Klik sini

Jumaat, 27 September 2013

Barefoot Travel Korea Day 6, part 2 @ Myeongdong Eomoni Jib (명동어머니집)

Best Blogger Tips
Ceritanya masa kitorang kat Nana Resident tu tanya jugala kat staf si cantik manis mana2 restoren halal dekat2 sini. Dia pun taktau sebab dia tak pernah pun ambil tau makanan halal ni. Kemudian mr.soulmate pun mula google dan terjumpala laman web muslimbackpackerseoul. Boleh klik di sini untuk rujukan restoren bagi pelancong muslim ke Korea dan di sini la dinyatakan restoren Eomoni ni.  Penat jugala nak mencari restaurant yang diberi nama Eomoni Restaurant ni sebab semua tanda dalam bahasa Korea. Dahla kedudukannya kat lorong kecil ja. Last2 dalam sibuk mencari2 ada gak orang2 korea yang baik hati tolong translate nama2 kedai kat sini dan terjumpala kedai yang kedudukan dia diantara lorong kecil. Area ni semua kedai makan dan kena pandai baca tulisan koreala atau minta tolong local people tolong bacakan tulisan ni semua dan selalunya diorang sangat senang hati menolong pelancong. 

Inila rupanya kedai makan Eomoni ni.

Untuk lunch hari ni saya pilih Korea Seafood Pancake (Haemul Pajeon) dan bimbimbap. 


Gambar di atas ni pula side dish untuk makanan yang kami pesan. semua sedap tapi mr.soulmate je yang tak lalu sikit. Bila dia makan, dia cakap perut dah melugai.


Ini pula bimbimbap yang telah digaul semuanya. Bimbimbap ni disediakan dalam mangkuk batu yang berasap2 lagi, kalau sentuh mangkuk ni boleh melecur jari ni.


Dinner pun kami makan kat sini lagi. Sekali lagi saya makan bimbimbap sebab sedap sangat2 bagi selera saya la dan bukan bagi tekak mr.soulmate. Mr. soulmate makan tiram goreng celup tepung. Tiram ni pun sedap gila terasa kesegaran bila gigit isi dia hehehe




Alhamdulillah kenyang perut. Seterusnya nak jejalan sekitar kota Seoul pula. Next destination wajibla singgah beli brooch kat Namdaemun.  
continue...

Isnin, 23 September 2013

Barefoot Travel Korea Day 6, part 1 @ MYEONG-DONG

Best Blogger Tips


Semalam seharian hujan je tapi pagi ni cerah sungguh. Matahari nampaknya galak memancar sinarnya. Hati saya makin panas bila nampak dari tingkap bilik hotel, t-ekspress iaitu roller coaster kayu sedang rancak memulakan operasinya, takkan nak masuk sekali lagi everland kot dahla mahal juga bayaran nak masuk tu.


Pagi ni breakfast megi saja sebab tak jumpa kot restoran halal. Nak cari orang jual buah pun tak nampak. Lepas check-out dari bluehill hotel kami keluar menapak dapatkan bas balik ke Gangnam. Sebelum check-out tadi sempat juga booked penginapan untuk malam ni kat Myeong-dong. 


Yeayy...dah sampai kat Gangnam sekali lagi. Semalam kat Gangnam pun hujan tapi hari ni cerah dan nyaman je udara.

Sebenarnya ramai orang jalan kaki kat sini dan memasing kalut je jalan menuju destinasi masing2. Kami pun kalut jugak, kalut ambik gambar. Dok sibuk kami ambil gambar, yela kan sekejap mr.soulmate ambikkan gambar saya dan sekejap lagi saya pula ambil gambar mr.soulmate macam pass baton je ada sorang ajushi ni dok perhatikan kami dan dia datang dekat dan cakap nak ambilkan gambar kami berdua. Hehehe seronok sungguh bila ada orang volunteer nak ambilkan gambar kami berdua. Masa kat everland semalam susah gak nak cari orang ambilkan gambar sebab diorang tak paham english dan nak mengelak dari cakap english dengan pelancong.


Turun je dari bas everland kami pun melangkah kaki terus ke subway. Kali ni takla canggak or jakun sangat sebab dah terror dah nak lalu jalan mana. Nak masuk exit mana pun dah tau cewahh yela semalam kan dah sampai sini.




Dalam subway nak ke Myeng-dong pun sempat lagi nak bergambar. "mr.soulmate...tolong jangan buat muka cacat. I malu orang dok tengok kat kita ni"
Memang kat mana saja berada kami tetap jadi perhatian orang. Pertama sebab saya pakai tudung, kedua sebab muka kami ni tak tau nak dikenalpasti datang dari negara mana dan yang ketiga bawa bag besar2 dabak. Ada sekali diorang tanya kami datang dari Pakistan ke, hehehe kalau kata mai dari bangladesh okla kot ada iras ini pakistan macam jauh benor aih.


