Klik sini

Jumaat, 30 Oktober 2015

Frozen Lasagna

Best Blogger Tips
Assalamualaikum......

Hari ni saya nak buat frozen food sendiri dan boleh makan bila-bila masa walaupun tengah sibuk sebab makanan dah siap dalam peti sejuk.

Salah satu frozen food yang saya suka simpan ialah lasagna. 
Mula-mula saya buat dulu kuah daging dan kemudian baru sediakan kuah putih. Meh ngendap dulu resepi dia.....


Sos Bolognese

500g daging cincang 

1 tin tomato 

10 biji tomato ~ didadu

1 biji lobak merah ~ dadu

2 bawang holand ~ dadu

2 labu bawang putih ~ cincang halus

Sedikit lada sulah 

Garam secukup rasa 

Gula secukup rasa

3 cawan air 

Sedikit lada hitam 

Oregano kering - 2 sudu

Sos cili - kalau nak bagi pedas


Panaskan minyak untuk menumis.


Tumiskan bawang merah dan putih sehingga naik bau.
 
Masukkan daging cincang. 

Masukkan 3 cawan air tadi, tunggu sehingga daging sedikit 

masak dan tambahkan garam (lebihkan air pun tak 

mengapa, sebab tujuannya untuk melembutkan kulit 

lasagna kemudian)

Masukkan Tomato dalam tin dan sedikit gula jika perlu. 

Masukkan oregano, lada hitam dan sos cili. Tunggu 

sehingga mendidih, padamkan api.

Setelah  kuah daging siap ketepikan. Kita sediakan kuah 

putih pula.


CHEESE SAUCE

2 sudu besar mentega 

4 sudu besar tepung gandum 

115g Cheddar cheese ~ Mozarella pun boleh, tapi 

Cheddar/cream cheese senang cair untuk buat cheese sauce

 tu. Mozarella sesuai untuk tabur kemudian.

1-2 cawan susu segar 

Sedikit garam


Cairkan mentega, kemudian masukkan tepung gandum, 

kacau sehingga sebati. 

Alihkan dari api, masukkan susu, kacau sehingga tepung 

tidak berketul, barulah dipanaskan semula. 

Masukkan cheese, kacau setiap masa, masukkan garam 

sedikit.

Kemudian padamkan api.





BAHAN HIASAN 

1 kotak instant Lasagna 

Hirisan ceddar cheese ~ untuk tabur atas

Serbuk Parmesan Cheese ~ tambah jika suka

Sedikit lada hitam di tumbuk kasar ~ tambah jika suka


Panaskan oven pada suhu 180 C

Sediakan  bekas aluminium


Lasagna tak perlu di masak ye!

Aturkan kepingan lasagna di dasar bekas aluminium hingga 

menutupi dasar bekas

Tuangkan sedikit kuah daging tadi ~ tujuan kuah daging 

berair supaya lasagna tidak perlu di masak terlebih dahulu

Tuangkan sedikit cheese sauce tadi

Ulang langkah ini di setiap lapisan sehingga habis memenuhi

 bekas

Bahagian atas atau lapisan yang terakhir adalah kulit lasagna

Tuangkan baki Cheese Sause

Pastikan kuah daging tadi menenggelamkan sebahagian 

besar adunan lapisan tadi   

Taburkan hirisan Chedar Cheese dan Parmesan Cheese

Akhir sekali taburkan lada hitam jika suka

Bakar dalam oven pada suhu 180C selama 40 minit atau 

sehingga masak

Untul memastikan lasagna telah masak, kulit lasagna

kelihatan lembut apabila di cucuk dgn lidi.

Keluarkan lasagna yang telah siap di bakar

Biarkan ia sejuk selama 20 minit sebelum di potong.

Bila dah masak, biarkan sejuk sebentar dan bekukan kat tempat frozen. Esok, minggu depan, bulan depan, kalau tetiba teringin nak makan tapi malas nak buat boleh ambik dan panaskan semula dalam oven selama 8-10 minit dengan suhu 150C.

Walaupun kita panaskan semula selepas frozen, rasanya masih kekal sedap macam baru semalam masak. Setakat saya cuba ni boleh simpan dalam sebulan je dan masih elok setelah panaskan semula.

Selamat mencuba!!!!

Khamis, 29 Oktober 2015

Rollie Egg Master @ Stick Egg Roll @ Egg Boiler @ Egg Grill

Best Blogger Tips
 Saya ada gadget baru kat ofis dan paling mudah nak buat breakfast, xyah nak keluar dan lebih jimat duit makan kat pantry je.

