Klik sini

Khamis, 28 Februari 2013

Oh Medan, Indonesia....Day 3

Best Blogger Tips Hari ni merupakan hari terakhir cuti dan ahad ni start kelas. Penatnya macam-macam saya tak siapkan lagi termasukla menghantar report untuk aktiviti dan result exam kat JPA. Jadual kelas pun dah keluar, tak tengok pun lagi. Segala-galanya malas sekarang kecuali satu je tak malas iaitu membuat kek tempahan.
Nampaknya entry ni saya tak banyak nak cerita apa, layan la gambar-gambar kat bawah ni sebab malas gila nak buat entry Medan.

 Hari ni merupakan hari ketiga kami di bumi Sumatera. Bilik kami betul-betul menghadap tasik toba. Mulakan hari dengan aura@cakra@semangat yang positif-positif saja.

 
 Pagi ni punya breakfast special sikit sebab dihantar terus ke pintu bilik dan makan menghadap tasikla pagi-pagi ni. Nasi goreng pagi ni jauh lebih berperisa daripada semalam punya breakfast cuma air teh ni kena buang separuh dan tambah air kosong separuh baru boleh minum sebabnya orang Indonesia memang minum air manis. Saya dah melalui dah masa kat Surabaya bila tuan rumah jamu air teh yang sangat manis tapi telan jugakla takkan nak komplen dah orang jamu air kan. Macam tula bak pepatah orang tua masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang rimau mengaum....eh betul ke tak pepatah ni?
fake vs menghormati budaya orang??any problem with that??????

 Pukul 8pagi kami check out dan bertolak ke Semosir Island. Pada jangkaan saya bapak rahmat nak seberang sana menaiki kereta tapi rupanya kami ke semosir dengan berjalan kaki saja. Panas terik sangat dan cuaca sangat bahang hari ni tapi macam biasala saya tengok orang-orang tempatan masih berbaju berlapis-lapis dan tebal. Bila tengok pelancong india dan cina pula pakai seluar pendek je semua. Mulala saya ada teori baru mungkin orang Indonesia tak tahan sejuk kot, teori jela.

 Pagi ni sebelum naik feri, kami ronda-ronda tengok bandar Parapat.


 Ini anak-anak jaguh renang. Mereka nila akan berenang tatkala feri bergerak dan meminta agar orang dari atas feri untuk lemparkan duit kat mereka. Kalau baling coin dalam tasik ni pun diorang boleh selam dan ambik coin kat dasar tasik. 
Tasik toba ni ada satu area yang masih taktau kedalaman dan merupakan kawasan bahaya sebab kata orang tempatan ada arus kuat dalam tasik ni yang mampu sedut bot atas permukaan air.

 
 
 Naik bot ke Semosir Island kena bayar 10ribu sorang.
 
 Suka pula membaca pasal sejarah toba lake ni. Bolek klik sini kalau nak baca mengenai Toba Lake dengan lebih lanjut sebab malas nak copy paste balik hahaha.

 
 Ada waterfall di celah-celah bukit tu

 Bot karam ni teringat cita Rogue pasal buaya besar yang karamkan bot pelancong kat Australia, seram betul cita tu.
 
