Klik sini

Khamis, 19 Julai 2018

Day 3, Pahalgam Kashmir #azamfirdaussummerkashmir

Best Blogger Tips
Entry sebelum ni 

Namastee.......

Berkurun juga nak siapkan blog pasal Kashmir ni, bukan makan bulan-bulan tapi dah makan tahun dah ni. Takpa hari ni saya nak gigihkan diri untuk siapkan entry Pahalgam pula.

Hari ni sebenarnya ada perayaan di mana penganut agama Hindu akan berarak jalan kaki ke kuil di Pahalgam ni, maka semalam tour guide dah suruh kami keluar awal pagi mengelakkan kesesakan lalu-lintas nanti. Maka kami semiua ni dah seawal 4 pagi dah tercongok kat luar houseboat tunggu kami punya driver. Malangnya semalam kan hujan lebat, driver kami over sleep pula. Maka tunggulah kami kat luar dalam kesejukan pagi tu menanti driver kami, dalam 2 jam juga menunggu tu.

Perjalanan kami diteruskan tapi van kami ditahan pula oleh polis atau tentera tak pasti pula sebab katanya jalan yang kami nak lalu tu akan ditutup dan tak boleh lepas. Berejam juga kami semua tersadai kat tepi jalan tunggu perbincangan driver kami dan pihak berkuasa tersebut. Akhirnya, driver kami tak ikut jalan yang sepatutnya kami lalu tu, tapi bawa ke jalan lain dan lebih mencabar sebab jalan tu off road, jalan berlopak-lopak macam naik unta. Jauh pula tu dalam 3 jam kot kami lalu jalan tu.



Setelah melalui perjalanan yang mencabar tu, van kami berhenti kat satu station minyak dan ada toilet kat situ. Dia suruh kami ke toilet sapa-sapa nak membuang apa-apa. Apa yang saya kagum kat sini, toilet kat Kashmir ni bersih tak seperti yang kita tengok dalam video viral tandas di India tu. Sebelah toilet ada pokok buah pir pula tu. Kagum sekejap sebab tak pernah tengok pokok buah pir. Lebat pula buahnya tapi semua warna hijau lagi tak masak lagi buah.

Maka sampailah kami kat satu rumah rehat di Pahalgam ni, kami berhenti breakfast kat sini. Penjaga rumah rehat ni punya paksa kami untuk bayar dia nak bawa kami round-round kawasan ni. Kami berkeras kami taknak bayar dan kami nak jalan-jalan sendiri saja tapi dia suruh juga anak dia ikut kami. Kami kata, kami dah bayar pun si mamat baju merah tu guide kami, Issey Noh tapi kami pula dimarahnya sebab dia kata orang kat sini akan marah kalau tau dia pun tour guide. Tak fahamnya, kami dah ada 2 tour guide dan seorang driver, kejadahnya nak tambah tour guide lagi kan. Ingat kami kaya sangat ke nak buang duit macam tu je. Kesudahnya yang si anak penjaga rumah rehat tu ikut kami juga sampai dan akhirnya dia minta bayaran kat kami. Tak pasal-pasal kami dengan malas nak gaduh keluarkan duit bayar juga kat dia.

Masa kami sampai ni, hujan renyai-renyai pula tapi tak kisahlah kami redah juga.

Saya ambil gambar Mr. soulmate masa dia tengah ambil gambar view yang cantik ni.

View ni saya print letak dalam frame kat living room rumah saya. Rasa tenang je setiap kali tengok gambar ni.


Inilah kami bertujuh, plan nak melancong bersama-sama lagi nanti. Next travel kami nak buat road trip ke Bangkok september ni.














Jumpa pula restaurant Bajrangi Bhaijaan, movie nilah punca utama kami sampai ke sini.









mr. soulmate cuba nak dapatkan shoot menarik gambar saya di sini.

Saya suka sangat gambar ni, betapa tenangnya jiwa saya tengok gambar ni. Sangat tenang jalan kat kampung ni dengan cuaca yang dingin.

Kadang-kadang demi mendapatkan gambar menarik, kami sama-sama berbincang sudut mana yang terbaik. Maklumlah nak boh dalam frame dalam rumah nanti.



Kalau nak orang ambil gambar pun kena bagitau siap-siap angle macam mana.
























Inilah anak rumah rehat yang dok ikut kami ke mana saja dan akhirnya minta duit kat kami. Ayat paling tak tahan bila dia cakap duit yang kami akan bagi kat dia ni takdak nilai pun di mata kami, tapi sangat bernilai di mata dia. Wah...wah....ingat bila kita ni travel sampai di sini, kami semua ni banyak duit la sampai duit pun tak bernilai. Sebenarnya kami ni pun orang miskin juga. Kat Malaysia pun mampu pakai kereta cap Kancil saja, bukan cap "H" seperti kawan-kawan kami yang lain.






Pahalgam berasal dari bahasa Urdu yang bermaksud "The Village of Shepherds" kerana di sana kebanyakannya mengembala kambing biri-biri. Ianya ialah sebuah perkampungan terletak kira-kira 95km dari Srinagar dan mempunyai ketinggian pada altitud 2130m dari aras laut.

Pahalgam juga merupakan sebuah resort pergunungan yang paling famous di Lembah Kashmir dan di tengah bandar Pahalgam mengalir sebuah sungai yang indah iaitu sungai Lidder. Ini kerana Pahalgam terletak dipertembungan antara sungai Aru dan sungai Sheshnag dan dikelilingi oleh pergunungan yang puncaknya dilitupi oleh sajli. Tapi memandangkan kami datang time summer, salji dah cair dan sungai sebelah tu glacier dengan arus deras sekali.

