Klik sini

Selasa, 15 Mac 2011

Caramelized Onion Mushroom Burger

Best Blogger Tips
Lapaq burger....lapaq big mac....lapaq burger king whopper....arrrggghhhhh......tapi,
sedap lagi kalau kita buat sendiri kat rumah, lagi banyak khasiat takdak la bahan2 pengawet dan sebagainya. Kalau kita masak sendiri, kita yang control bahan apa yang kita nak. Selalunya tengok cita food network challenge built a better burger tu diorang suka makan burger dengan caramelized onion, kat malaysia tak jumpa lagi burger dengan caramelized onion ni.
Terpikir gak apa bahan nak letak konon2 mcm signature dish burger la hehehehe........ 
Apa kata burger ni selain kita letak caramelized onion dengan mushroom, kita letak jugak buah pelam atau mango?pelik.... tapi apa salahnya.

Inilah rupanya menara yang dah hampir nak tumbang, 2 patty lagi walahhhh.....
Jom kita tengok apa bahan yang saya letak
Potong button mushroom jadi slice mcm ni
Berbalik pada patty ni, saya letakkan daging kisar, daun bay, gula melaka, garam, black pepper, oregano, rosemary, telur, daun parsley, garlic dan bawang besar. Bahan-bahan ni gaulkan dan biarkan seketika sehingga adunan sebati.
Sementara perapkan patty, tanpa buang masa kita goreng onion ni sampai bertukar color brown then masukkan mushroom yang dihiris slice tadi.
Bahan ni goreng2 sampai lembik atau sampai kedua bahan ni jadi caramelized
 grated carrot
nila secret ingredient ni....grated mango
Ingat tak patty yang perap tadi? patty tadi saya buat 4bahagian cenghini.....kita bakor je patty ni (dengan nada usop hantu mak limah balik rumah) hahaha teringat mak limah pulak
Jangan lupa bakar roti yang disapu butter dulu sebelum dihidangkan.
Memandangkan saya berniat nak buat kondo so, saya mulakan dari lapisan demi lapisan.
Lapisan bawah sekali roti dan daun basil.....sejak makan kat restoran arab, makan roti arab dengan daun basil telah buat saya jatuh cinta nak makan lagi daun basil ni. Rasanya daun basil ni memang sesuai untuk hidangan jenis roti....tak hairanla mat2 salleh suka sangat daun basil ni makan dengan sandwich. 
Patty ni lagi mengancam jiwa dan raga bila letak cheese kan.....patty yang dah masak nak angkat dr pan ni letak cheese biar cheese ni melt kat atas pulak kan.....errmmmmm......
Lapisan seterusnya, caramelized onion dan mushroom
lapisan grated carrot
lapisan gated mango
pastu ulang pulak letak daun basil, patty ke-2 dan caramelized onion n mushroom dan roti.....gaya macam nak tumbang dah menara ni
ni kira steady lagi......1,2,.......
heheh last2 makan mcm ni je la lagi best hahaha.....jom makan

SELAMAT MENCUBA........

Khamis, 10 Mac 2011

Mango in puff pastry

Best Blogger Tips Sebenarnya saya nak buat donut tapi result dia menjadi mcm puff pastry lak. 1st round dah hangit so yg 2nd round masuk oven saya dah berhati-hati agar tak hangit lagi. Takpa saya takan berputus asa, lain kali saya akan cuba lagi buat donut.

Puff panas-panas saya dah snap gambar dia, tak sabar nak makan ni

Cara nak buat ceginila......





Panaskan butter bersama krim dan sementara tu saya masukkan air suam dan sedikit gula dengan yis kering selama 5 minit atau sehingga naik buih. Tak lupa juga pukulkan sebiji telur

Telur, yis, butter dan krim saya mix dengan tepung roti dan gaulkan. Tambahkan air sebanyak 250ccm sehingga doh melekit

doh tadi dipukul sampai tidak melekit kemudian biarkan ia kembang sehingga sejam atau saiznya 2kali ganda. Rahsia saya buat doh ni cepat kembang, saya masukkan doh ni dalam oven panas dan biar sampai kembang tapi janganla sampai masak pulak.
Sementara nak tunggu doh kembang saya masakkan filling mango ni sampai betul-betul pekat. Jenuh jugakla tangan dok mengacau sebab taknak bawah dia hangit pulak

Doh tadi selepas kembang saya punch lagi kemudian saya uli. Saya ambil mulut gelas untuk bentukkan doh ni jadi bulat 

Saya letakkan mango yang saya masak tadi atas doh ni
Kemudian saya balutkan doh tadi dan biar ia kembang lagi sehingga 30 minit. Panaskan oven 200 dc dan masak selama 20minit
siap sudah....yum kan?

