaupun tak beli tapi boleh tengok sendiri dengan mata pun jadila.

Memangla  rupanya macam pasar pagi or pasar ikan mcm kat msia tapi yg  luar biasanya adalah hasil tangkapan sgt berbeza sb kat sini  ada jual snowing crab, baby octopus, kerang sekecik2 saiz  sampai besar saiznya, pelbagai jenis ikan, sotong, lobster,  udang, abalone dll. Jagalchi Market  자갈치시장) ni juga  seafood market yg terbesar di Korea. Selepas perang  Korea,tempat ni terus jd market ikan. Peniaga yg jual kat sini adalah kaum hawa, so the women who sell here are called 'Jagalchi Ajumma,' 'ajumma' meaning middle-aged or married women. Market ni represents Busan kpd dunia.The Jagalchi Market is where you can see the lifestyle of the indigenous Busan natives.  Muka  real punya dan bukan plastik mcm kat Gangnam. 


Jagalchi Fish Market merupakan pasar ikan yang terbesar di Korea Selatan. Pasar Ikan Jagalchi merupakan salah satu landmark kota Busan dan sangat terkenal diseluruh Korea Selatan. Jika anda mengunjungi tempat ini, anda boleh mendapatkan pelbagai ikan segar mentah di pasar kerana pasar ini berada tepat di sebelah pelabuhan Busan.
Pasar Ikan Jagalchi yang menempatkan lebih daripada 480 kedai ini merupakan salah satu daripada mercu tanda Busan. Ia merupakan pasar makanan laut terbesar di Asia Timur.
Pasar ini terletak di antara Chungmu-dong dan Nampo-dong. Mengunjungi Pasar Jagalchi ini seperti melihat sebuah akuarium yang besar dengan pelbagai jenis ikan di dalamnya. Mungkin ada di antara ikan-ikan belum pernah anda lihat atau kenali. Di persekitaran Pasar Ikan Jagalchi juga terdapat pelbagai restoran makanan laut yang menawarkan makanan laut yang segar.


Walaupun kami ada batasan bahasa dengan penduduk setempat tapi sebagai manusia alien kat sini, kami cuba sehabis mungkin untuk komunikasi dengan diorang. Tegur2 diorang dengan ayat "Anyeong" pun jadila. Pastu bila dibalas bertubi2 dengan bahasa korea, saya pun tersenyih2 kata "sorry...not understand". Kat korea ni penduduknya sangat sangat sangat peramah. Cakap dengan kita pom pang dalam bahasa Korea n saya pun dok senyih je angguk2 mcm faham walaupun tak faham. 


"makcik, saya nak ambik gambar kerang ni boleh dak" pastu dia jawab "ye..ye...." Wow ajuma ni faham ckp melayu. 

Cakapla bahasa melayu dengan depa sambil buat isyarat muka n tangan, mesti paham punya. Cakap english payah sangat nak paham ckp melayu paham lak.

Layan gambar2 di bawah ni









Oktopus yang masih hidup dalam besen merah tu dan yang dah mati kat atas tu. Color bertukar terus bila mati.






Lalu lagi kedai2 makan berderet2 kat sini. Harga kat sini lebih murah dari kedai dalam bangunan market.

Kat belakang saya ni bangunan market Jagalchi. Semalam saya makan ikan kat luar. Hari ni saya nak makan seafood kat dalam bangunan pula sambil layan view perlabuhan Busan.



Masuk je bangunan ni terus jumpa lagi peniaga2 seafood. Jalan terus naik tangga ke tingkat 2 ke foodcourt.





ketam belah kanan tu snow crab dan belah kiri tu king crab.


Mula2 saya pun kompius yang mana snow crab yang mana king crab. Gambar atas ni adalah king crab dan harganya sekor mencecah paling murah pun RM400. Awat cheq mahai sangat....xpala kita cari murah sikit, tak mampu nak makan sebab mahai sangat. 


Ini pula snow crab. Ajuma dan ajushi kata kalau nak murah sikit makan dia ni. Isi pun sedap lebih kurang macam king crab kata depa la. Kebetulan salah sorang kat sini jadi translator kami hehehe....

Okla kami pun makan dia la. Ajushi tanya kat kami nak masak apa. Saya kata nak kukus je sebab saya nak rasa isi dia yang asli yg tak campur dengan mana2 bahan masakan. 