Benda hijau ni saya beli online kat Groupon. Ini adalah egg master. 

 Cara nak masak kena turn on, dia naik kaler merah. Spray minyak kat dalam corong tu sementara nak tunggu kaler hijau. Bila lampu dah bertukar yakni corong tu dah panas, baru saya masukkan telur ke dalam tu. Saya suka makan omelette masa breakfast. 

Saya guna 2 biji telur+sebiji tomato+sebelah bawang kecil+cerbisan keju chedar. Kacau sehingga sebati sebelum tuang dalam corong tu. Lepas tuang telur dalam tu baru letak lidi sate kat tengah2. Lidi tu berfungsi supaya nanti dia keluar cantik sebatang macam tu.
 
Tara...inilah breakfast saya pagi2 di ofis. Cepat dan mudah dan paling penting menyihatkan. Kat luar ofis ada jual nasi lemak dan roti canai, jenuh juga nak makan roti canai hari2 kan, so kenala buat sesuatu untuk breakfast. Sebenarnya ni bukan saja cukup untuk breakfast tapi kadang2 merangkap sampai ke lunch.

Selamat mencuba!!!!

Selasa, 27 Oktober 2015

Green Tea Ice Cream

Best Blogger Tips

Assalamualaikum dan selamat pagi.....

Memandangkan cerita pasal trip Jepun pun dah selesai. Kali ni saya nak buat ice cream green tea yang macam saya makan dekat Kyoto. 

Bermulala pencarian dan google sana sini untuk mandapatkan resepi pembuatan ais krim ni. Tak susah pun nak buatnya cuma yang susah nak cari green tea atau dikenali juga sebagai uji matcha. Benda ni cuma boleh beli kat kedai bakery saja. Kat supermarket memang tak pernah jumpa lagi la.

Saya mulanya malas nak letak telur tapi akhirnya terpengaruh guna juga telur dalam bahan ni. kuning telur ni fungsinya sebagai stability kepada tekstur ais krim dan tentula rasanya lebih berkrimi.

Mula2 pembuatan, kena asingkan kuning telur dan putih telur. Putih telur ni saya akan buat macaron. Kita cuma guna kuning telur saja.

Macam saya cakap sebelum ni, bahan2 mudah saja. Saya guna whipping cream jenama VIVO 2 cup + 3 sudu serbuk green tea + 3 biji telur + secubit garam + sedikit gula kalau nak rasa manis sikit (tak letak pun xpa sebab whipping cream sendiri dah manis)

Saya didihkan semua bahan kecuali telur. Bila adunan dah didih saya ambil sesenduk dan campur dengan telur sehingga sebati. Kemudian adunan telur tu, saya campurkan dan didihkan dalam periuk. Masa ni kena sentiasa whisk or kacau supaya mengelak daripada telur jadi berketul dalam adunan ni.

Apabila adunan dah jadi pekat dan licin, saya tutup api dan tuangkan dalam bekas. Kemudian saya tutup dengan plastic wrap macam ni. Ini supaya bila saya sejukkan dalam peti ais, kristal ais takkan terbentuk di atas permukaan ais krim ni.

Apabila adunan dah sejuk, saya masukkan dalam ais krim mesin dan putar sampai gebu.

Ini rupanya yang belum gebu lagi.

Kemudian adunan ais krim ni tuang dalam bekas dan bekukan semalaman atau sekurang2nya 4 jam. 

Selamat Mencuba dan Menjamu selera!!!!

Isnin, 26 Oktober 2015

Expenses Japan

Best Blogger Tips

Ok recap balik....kalau nak tengok balik entry boleh klik ja kat mana yang boleh klik.

Sebenarnya saya beli Air Asia Go Holiday pakej sekali tiket flight dan hotel. Kelebihan go holiday ni, kita leh dapatkan harga yang murah kalau kena time promo tapi xbestnya kita tak leh nak bergerak merata la sebab ambik bilik hotel yang sama terus. Kos semua termasuk flight return+makan+tax+luggage+hotel 7 malam = RM1,442 seorang. Bagi saya cukup murahla sebab bila survey harga hotel kat Jepun ni boleh tahan mahal gila. Kalau tengok iti yg AA bagi, harga flight adalah free, kos ni cuma kos hotel semata dan tax dll. 

Sebarang tulisan pink boleh klik dan dia akan buka entry tersebut.