Keluar je dari subway kami pun ikut map yang diberikan melalui agoda arah ke hotel seterusnya. Hotel ni jalan dua tiga tapak je dari exit subway, senang sangat nak bergerak kalau menginap di sini.


Last2 kena tanya juga orang kan sebab rasa macam tak nampak lagi bayangan penginapan kat sini. Maka kami pun tanya la kat dua orang kat depan tu. Rupa2nya penginapan kami cuma kat sebelah diorang je tapi kena naik lif sebab penginapan tu kat tingkat atas. Betul la kata pepatah malu bertanya sesat jalan, tak malu tanya jalan dok depan mata je.


Inila penginapan kami malam ni iaitu Nana Residence. Memang best tempat ni sebab ada garden kat roof top. Nanti2 la ye saya buat entry pasal hotel2 kat Korea ni, nak habiskan cerita dulula.

Bestnya kat sini semua orang boleh kalau sekadar nak cakap basic english atau kata sebenar kita masih boleh nak komunikasi tak macam kat Jeju serupa ayam dan itk.

Memandangkan kami sampai awal pagi la juga dan belum tiba lagi masa nak check-in, kami tinggalkan bag dulu dan staf hotel yang baik hati ni bagi segala map dan informasi kat kami. 

Kat sini kalau nak cari kedai pak arab memang takdak la. Memandangkan kami dah sampai seoul dan tak sabar nak makan makanan korea, saya pun cadang nak makan kat restoren area sini yang dijamin halal oleh pelajar2 muslim di Korea kerana restoren tersebut menyediakan makanan vegetarian atau seafood saja..."no kogi".

Sementara dok mencari2 restoren tersebut, kami pun sambil cuci mata jalan-jalan area yang sesak dengan manusia ni. Happening sungguhla kawasan ni. Jangan taktau je sepanjang kedai kalau jalan kat sini diorang akan cakap "Apa Khabar" or "Selamat Datang" sebab kawasan ni kerap sangat pengunjung dari Malaysia datang. Haritu saya dah tertipu bila ada sorang peniaga ni cakap kat saya "apa khabar" pastu terus saya tanya dia dengan muka xcited habisla "ha...u can speak malay?" pastu dia geleng kepala. Satu ayat tu je diorang tau rupanya hampa betoi.







Ok dah jumpa restoren yang dimaksudkan, perut dah berkeroncong dah
continue....

Ahad, 22 September 2013

Barefoot Travel Korea Day 5, part 2 @ EVERLAND

Best Blogger Tips
* Sedikit info mengenai Everland...layan....Info saya ambil di sini telah dicopy pastekan

Everland is one of the biggest theme park in South Korea. It is located in Gyeonggi-do province, outside Seoul city. This theme park is also completed with Safari which is loved by kids and makes it very suitable for family holiday. The Safari was featured in Korean’s variety show:Running Man, episode 141, while other parts of Everland were also featured in past episodes as well.
everland-map
Directions: To reach to Everland from Seoul, you can take scheduled shuttle bus to go to Everland. This shuttle bus costs around 15,000 KRW . You can take this bus in front of the Seoul City Hall every 9.30 AM, and it will return to Seoul from Everland at every 6 PM. However, it is better for you to stay at Everland until 9 PM because they will host the fireworks show at that time.
Another alternative to reach Everland is by public bus.
1. Go to Gangnam station, Line 2, Exit 6 or 7. Walk pass Dunkin Donuts, then cross the road. The bus stop is in the middle of the road. Take bus 5002 to Everland.
2. Go to Jamsil station, Line 2, Exit 6. Take bus 5800.
Shuttle bus option take 50 minutes to reach Everland, while public bus will take around 2 hours to arrive due to many stops.
The theme park:
Entry saya di sini, saya ambik bas ke Everland dari Gangnam (sebab nak tengok sendiri kota metropolitan yang difamouskan oleh Psy)

Memandangkan kami dari Jeju naik teksi naik flight naik subway naik bas, memang hari ni hari memenatkan sungguh. Tadi atas flight dari Jeju ke Seoul pun saya lena dengan nyenyaknya, kalau snoring lantakla sebab penat sangat.  

Dari Seoul pula terus ke Gangnam dan seterusnya naik bas ke Yongin. Sebab tu pilihan terbaik adalah rehat dulu kat hotel sebelum memulakan perjalanan meredah seluruh Everland ni. Sudah makan dan solat kami pun gerakla dari Bluehill hotel ke Everland. Kami naik bas percuma untuk masuk dalam kawasan Everland, memang dah tersedia khas untuk pengunjung Everland.
Syukur alhamdulillah sampai juga ke Everland walaupun cuaca tak memuaskan. Hujan renyai2 dari pagi sampai ke malam. Disebabkan suhu yang semakin rendah hidung saya berdarah lagi. Hidung saya memang sensitif dengan suhu yang panas dan sejuk. 

Disebabkan suhu yang rendah, apa lagi bila bercakap asap berkepul2 keluar dari mulut. 1st time experience la setiap kali cakap asap pun keluar terasa macam time winter plak cewahh...