Kami pilih tempat duduk yang boleh nampak view perlabuhan Busan.

Apa lagi sementara nak tunggu snow crab ni masak, mr.soulmate jadi chef pula kat sini. Dia keluarkan cili padi dan limau nipis. Dia masuk dapur ajuma minta pisau, papan potong dan kicap. Pastu dia mula buat demo air asam kat food court sini lak.

Hari ni memang tak dak pelanggan sangat pun. So memang pelayan2 dan tukang2 masak dok lepak2 jela. Bila mr.soulmate buat demo, semua pakat mai berkumpul tengok mr.soulmate buat air asam. Depa kata ni first time tengok cili padi dan limau nipis. Saya dok kat belakang gelakkan mr.soulmate je sebab org2 lain teruja tengok dia buat air asam kicap. Bagi kita benda biasa je tapi bagi org2 kat sini, air asam kicap adalah makanan luar biasa. 

Dah siap air asam kicap, dia bedak2 bagi sorang sikit. Depa pun apa lagi terus ambik nasi dan lauk, makan ramai2 sekali dengan kami. Saya lupa nak ambik gambar rupa air asam kicap sebab bila dah siap semua serbu hehehe

Sekali bila dah makan, semua pakat cari air. Pastu memasing kata "maeun" tapi "mashita", hahaha lawak lak. Maeun tu maksudnya pedas dan mashita tu sedap. Kami bagi kat depa seplastik cili padi dari Kedah dan mr. soulmate siap ajar untuk potong bawang besar halus2 masuk sekali. Kalau takdak limau nipis boleh ganti dengan lemon. Tah depa paham ke tidak xtau la.

Lepas ni kalau pi makan kat foodcourt jagalchi market jangan terkejut kalau ada hidangan air asam kicap sebagai side dish no.


Sebelum.....
snow crab memang besar ye tengokla saiz tangan dia tu. Makan sebelah tangan snow crab pun sebu dah perut.


Selepas....
Hidangan semua ni 44ribu won bersamaan RM130. Memang murah sangat. Taktaula kot2 kami dapat diskaun ka sebab dok buat demo air asam kicap dan bagi cili padi free kat depa ni.

Saya tak tau macam mana nak explain rasa snow crab ni sebab rasanya tak sama macam ketam biasa kat Malaysia. Bersandar kekenyangan kami dua.


Dari Foodcourt Jagalchi market, kami berjalan keluar ke bahagian makanan kering pula. Kat sini banyak jual cencalok dan seafood pekasam. 
Saya pun beli oktopus kering sekilo kat sini berharga lebih kurang RM100. Oktopus ni tekstur dia lebih liat dan rasanya lebih manis dan berlemak. Oktopus ni balik Malaysia saya masak dengan sambal tumis Naim Gulai Semilang. Pastu saya frozenkan dalam chest freezer dan simpan ulang makan selama setahun tak habis ni.

Perjalanan diteruskan ke Gwangbok lotte Mall.

.............to be continued





Part 8 - Busan Tower: Dynamic Busan, Korea Day 4

Best Blogger Tips
Assalamualaikum.....
Annyeong-haseyo.....

Dari station Junggu maka bertapakla kami menuruni anak tangga ikut laluan hamster bawah tanah. Kalau kat Korea dan Jepun selalunya laluan bawah tanah memang ramai dengan manusia bergerak dari satu station ke station yang lain dengan jalan kaki saja. Memang besar dan luas kawasan bawah tanah ni, so sebab tu bila kita masuk arah lain dan bila kita keluar arah lain kita dah sesat or keliru sikit tak tau tang mana masuk dan tang mana keluar. Selalunya masa winter dan summer memang penuhla manusia bergerak bawah tanah.

Hari ke-4 kami di Busan, kami dah boleh hafal selok belok laluan bawah tanah ni. Boleh dikatakan sehari 4 kali kami akan melalui laluan2 ni. Bila malam pula saya suka jalan kat atas  pula sebab suka dengan kedinginan malam dengan keindahan lampu2 neon di setiap bangunan.

Saya tak ingat pula berapa harga naik tower ni tapi saya beli pakej skali masuk tengok pameran kapal2. Naik atas tower ni cara paling mudah untuk kita lihat keseluruhan bandar Busan. 