Day 1, 11/4/2014 (Jumaat)

8.00 pagi : LCCT 

4.16 ptg   : Chubu airport
- Kat Chubu dah kagum dengan prayer room yang siap dengan sejadah, alunan azan dan arah kiblat
- Naik subway Meitetsu, dari airport ke Kanayame ke Sakee ke Fushimi. Agak sesat dengan subway juga sebab salah ambik lane dan keluar exit salah dan macam2 la pening serabut mak enon betoi time ni. Kos 1,230 Yen seorang

8.00 mlm : Wing International Hotel, singgah jap 7e sebelah hotel beli nasi, kos 1,000 Y

Total = 3,460 Yen

Day 2, 12/4/2014 (Sabtu)

8.00 pagi : Keluar breakfast di 7e sebelah hotel. Jalan kaki ke bus stop sightseeing berharga 500Y seorang 

Nagoya Castle entry fee 400Y sorang
Oasis 21 
Night Walk, terbeli power bank 1,880 Y

 Total = 6,324 Yen

Day 3, 13/4/2014 (Ahad)

Toyota Automobile Museum

Fushimi Fashion RunawayCity Science Museum


Total = 4,542 Yen

Day 4, 14/4/2014 (Isnin)

4.00 pg : siap2 dan keluar breakfast di 7e
5.30 pg : Naik subway ke Nagoya Station. Beli tiket bas Meitetsu Nagoya-Kyoto-Nagoya (roundtrip) = 4,100Y seorang
8.00 pg : Naik JR dari Kyoto Station ke Saga Arashiyama, subway 435Y
Tenryuji Temple in Arashiyama
Romantic Train = 1,240 Y 
subway ke Fushimi 600Y 
shikanzen Kyoto-Shin Osaka-Kyoto = 5,680Y


Total = 18,171 Yen


Day 5, 15/4/2014 (Selasa)
centram = 200Yx2
Hotel Toyokp Inn = 8,700Y

Total = 19,531 Yen

Day 6, 16/4/2014 (Rabu)

Total = 29,598 Yen

Day 7, 17/4/2014 (Khamis)


Total = 22,927 Yen

Day 8, 18/4/2014 (Jumaat)

Chebu airport

Total = 4,394 Yen

TOTAL EXPENSES = 108,947 Y
RM3,595.25( kos di Jepun)+RM190(makan n lugage)+RM2,400(pakej AA go holiday) = RM6,185.25

Kos di atas adalah untuk 2 orang. Bermakna sorang RM3,092.62 selama 8 hari, Nagoya-Kyoto-Osaka-Toyama-Tateyame Kurobe Alpine-Matsumoto

Bagi saya percutian ni adalah paling mahal pernah saya keluarkan duit, sebab kos pengangkutan saja lebih 70% dari kos semua ni. Nak jimat kos pengangkutan pun susah gak sebab saya tak dok setempat dan selalu bergerak ke utara, timur, barat, selatan Jepun.

Entry istimewa adalah Fashion Bundle of the day hahaha....klik ler kalau nak layan baju seringgit ni hehehe... klik di sini....


Special video klip, klik di sini
                
Akhir kata saya memohon sepuluh jari maaf sebab saya sangat sibuk dan tak boleh nak siapkan cepat entry2 di atas. Maaf seandainya bahasa saya tidak menyenangkan dan salah silap samada sedar ataupun tidak sepanjang penulisan saya mengenai trip Jepun ni. 

Sekali lagi tujuan saya mengeluarkan entry2 di atas bukan dengan niat ingin menunjuk2 tetapi sebagai panduan dan info kepada orang lain yang ingin mengambil route yang lebih kurang sama macam saya. Semoga perkongsian ini dapat juga pahala kepada saya apabila saya tiada nanti, amin.

Bye Japan...I'm coming back home : #18- Chasing The Sun Day 8

Best Blogger Tips
Pagi ni suatu perasaan sedih yang tak dapat nak gambarkan. Sedih nak tinggalkan bumi negara matahari terbit. Jepun adalah sebuah negara yang saya rasa sesuai untuk tinggal selamanya. Saya suka kebersihan, kedamaian, keindahan dan kecanggihan di sini. 

Walaupun mulut terukit senyuman tapi dalam hati nangis pilu taknak balik ke Malaysia hahaha....melampau sungguh...dasar lupa daratan. Eh macam mana nak apply migrate ke Jepun???


Ok moh ler kita ke airport. Memandangkan bag berat, kita naik subway la. Sebelum ni jalan kaki je nak ke Nagoya Station sebab nak jimat duit punya pasal.