Bahan:
  • Tepung roti
  • 1 sudu kecil yis segera
  • 250ccm air suam
  • sebiji telur
  • 3 sudu butter
  •  3 sudu krim
  • manga hancur
  • madu
  • serbuk kayu manis
Cara-caranya:

  • Panaskan butter dan krim
  • campukan sedikit gula dan yis kering dalam air suam sehingga berbuih atau selama 5 minit
  • pukul sebiji telur
  • campurkan semua bahan di atas dengan tepung roti
  • gaulkan bahan tadi dan pukul sehingga melekit
  • adunan tadi pukul lagi sehingga tak melekit dan biarkan kembang sehingga sejam
  • punch doh tadi dan uli
  • doh yg diuli tadi bentukkan bulat menggunakan mulut gelas
  • letakkan mango atas doh dan tutup lagi dengan doh sehingga bentuk bulat
  • bakar dalam oven dengan suhu 200dc selama 20 minit
  • siap dimakan

Ahad, 6 Mac 2011

Chicken with mango sauce and white mushroom bow tie pasta

Best Blogger Tips
Semalam saya jumpa mango yang masak ranum kat tesco terus teringat masakan husband saya.... grill chicken bersama kuah mango, memang sedap sangat apatah lagi saya ni penggemar buah mangga.

Inila rupanya masakan suami saya tapi kali ni saya buat cara saya pulak

Ini pula masakan saya...yum yum
Untuk masakan ni saya lebih suka guna mangga yang masak ranum dan manis, kalau sedikit masam pun ok jugak asalkan tambah sikit gula atau madu. Ayam pula saya ambil bahagian banyak isi dan belah jadi lebar. Saya perapkan selama 30 minit hingga sejam bersama onion dan garlic yang dicincang, madu, daun bay, thyme, oregano, black pepper, garam dan serbuk kayu manis

Ayam yang diperap tadi di bakar dengan butter

wahhh makan ayam saja pun ok kan?
Hidangan ayam yang siap dimasak ketepikan, kita beralih ke kuah mangga kita pula. Mangga tadi dipotong kecik2 supaya senang nak dilecek. Lecek mangga ni ala2 mcm nak buat cekodok jugak hehehe. Cara suami saya, mango diblend sampai hancur tapi saya pilih untuk lecek supaya rasa mangga ni lebih pure


Selepas cairkan butter, saya tumiskan bawang sampai caramelised dan masukkan mango tadi.



Kemudian saya masukkan madu, serbuk cinnamon, krim pekat dan sedikit air. kalau rasa pekat boleh tambah air dan kacau sampai pekat balik selama 30 minit. Saya suka masak mango ni lama sikit supaya air mango ni keluar dan sebati dengan bahan yang lain.

Makan ayam je tak puas kalau takdak carbohydrate kan.....so saya masakkan pasta jenis bow tie dengan mushroon soup


Pasta jenis bow tie ni macam biasa rebus dengan sedikit minyak dan garam. Pasta ni sekejap je lembut tak mcm kita rebus spageti

mushroon soup ni kalau nak buat pun boleh tapi mcm renyah pulak so, saya pakai instant je...
Kalau nak buat mushroom soup biasanya bahan, tepung gandum, tepung jagung, mushroom jenis button yang dicincang, butter, krim, lada hitam dan garam atau kalau nak lagi sedap masukkan kiub pati ayam.

Bahan-bahan untuk Ayam
1 bahagian dada ayam dibelah supaya lebih nipis dan lebar
1 biji bawang dipotong dadu
3 ulas garlic yang dicincang
sedikit madu
1 helai daun bay
serbuk thyme
serbuk oregano
serbuk lada hitam
garam
serbuk kayu manis
butter

Cara-caranya:
Bersihkan ayam dan buangkan tulang
Perapkan ayam bersama-sama bahan2 seperti di atas selama 30 minit sehingga sejam
Panaskan non-stick pan dengan butter
bakar ayam bersama bahan perapan hingga masak

Bahan-bahan untuk Sos Manga:
3-4 biji manga jenis harum manis (pilih yang sudah masak)
bawang
serbuk kulit kayu manis
madu
krim pekat
Butter
sedikit air

Caranya
Kupas manga dan potong kecil2 supaya senang nak blend atau lenyekkannya
Cairkan butter dan tumis bawang hingga keperangan tapi jangan sampai hangit
Masukkan manga yang telah dilecek bersama-sama serbuk kayu manis, madu dan krim pekat
Tambah air jika terlalu pekat dan masak sehingga 30 minit.


Macam tak complete kalau takdak sayur hijau.....dalam peti ais pun takdak sayur hijau kecuali sawi, sawi pun ok la janji hidangan kita cukup dengan carb, protein dan veggie.
Selamat mencuba.....