Seperti biasala kan bila dah masuk tempat ni mesti nak cari kaunter information nak tengok map, show etc. 
Staf yang jelitawan kat sini bagi segala info sekali dengan rain coat dan poskad percuma.

Bukan sekadar poskad percuma malah kita boleh pos poskad ni ke Malaysia tanpa sebarang bayaran pun. Apa lagi kan saya tulis poskad untuk mr.soulmate dan mr.soulmate plak tulis poskad untuk saya. Of coz la apa yang kami tulis dirahsiakan selagi poskad ni tak terbang ke Malaysia dan sampai ke tangan masing2 hehehe



Sekarang ni kat Everland ada tulip festival yeayy...
Walaupun hujan renyai2 tak mematahkan semangat nak explore seluruh kawasan Everland. Kisah apa, pakai rain coat jela. 



Tulip ni dari jauh nampak macam artificial tapi bila pegang sendiri kelopak2 bunga dia memang tulip betul pun, rasa macam nak cabut je sekuntun dua tangkai hehehe 

Seluruh kawasan Everland ni ditanam pokok tulip dan serius memang lawa gila. Jakun lagi.


Sebenarnya sebelum datang ke Korea lagi saya dah tergedik2 nak naik T-express iaitu roller coaster diperbuat daripada kayu kat belakang nun tapi apakan daya disebabkan cuaca yang tak mengizinkan, semua x-trem game tutup. 

My Love Patzzi-poster.jpg
Sekali lagi saya rasa macam familiar sungguh tempat ni kenapa ya. Saya google time ni gak dan terjumpa yakni Everland ni adalah lokasi pengambaraan cerita "My Love Pazzi". Cerita ni memang cerita favorite saya dolu2 kala tahun 2002. Cerita mengenai kehidupan pekerja2 taman tema di sini dan pengurus besar yang hensem jatuh cinta dengan heroin yang ala2 tomboy tapi cumil tu.

Tak sangka okeh saya dapat jejakkan kaki ke tempat yang memang saya impi2kan nak datang bila berkali2 tengok cerita ni dulu.




Masa nak beramah mesra dengan haiwan2 di sini pula di Zootopia. Kat sini ramai nampak muka2 pelancong dari south east asia atau lebih senang pelancong dari Malaysia. Kiranya sempat lagi la dok bertegur sapa dengan pelancong datangnya dari Johor ke sini dan beberapa orang lagila. Saya ni pemalu tak ramah sangat tapi mr.soulmate yang peramah la buat kawan dengan pelancong di sini manakala saya buat ramah dengan binatang2 di sini pula hehehe.

Oh ya bila masuk Everland ni tetiba personaliti berubah kepada kanak2 riang ria. Bukan saya sorang je tapi mr.soulmate pun berubah jadi kanak2 juga. 

Kat bawah ni gambar2 binatang yang sempat saya buat kawan sebab binatang2 ni semua bila orang datang macam2 nak buat show nak tarik perhatian tapi bila orang blah ke lain, dia pun diam tak aktif dah hehehee....layan....











Sekarang nak masuk satu lagi zoo tapi kena naik kenderaan pula



Sepanjang perjalanan ni dia cakap bahasa Korea je tapi dia keja dok sebut perkataan running man berkali-kali. Sikit2 running man sikit2 running man. Rupanya bila saya balik Malaysia baru saya tau yang running man datang sini tak sampai seminggu kami datang sini dalam episod 141 iaitu episod Jessica Girl Generation jadi tetamu. Ala episod yang Jong Kok naik bas ni dok pujuk singa2 naik atas batu tu. Bas yang kami naik ni boleh terapung atas air juga bertukar jadi bot pula.



Saya dan mr.soulmate naik benda alah ni dan akibatnya basah juga baju dan seluar walaupun ada plastik untuk cover baju. kami lebih xcited dan bising dari budak2 laki korea yang naik benda ni sekali. Diorang asyik gelakkan kami dua ja sepanjang naik ni hehehe.






Dok tunggula la kan kot2 ada firework or perarakan malangnya ada announcement kata show dibatalkan sebab hujan tak berhenti. Kami pun tak mampu dah dok menapak, satu badan dah sakit2 ditambah dengan cuaca kian sejuk ni. Kami pun ambik bas balik ke hotel balik, nasib baik kat lobby hotel disediakan kopi panas free.



Kat sebelah hotel ada kedai ni, saya pun masukla sebab ingatkan kedai arab ke leh dinner sekali tapi rupanya 'Mubarak' ni adalah bar. Singgah jap kedai runcit nak beli instant rice tapi habis pula nasi. So dinner makan megi jela.



Eh sekejap pula rasanya day 5 ni. Kena rehat secukupnya la sebab esok kena kuatkan kaki nak menjelajah sekitar bandar Seoul, soul of Asia. 
Hotel untuk esok pun tak booking lagi ni, boleh macam tu?
Good Night
continue....