Kami ambil subway Sakura Dori =200Yx2 dan kemudian ambil subway Meitetsu ke airport = 2,490Yx2.

Walaupun flight lagi 5 jam lagi nak berlepas, kami dah terpacak kat tengah2 airport  nan mesra muslim ni. Airport Japan adalah salah satu airport yang mesra muslim kerana depa sediakan kemudahan untuk orang2 Islam dari segi solat dan makanan halal walaupun Islam bukan majoriti penduduk di sini. So jangan nak heran sangat le awat airport tax mahai nak mampus. Ya airport tax Jepun memang mahal dan takleh nak kata apa la memandangkan kemudahan yang disediakan di airport ni.

Bag mengalahkan macam orang duduk setahun ja. Kemudian kami pi simpan bag dulu dan dikenakan caj sebanyak 500Y. Kalau nak naik atas shopping ke makan ke kat tingkat atas tu, xleh bawa bag bagai semua ni. So terpaksala keluarkan duit pi simpan bag. 5 jam kat sini xkan nak tercangak tak explore dulu kedai2 kat sini.

Kali ni memang sengaja kami datang awal ke airport sebab kami ada kisah tragedi kat airport Incheon, Seoul. 
Kisahnya di mana airport terlalu ramai orang dengan penerbangan ke China. Beratur panjang berjela pun tapi sikap orang nak ke China yang suka potong Q dan suka berebut ni takleh nak kata apa dah. Jadi 5 minit lagi flight nak terbang, kami masih di imigresen!!!! dari imigresen kami berlari sekuat hati mana nak kena naik subway pula ke building flight tu dan berlari lagi sampaila adik cantik manis berbaju merah ketat nak tarik tutup pintu flight, kami pun terus menjerit....WAITTTTTT.......... dia cuma senyum ja kat kami. Selepas kami, sesapa tak sempat naik flight kena tinggal bye bye okeh. Memang banyak seat yang kosong dalam flight ni. Ni mesti gara2 tertinggal flight la sebab tak sempat ke imigresen atau dengan kata mudah paham tak suka berebut balik dengan geng2 tanah besar China tu.
Ok itula pengalaman yang tak dapat dilupakan di airport Incheon. Airport Incheon memang gila ramai punya manusia. Ni gelombang k-pop punya pasal juga ni.




Lapar?jangan risau sebab kat sini ada jual pek Brahim. Pek masak merah ayam dijual dengan harga 410Y manakala kari daging lembu harga 464Y. Siap ada bendera Malaysia lagi tu ha. 


Tetiba dari jauh ada orang jepun cakap indon sambil lambai2 kat kami. Rupanya dia ni jaga pameran Toyota i-swing kat sini. Dia cakap dia menetap 3 tahun kat Indonesia ikut suami dia keja kat sana. Dia boleh cakap sikit2 jela tapi kami boleh pahamla apa yang dia cakap walaupun tak fasih. Toyota i-swing ni mengingatkan saya cerita wall-e. Manusia semua jadi gemuk sebab dok atas benda alah ni.


Kemudian kami ke rooftop, tengok view dari atas lak. Tak clear sangat langit, bukan sebab jerebu ye tapi sebab hujan renyai2.


Kemudian, kedengaran panggilan ke Kuala Lumpur. Alahai beratnya kaki nak bergerak sampai kena naik benda ni hehehe poyo taknak balik Malaysia tu.

Kat airport saya borong coklat kitkat perasa green tea, wasabi dan sakura ni. 


Kat Osukanon lak selain borong t-shirt dan souvenir, saya borong benda makan gak iaitu kopi, seaweed, tuna kering, mi soba dan miso soup. Miso ni paling best sebab beli yg kering, balik tuang air panas ja siap satu hidangan sup miso.


Tak sempat nak balik rumah kena singgah pet hotel dulu. Kesian tu si bulu oren dah stress ditinggalkan mommy. Seminggu lepas tu, tetiba si bulu oren ni masuk majalah lak sebab ada wartawan datang kedai ni dan interview owner pet hotel ni dan dia snap gambar budak ni. Lawan tuan nampak, muka masuk majalah. 

Next entry saya akan sediakan penyata kewangan sepanjang di Jepun ya. Total expenses akan saya kira dari day 1 until day 8. 

