Klik sini

Selasa, 28 Januari 2014

Krabby Patty versi makan kat rumah

Best Blogger Tips
Sponge bob square pant....setiap kali tengok encik crab punya krabby patty asyik termimpi2 nak buat sendiri hehehe....so taraa.....
Sejak menjak ni rajin la pulak buat frozen2 ni termasukla frozen patty ni. Best gak kalau buat banyak2 n simpan dalam peti ais then bila2 lapar cuma bakar je. Lagi satu bestnya bahan2 semua ikut apa yang kita sendiri suka makan so ikut suka hatila nak letak apa pun.

Saiz lebih kurang macam nila. Setiap patty ni saya letakkan cling wrap supaya bila beku senang nak pisahkan patty ni.

Apakah bahan2 yang saya letak meh tengok....

500g daging cincang
sebiji bawang besar
4 ulas garlic
1 cup penko or bread crumb
2 keping cheese
2 sudu madu
1 tangkai daun ketumbar/parsley/basil
serbuk paprika
sebiji telur
serbuk lada hitam
garam

Bahan2 tu perapkan dalam setengah jam dan kemudian baru bentukkan menjadi patty. 
Sebenarnya saya tak pernah tetap pendirian kepada bahan2 ni setiap kali buat patty mesti letak bahan2 yg berbeza mengikut bahan apa yang ada kat dapur.


Walaupun ramai yang suka medium raw tapi taste saya tetap kepada well-done sebab boleh rasa kegaringan kat tepi2.

Majo jenis kewpie menjadi pilihan sebab rasa dia tak lemak sangat.

Tak lengkap la pula meal kita kalau takdak coleslaw. Untuk coleslaw pula saya letak onion+kubis+carrot+majo.
  
Ok best tak boleh buat krabby patty sendiri kat rumah. 
Happy cooking.....