Pahalgam berada dilembah banjaran Himalaya. Kiri dan kanan di apit oleh gunung ganang yang berhutankan pokok fir dan pine menjadikan lanskapnya seperti di Switzerland.
Ia sebuah perkampungan, dengan sebuah pekan kecil dengan kuda masih digunakan sebagai pengangkutan barang-barang.
Ia berdebu, kecil dan najis kuda di mana-mana. Namun, keasliannya itulah yang memikat hati.

Mereka bersikap terbuka kepada pelancong, tidak memaksa kita membeli dan seringkali ada penjaja shawl yang menggendong barang jualan menghampiri pelancong. Mereka ini tinggal di belakang gunung sana, dan menenun benang dari bulu haiwan dll untuk menyara hidup.

Di sini juga ada penduduk Gipsi dibalik gunung, berkulit lebih gelap namun tetap menawan.

#azamfirdaussummerkashmir #pahalgham #kashmir#india

Kesimpulannya, penduduk di sini miskin dan survival hidup depa tinggi. Depa akan berusaha mcm mn sekali pun untuk meneruskan hidup dan pelancong pula easy target utk dapatkan wang. So terpulangla pada diri kita kalau tengok kehidupan depa macam ni nak bagi zakat ka nak bagi sedekah ka terpulang pada diri masing2 la. 

























Seterusnya perjalanan kami ke tempat video klip di mana Salman Khan bawa Shahida ke masjid sementara ibu Shahida pun berada di masjid yang sama sambil dikejar polis Pakistan.








  
 

  






























Masa dalam perjalanan pulang, van kami tetiba berhenti kat tengah-tengah jalan dalam kesesakan lalu-lintas, terkejut kami semua. Rupa-rupanya driver kami nak selamatkan burung yang lemah dok tengah-tengah jalan, dia bawa burung tu bagi minum air lagi dan bagi kat polis yang jaga tepi jalan. Alahai sangat penyayang tapi nyawa kami pula dipertaruhkan sebab dok tengah-tengah jalan ni.






Kami berhenti makan, sedap gila bbq kambing ni










Tak balik lagi kami, kami singgah ke kedai kain pula.





Saya beli shawl ni ja dengan harga RM7, murah kan. Besar dan tebal kainnya, corak pun cantik.


Sampai je kat rumah, lepas mandi manda, kami ronda kampung pula pi cari kain lagi. Kali ni kami pi rumah orang yang dia buka kedai kain dalam rumah sendiri.


Ok end day 3, good night.

...............to be continued

17 ulasan:

twinklegarg berkata...

Thank you so much for sharing this post! Are you looking for a best tour services in India then book this tour packages kashmir one way at very affordable price. So plan you trip and book here.

The Travelius berkata...

thanks for sharing information



Maldives holiday Packages

Malaysia Family Packages
Mauritius Tour package

Singapore Trip Packages

Bali family packages
Mauritius holiday Trip

Hong Kong Family package
Hong Kong Tour Packages

Bhanu berkata...

Amazing blog....i like it...
Book online bus ticket from Redbus

acu yuhan berkata...

Hi menarik content. lets blogwalking and click ads. done follow u, follow me back http://acuyuhan.blogspot.com/ .thanks

acu yuhan berkata...

Hi menarik content. lets blogwalking and click ads. done follow u, follow me back http://acuyuhan.blogspot.com/ .thanks

Allden Michale berkata...

Wonderful blog & .Very informative and nice post, thank for share with us.online book Ticket through Redbus

Azian Elias berkata...

salam kenal.

kashmir best sangat kan.
my dream place since i was 12. mcm tak caya kan.
pegi sana dah dekat 6 kali.
first in 2012 sorang.
mmg kenangan terindah.

The Travelius berkata...

I really enjoyed your blog Thanks for sharing such an informative post.
Best travel Honeymoon packages
Hong Kong Honeymoon Package
Mauritius Honeymoon Packages.
Singapore Honeymoon Package.
Malaysia Honeymoon Package.
Maldives Honeymoon Package .
Bali honeymoon package

Sakshi Kaushik berkata...

lovely pictures you have shared and when it comes to food i become more pretty. it's yummy food pics. keep it up. if you are planning a trip to some pilgrim place then you must visit chardham yatra by helicopter in a short time it would be great...

Unknown berkata...

great blog i was searching it for a long and finally i reached here. thanks for share such a beautiful post with us. make a visit to the divya dhams of uttarakhand through chardham yatra tour packages and take the blessings of lord.

Grepix berkata...

Thanks for sharing this blog. This is very useful information for all.


uber clone
uber clone app
uber clone taxi app
taxi app development

Map My Tours berkata...

Great very nice information thanks for sharing such a beautiful information . Are you looking for India Tour Packages

Appicial berkata...

This blog is very nic. Thanks for sharing this blog.

Tour Guide App Development

Travel Agent App Development

MariaG berkata...


After spending 2 whole minutes to reading your blog its amazing thanks for information
Tour By Car
Taj mahal Tour

lepassagebureau berkata...

Thanks for sharing content and such nice information for me
golden tringle jaipur 6Days

Heritage juma desert camp berkata...

Luxury Camps in Jaisalmer
Luxury Camps Jaisalmer are Offered Heritage juma desert camp Luxury Camps Jaisalmer Organise Camp in jaisalmer , AC camp, Book Online Desert Camp Now.

manojpackers berkata...

AS we know that who is best packers and movers in Noida. it provides best packing and moving services in Noida and Noida to all over India. it provides best quality packing material in this field. it provides damage free, dust free and water free services at affordable rates. here click for more information-
packers services in noida
packers services in delhi ncr
packers and movers delhi
delhi packers and movers
packers and movers in Delhi
packers movers delhi
home packers and movers in delhi