Khamis, 22 Oktober 2015

Osu Shopping district & Osu Kannon Temple : #17- Chasing The Sun Day 7

Best Blogger Tips
Assalamualaikum....ogenkidesuka

Nak flashback la last post pasal Japan ni. Lepas kami turun dari gunung Tatayame, kami singgah ke bandar Matsumoto untuk ambil bas ekspres pulang ke Nagoya. Jarak dari Matsumoto ke Nagoya lebih kurang 250km.


Tengok air ni dah tau macam mana kesejukan dia sebab air ni hasil ais yang cair dari empangan kat atas gunung nun jauh di atas.

Teruja nampak bangunan SEGA ni sebab sesapa yang lahir tahun 80-an ja yang faham betapa bestnya main video game SEGA dengan konsol yang kaler hitam tu, antaranya ialah Sonic, mortal kombat, Out Run dan banyak lagi la yg best2.


Di tengah2 bandaraya Matsumoto yang tenang dan damai.


Bus terminal memang berada di tengah2 kawasan pekan. Dari jauh dah boleh nampak.

Memang mudah la pelancong dari luar negara nak explore sebab setiap sign board dan map ada tulisan english.

Sekarang baru rasa menyesal la kenapa tak explore bandar Matsumoto ni sebab bagi saya Matsumoto ni bandar dia sangat tenang, bersih dan tak ramai orang. Jepun ni kalau kita kat bandar yang besar, tak taula bagi orang lain tapi saya sendiri rasa rimas sebab depa ni kalut tapi masih sopan. Berjalan ni kalau boleh nak lari, memang lari ja. Mungkin sebab depa menghargai masa dan tak suka merewang tanpa arah tujuan macam kami dua ni. 

Walaubagaimana busy ka kalut ka depa masih menghormati sesama manusia dan sangat disiplin. Sebab saya pernah nampak depan mata ni, ada org buta terkeluar dari laluan penjalan kaki orang buta, dan ada beberapa orang yang sangat kalut berjalan tetiba stop dan pimpin tangan orang buta tu kembali ke laluannya. Bukan sorang atau dua yang stop berjalan walau tengah kalut tu tapi semua orang yang nampak orang buta tu akan respond dan terus nak tolong orang buta tu. Saya pun macam wahhh.....dari jauh nampak rupanya macam robot berjalan dengan kalut dan takdak perasaan tapi rupa-rupanya masih alert di sekeliling. 
End day 6

Hello Day 7
Hari ni hari shopping aka hari nak perabiskan duit yen. Baki yen tinggal boleh belanja pada hari ni. 
Sesapa yang rasa dia otai boleh ambik laluan "kami otai". Kami ke arah Fushimi ja.
Tetiba hari ni rasa macam tourist sangat sebab tak bergegas ke mana-mana. Peta dan camera adalah wajib bawa.

Hari ni sangat berbeza dengan hari pertama kami guna mesin ni. Hari ni lancar ja tekan2 semua dan siap ajar group mat saleh guna mesin ni lagi. Time 1st day haritu mak ai nak nangis guna mesin ni. Mesin ni dalam bahasa Jepun hokey, ada sikit2 ja english, mau tak nangis kan. Teringat lak video di mana ada org nak beli tiket kat mesin macam ni dan tersekat, tetiba ada orang dari dalam mesin keluar, kelakar lak.

Keluar ja dari exit subway, kami ke pejabat pos sebab nak kirim poskad balik ke Malaysia. Kirim poskad kat travel partner adalah perkara wajib mesti buat kalau kami keluar negara. Tulis poskad sorok2 dari mr.soulmate pastu pos. Balik ke Malaysia excited tunggu poskad yang dikirim balik dari Jepun. Poyo sangat hehehe lantakla... bagi saya tula salah satu cara kami bagi sovenir dan dalam poskad tu cita pengalaman pahit manis bersama di sana. Bahagianya saat poskad sampai kat tangan hehehe.....

Mr.soulmate beratur nak beli setem. Tetiba ramai lak staf mai kerumun tanya macam2 soalan antaranya, datang dari mana?berdua je ke?berapa lama kat sini?baru kahwin ke?mai sini honeymoon ke?. Macam suka ja diorang, muka orang melayu datang beli setem kat pejabat pos depa. Mungkin tak ramai pelancong suka dok kat Nagoya. Kalau datang pun takla singgah ke pejabat pos kot.