Yang paling terkejut bila tengok jarak kami berjalan kaki dan kedudukan motel sebab memang jauh gila kot. Kat Malaysia memang tak mampu nak jalan kaki sejauh ni setiap hari tapi kat sini memandangkan cuaca yang dingin tak terasa jauh pula berjalan.
Nampak tak anak panah merah tu? kat situla motel kami menginap, berulang alik 4 kali sehari berjalan sampai ke sini ha. Gila noo...tak sangka kaki cheq kuat berjalan sejauh ni setiap hari. Kalau naik sampan ka boleh la short-cut kot celah2 kapai tu hehehe.


Itula Busan Tower, view ni saya ambil dari bumbung Lotte Mall. 


Kat sini pun ala-ala kat Namsan Tower jugakla ada kunci2 cinta dan note2 cinta dan pasangan cinta hehehe....

Kat belakang ni macam museum dia pamer dan cerita sejarah kat Busan. Saya suka masuk museum kat tempat asing sebab bagi saya, baru kita tau asal usul kejadian dan budaya depa ni. Ilmu baru yang kita dapat kat sini kadang-kadang takdak pun dalam internet dan cuma ada kat museum tu saja.

Green tea @ matcha ice cream...yum...yum.....tergoda terus bila nampak aiskrim ni. Makan eskrim sampai layan view Busan

Info mengenai Busan Tower....
Jika anda berpeluang ke Busan jangan lupa singgah sebentar di Menara Busan yang terletak di dalam Taman Yongdusan. Menara yang mempunyai ketinggian 118 meter ini menawarkan panorama indah seluruh kota Busan menjadikan lokasi ini sebagai tarikan pelancong yang popular. 
Menara yang menjadi landmark kota Busan ini dibangun pada tahun 1973.


Sebagai sebuah kota pelabutan yang ke-5 tersibuk di seluruh dunia, di menara ini anda akan dapat menyaksikan kapal kargo yang sedang beroperasi. Pelabuhan ini tidak pernah sepi dan panorama kota pada malam hari adalah sangat indah. Disini anda boleh merakam pelbagai aktiviti harian kota Busan.
Selain itu, anda boleh juga melawat taman Yongdusan yang menjadi tempat berkumpul warga Busan dari segala usia. Ada permainan kanak-kanak, pedagang makanan dan pemandangan yang indah, menjadikan taman Yongdusan selalu dikunjungi terutama pada petang hari. Setiap hujung minggu, taman ini akan dipenuhi oleh manusia kerana terdapatnya pertunjukan tari tradisional dan kesenian.

Lepas turun dari Busan Tower, kami berjalan kaki pulang ke motel dan melalui pasar Jagalchi.



Masa lalu kat pasar dok nampak ikan goreng ni macam terliur la pulak. Harga pun murah iaitu satu set hidangan sekali nasi 7,000W.


Memandangkan harganya yang murah, kami pun ambil 2 set. Kalau tanya saya lagi halal ke tak, saya jawab ya "HALAL" cuma takdak cop Jakim jela. Kedai ni cuma jual ikan saja dan takdak campuran alkohol dalam masakan. Nak cakap lebih2 pun ilmu agama cetek sangat kalau nak debat.

Kenyang makan kena balik rehat dulu, kang malam keluar lagi ke Lotte Mall, mendaki ke bumbung nak tengok view Busan waktu malam lak.


Permandangan bandar Busan di waktu malam dan lampu kaler2 kat jambatan.


Tetiba tengah2 lena terkejut jaga ada orang mengamuk kat luar. Orang gila dok bising2 sampai ada polis mai halau dia, takla tangkap dia sebab dia tak kacau orang cuma bising jela.
Good Nite...end day 4.

...............to be continued

Selasa, 8 Disember 2015

Part 7 - Gamcheon Culture Village: Dynamic Busan, Korea Day 4

Best Blogger Tips
Annyeong-haseyo.....

Semalam balik ke motel, omoni dan abujie selongkar barang dalam bilik. Perasan la barang2 kita dipindahkan dan air dalam peti ais pun dia ambil. Sebab apa, tak tahu la. Kami pun malas nak tanya sebab diorang memang tak paham bahasa. Lagipun takdak benda berharga dan berbahaya pun yang kami ada, so kalau nak cek pun tak kisahla.


Misi hari ni adalah nak melihat keindahan Santorini Asia.

Setiap hari ada ja orang Korea yang cakap Korea dengan kami dan sangat peramah semuanya tapi kami ni memangla PAHAM sangat bahasa korea. 

