Klik sini

Rabu, 17 April 2013

Annyeonghaseyo

Best Blogger Tips

Wah wah dalam busy buat kerja skolah sempat lagi selit update blog kan. Sebenarnya esok saya nak berangkat meninggalkan bumi Merbok ni untuk terbang bersama mr.soulmate ke bumi yang sangat meriah dengan cherry blossom sebab sekarang ni kan musim bunga. Tapi masalahnya saya ni terlalu banyak kerja dan kena siapkan sebanyak mungkin dan secepat mungkin kerja-kerja sekolah saya ni sebelum bercuti, nanti balik takla kalut batman nak submit segala benda-benda ni semua. Bag pun tak kemas satu apa pun lagi. Duit won pun tak tukar lagi. Ok petang ni ada presentation lagi, sebab tula mood nak bercuti tak rasa lagi. 

Media sekarang ni pula kecoh dengan hal bom-bom kat korea selatan ni kan. So, semalam mr.soulmate dah call embassy Korea dan diorang cakap korea selatan selamat dan tak ada apa-apa dan dia nasihatkan kitorang jangan risau. Masalahnya my older sisters semua macam risau kami nak pi sana. Anyway walaupun saya macam cool je tapi saya pun sibuk gak cari berita-berita terkini di Korea selatan dan terjumpala blog kak zarina ni, alhamdulillah syukur sangat.

Ok la saya ada ton of work nak sambung buat lagi ni. Doakan kami dua selamat dan dipermudahkan segala urusan di Korea selatan ye. Habis presentation petang ni baru nak siapkan barang-barang semua. Kepada kawan-kawan semua selamat bercuti.

Antara tempat-tempat yang plan nak pi:
Friday : Itaewon
Saturday: Nami Island
                Jeju Island
Sunday : Jeju Island
Monday : Jeju Island
Tuesday : Jeju Island
                                Samsung Everland
         Seoul
Wednesday : Seoul
Thursday : Incheon 

Jumaat, 12 April 2013

Kek Chocolate tangkap leleh

Best Blogger Tips
Kek ni adalah tempahan salah sorang staf library yang nak buat surprise sempena birthday hubby dia. Dia call buat tempahan ni pukul 11malam dan dia cakap nak malam tu juga. Apa lagi kan demi kejutan buat si suami maka saya pun gagahi buat juga sebiji kek tengah-tengah malam buta dengan bising mixer dan siapla kek ni pada tepat pukul 4 pagi. Lama kan bukan apa sebab kek ni saya buat 4layer dan sebelum nak potong kek saya sejukkan kek dalam peti ais dulu. Satu lagi masa nak sapu frosting ni saya dinginkan kek ni sekali lagi dalam peti sejuk supaya senang nak buat corak atas kek ni. Corak ni tak dak idea sangat dah sebab mengantok sangat tapi bila tengok balik takla huduh sangat. 

Kek ni saya ambik resepi kek coklat di sini tapi banyak juga oter sana sini sebab resepi asal ni adalah brownies. Whipping cream ni saya guna jenama golden peak macam di sini punya. Corak coklat leleh tu pulak adalah serbuk koko+gula aising+lebihan whipping cream. Bahan-bahan tu saya masukkan dalam microwave dalam 1minit je dan kacau bagi sebati semua dan saya paipkan coklat ni sementara masih panas atas frosting ni. Corak ni jela mampu nak fikirkan sebab dah mengantuk sangat dok mengadun kek sampai pukul 4pagi.

Siap je kek sms dia kata boleh ambik kek tapi dia balas takpa ambik esok pagi je.  
Okey good night mengantok sangat dan mata pun dah layu....
Selamat membaking

Isnin, 8 April 2013

Red Velvet Cupcakes VS Giant Red Velvet Cake

Best Blogger Tips
Assalamualaikum.....sihat ke?perang bendera dah bermula, seronok juga tengok tapi jangan sampai mengganggu lalulintas sudah la. Pru kali ni sangat membantu dalam pembelajaran terutamanya subjek social science. Mula-mula macam boring subjek ni tapi bila negara hangat dengan pru ni rasa seronok jugak mengkaji tokoh-tokoh politik negara ni. Sudah pasti kalau belajar social science mata dan minda harusla terbuka dan menjadi natural ok, jangan dok fanatik sangat. Ok stop pasal social science.
Tapi kali ni bukan nak cerita pasal perang bendera ka apa tapi nak cerita pembuatan kek lagi ni sempena hari pertunangan adik ipar aka adik mr.soulmate. Pada hari pertunangan ni saya diamanahkan oleh family untuk sediakan bekas hantaran ini dengan sebiji kek red velvet.

Bila buat kek ni tak sah pula kalau tak buat cupcakes kan sebab resepi asal ni ialah cupcakes. Memang saya rekomenkan sesapa nak ambik resepi ni buat cupcakes la sebab teksturnya tersangatla gebu dan mudah hancur.

Resepi cupcakes ni saya masih guna resepi yang lama iaitu di sini .
 Resepi asalnya saya ambil dari blog cumin and cardamom. Gula dari blog ni guna 2 1/4 cups tapi saya terpaksa kurangkan kuantiti gula sehingga 1 cup. Ini kerana nak sapu frosting yang sedia manis kat atas kek tu nanti pula.

Cupcakes dan cake kali ni dibantu oleh pembantu-pembantu yang ringan tangan or tulang or what so ever membantu tak lain tak bukan ialah rakan-rakan sekelas saya la. Perasan tak frosting saya ni agak smooth sikit dari resepi saya sebelum ni? 
Rahsianya ialah frosting ni saya guna cream cheese+non-dairy whipping cream+butter+gula aising+vanilla

Nak cerita step by step buat frosting pula la sebab dah banyak cerita pasal buat kek sebelum ni. 
Mula-mula saya beatkan whipping cream ni sehingga kembang or jadi peak. Dalam bekas yang lain saya pukul cream cheese sehingga kembang dan baru masukkan 1 cup gula aising dan vanilla. Kemudian sedikit demi sedikit saya mix dengan whipping cream. 
Buat macam ni barula senang sikit nak paipkan frosting sebab dia lembut tak jadi sekeras macam sebelum ni.

Ok saya mengaku saya tak pandai nak paipkan frosting lagi sebab sangat comot. Saya gunakan apa saja bahan-bahan hiasan yang ada dalam simpanan untuk guna atas kek ni.
Kek ni adalah 2 biji kek yang di gabungkan menjadi satu, meriah sikit kan.


Selamat mencuba dan menjamu selera....