Perjalanan diteruskan dan sampaila kami nampak temple kaler merah ni
Temple ni namanya Osu Kannon Temple. Ada couple cina dari Malaysia terus mai n minta kami ambilkan gambar diorang. Sekeping dua ja xpala sekali pelbagai sudut temple ni lak disuruhnya ambil. Pastu bila kami nak bagi camera suruh ambil gambar kami dua, diorang hilang ke mana tah. Macam buat2 busy dan hilang dalam temple terus. Hai geram je rasa. Sekali jumpa lagi masa nak balik, naik flight yang sama rupanya.

Kami pun menerusnya menapak ke kedai-kedai sebelah temple ni.


Sengaja ambil gambar kat pintu masuk sebab teruja jumpa Pendekar Mustar kat belakang tu hehehe


Nak ambil gambar curi konon, sekali dia ada mambangla....sekali pandang di sini dan dia terus blah sebab tak suka kami bergambar di sini kot. Pendekar Mustar ni adalah salah sorang tok sami yang minta derma kat orang lalu lalang di sini di Nagoya. Pendekar Mustar tu gelaran ja sebab suka sangat tengok cita Pendekar Bujang Lapuk.

Kami pun meneruskan misi mencari barang2 nak shopping segala mak nenek asalkan tak melebihi had luggage dan cukup duit. Layan la gambar2 di kedai2 di Osu Kannon.











Sebenarnya teringin sangat nak beli kain komono ni tapi harganya mencecah ribuan ringgit...nangis kejap.


Baju yang saya pakai tu harganya RM1 kat bundle Gunung Keriang tapi baju yang sama macam saya ni jual kat sini dengan harga RM350!!!!

Jadilah pengguna bijak, belila kat bundle sebab kita nak pakai sekali ni ja. Kat negara kita bukan sejuk nak pakai selalu.




Nagoya ni memang ramai orang berbasikal dan yang pasti basikal ni takdak lock pun. Sebab tak sapa nak curi kot, mana tau la kan kat setiap basikal ni ada gps dan kalau hilang kita boleh tau kedudukannya kat mana.


Kemudian saya jumpa kedai pelik 'Alice on Wednesday'. Pintu kedai ni kecik dan kena bongkok dulu nak masuk. Selepas melalui pintu ni kedai dia sangat unik dan ada kek untuk mengubah saiz badan kita!!! hahaha lawak ja, kek biasa ja dia jual. Kedai ni kedai jual perhiasan wanita tapi bestla dia punya konsep ni.

Perut takla lapar tapi sebab nampak kedai kebab halal tu terus ja meluru masuk tanpa pikiaq banyak.

Agak lama kami menunggu. Ramai juga orang jepun makan kat kedai ni. Memandangkan hari2 makan megi, sekali sekala takpa pejam mata sat makan kat restoran walaupun harga yang sangat mahal. Lagipun esok dah nak balik. Sebenarnya bila kita nak jimat bila keluar negara, bawala makanan sendiri sebab harga makanan di sini memang mahal. Melainkan kalau pi negara yang harga makanannya lebih murah dari Malaysia, xpala hari2 makan kat luar pun.

 Husb order nasi kebab. Sedap gila nasi kebab ni. Saya agak nasi ni dia masak dengan air rebusan daging kot.


 Saya lak order piza empanadas dan sup tomato. Ini pun sedap gila. Kat dalam ni inti daging dan cheese. Daging ni dimasak dengan rempah ratus dan vege. Tomato soup tu sedap, dia roasted tomato dan blend dengan heavy cream dan sedikit herba. Saya ni makan sambil mengkaji apa bahan dan cara masakannya ni hehehe....
Dok berkira2 nak try buat kat rumah tapi tak terbuat lagi ni. Lepas entry ni nak try gak buat la.

Alhamdulillah rezeki kami jumpa kedai halal dan makan makanan yang enak ni.

Lepas tu harusnya makan dessert iaitu ice cream arab yang liat ni.

Selfie di hadapan Selfish

1st time jumpa back hoe mini macam ni, comel sangat.

Ini bukan sebarangan kedai, nanti dia lipat2 semua masuk dalam van dia. 

Van dan kedai bersambung

Geram tengok siput2 dan seafood kat sini.



Peminat tegar ice cream. Muka puas hati dan teruja sebab apa yang nak beli dah beli.

Lepas shopping, makan, jalan2, kini masa untuk jalan balik ke hotel balik. Jomla kemas barang2 yang seminggu dipunggah tu. Mesti pening cleaner nak bersihkan bilik tu nanti hahaha...


Malas nak naik subway....jalan kaki le kita walaupun lebih 5km nak menapak. Sebenarnya tak terasa jauh pun sebab sambil jalan sambil bergambar.

End Day 7.
......to be continued