Seperti pagi-pagi sebelum ni, masa kami keluar dari motel dan bertembung dengan ajuma2 dan ajushi2 yang melepak kat kaki lima dan sempatla kami senyum2 tegur "anneyong". Lepas tu mulala diorang cakap bahasa korea dan kami mulala jadi krik...krik....krik....

Kali ni bila lalu kat kedai runcit belakang ni, kami singgah sekali lagi nak bertanya pasal bas. Kami naik bas sekali lagi kat belakang ni no.17 mengikut kata google map.

Bila dah naik no.17 ni, bas ni tak nampak rupa macam nak ke Santorini la pula. Last dia berhenti kat bas station pastu semua orang turun. Kami pun turun la tapi masih tak nampak rupa Santorini lagi. Ada sorang ajuma ni suruh kami ke satu tempat macam electronic map la tapi semua dalam bahasa Korea juga. Last2 kami jalan kaki kat tepi2 jalan yang sangat curam ni dan taxi pun berhenti. Kami pun naik je teksi cakap nak ke Santorini ni. Driver teksi ni tak faham pun kami cakap dan dia dok cakap korea lagi dengan kami dan walaupun sama2 tak faham tapi dia tau sangatla kalau pelancong datang sini mesti nak ke Santorini ni kan.

Akhirnya dia berhenti kat pintu masuk kampung ni. Syukur Alhamdulillah, sampai juga kami kat sini.

Layan jela gambar2 di bawah ni.








Gamcheon Culture Village merupakan kawasan setinggan bekas pelarian perang Korea. Memang sesuai dengan nama, sebuah perkampungan yang unik dan penuh dengan sejarah.
Kita boleh melihat masih kekal kelihatan cara kehidupan pelarian Korea dahulu dimana rumah agak kecil dan tersusun rapat. Pasti yang tinggal disitu sekarang keturunan dan anak cucu mereka.

Gamcheon Culture Village adalah perkampungan yang mempunyai lukisan seni Mural termasuk dari sekolah rendah.
Ia juga  mendapat  ranking ke 3 tempat paling menarik di Busan di Tripadvisor.


Mempunyai galeri untuk bahan pameran antik dan juga penceritaan sejarah Gamcheon Culture Village. Gambar di atas tu adalah bahan pameran antik. Model tu cuba nak merasai pengalaman sebagai penduduk di sini hehehe...

Mempunyai banyak gelaran seperti Santorini of the South Sea, Korea’s Santorini, Korea’s Machu Picchu dan gelaran sebagai Kampung Lego.

Gamcheon Culture Village adalah salah satu kawasan kegemaran pelancong. Sekali pandang macam Italian Riviera, Italy pun ada juga. Pemandangan indah dan rumah berwarna warni yang terletak dilereng bukit.



Nak jelajah satu kampung ni xlarat la pulak, kami dok kat observation deck sambil perhatikan view kampung ja n kat sini beli poskad n sent blk ke Msia. Sent poskad dari negara luar blk ke msia adalah perkara wajib stiap kali kami travel. Kemudian dari sini kami naik bas no.1 n turun kat st.subway terdekat. Kami turun di st.junggu dan jln kaki ke Junggang Park sb nak naik menara busan.


Setiap kali kami keluar negara, sebagai cheapskate traveler, memang tak beli apa2 pun utk diri sendiri. Benda yang kami buat adalah sent poskad kat travel partner ke Msia. Masa tulis poskad tu kena dok jauh2 tak bagi baca, kalau nak baca nanti dpt kt Msia la. Inila tanda souvenir utk travel partner, murah tapi sangat bermakna bagi kami. 

Kamudian kami kembali ke pintu masuk tadi dan ambil bas no.1 dan turun kat stesen subway terdekat. Bas no. 1 ni dah siap tunggu kat depan pintu so kami tak yah nak susah2 jalan kaki turun bukit ke station bas bawah nun. Kami bagitau driver bas tu berhenti kat mana-mana station subway je sebab senang kami nak gerak ke tempat lain pula. Lebih kurang 20 minit dalam bas, driver bas suruh kami turun kat station subway Junggu. Dari station Junggu, kami dah tau nak gerak ke mana dan dah tentula ke Junggang Park. Junggang Park ni adalah kawasan rekreasi orang2 tua main dam, xcise dan lain-lain lagi. Kat situ juga ada menara Busan. 

..............to be continued