 Tak suka pasar ni sebab peniaga-peniaga sini paksa gila-gila minta kita belikan barang niaga diorang. Bila ada peniaga ni dok paksa saya, saya cakapla kat dia "nantila saya jalan-jalan dulu" pastu dia siap ugut kata "kakak tudung biru, saya ingat ni mesti kembali beli sini. Kat sini bila berjanji mesti tunaikan" ha mampus ko masa bila aku berjanji dengan dia. Pastu mr.soulmate cakap "dengan diorang ni jangan layan langsung, buat taktau je jangan kata nak beli, pandang barang niaga pun takyah" ok saya sangat awkward dan mula benci dok lama-lama kat sini dah.
Saya beli keychain kayu ukiran rumah batak, peniaga ni kata seketul 50sen okla saya ambik 6ketul tapi bila bayar dia taknak pula duit RM, dia nak kita bayar duit rupiah tapi rupanya dia songlap 3ribu extra pula bila convert dari RM ke rupiah, dasar penipu betul kalau macam tu selamanya ko tak takleh nak hidup senang kalau keja asyik menipu pelancong je.
Ingat habis takat tu la kan pastu masa nak naik feri ni ada pompuan tua niaga kacang tanah, dah kata taknak pastu dia pandang saya cakap anak kecil kat rumah tak ada susu nak minum. Adoila....hati aku pasaipa senang runtuh sangat tah. Saya minta mr.soulmate belikan kacang tanah seberat 100g dengan harga 20ribu ok tak?bencila pasal apa dia mai minta kat saya padahal kat orang lain dia tak minta pun. Sekali lagi mr.soulmate minta saya elakkan eye contact dengan orang-orang kat sini sebab bila kita rasa kecian, lagi depa nak ambik kesempatan. Lama-lama dok kat sini saya boleh jadi bankrupt sebab habis duit nak derma je sebab keciankan orang je.

 
 Jangan kata kesian kat orang je, dengan binatang pun kesian gak sebab dia lapar. Nampak je lapar tapi bila bagi roti dia memilih lak, dia buang roti tapi makan raisin dan nut yang melekat kat roti saja.

 Masuk dalam rumah ni pun satu lagi hangin bila kita nak keluar siap remind kita suruh bagi donation. Jenis nama je donation tapi paksa suruh kita bagi duit juga, bosan betul. Ish mana pula aura positif yang cakap awal-awal tadi. Itula masalahnya kalau tak cukup tabah mengharungi hidup yang penuh onak duri berliku ni.



Masa balik naik bot bayar lagi sorang untuk 10ribu. Tengok supir-supir lain semua bayarkan untuk pelanggan diorang masing-masing. Next time sesapa nak dapatkan supir sebelum mulakan trip jelaskan betul-betul semua bayaran supaya kita takyah nak kuarkan lagi bayaran tambahan remeh temeh macam ni.

Selepas tu dah tengahari kami gerak pulang ke Medan. Bye bye Parapat....ini mungkin kali pertama dan terakhir ye. Tak sanggup nak ulangi datang sini walaupun free sekali pun.
 
Jauh juga perjalanan dari Parapat ke Medan, perut mula berkeroncong dan bapak rahmat pun laju je tak tanya pun nak singgah makan kat mana-mana. Dalam pukul 3ptg kami singgah kat masjid Al-Mukhlisin, sementara tunggu mr.soulmate solat jamak saya makan roti kat warung depan masjid ni.
 
Bapak rahmat hilangkan diri sekali lagi, mungkin dia pi makan mana-mana la kot. Akhirnya kami dua berpicnic lagi makan roti cicah tuna. Saya beli air ni wahhh sedap sangat teh markisa tapi herannya tak pula manis air botol ni. Air ni ada jual kat Malaysia tak sebab sedap sangat.


Dalam terik kepanasan dan jammed pula. Masa ni kepala saya pening sangat-sangat sebab aircond macam tak berfungsi je

Dalam jammed ada pula perarakan anak-anak sekolah.
 


Rasanya takla jauh sangat tapi jammed membuatkan kami sampai kat Medan pukul 7mlm. Ok ingat tak saya ada booked hotel Ibunda dan dapat balasan email cakap Ibunda Hotel ada buat aktiviti rumah sakit dan dia suggest stay kat hotel menara ixus. Sebelum kami ke hotel menara ixus saya nak cuba nasib sekali lagi dan pergi ke Ibunda Hotel. Rupa-rupanya Ibunda Hotel tak buat apa-apa aktiviti pun dan masih banyak bilik yang kosong. Saya tunjuk kat staf situ email yang saya dapat tu dan dia dan beberapa staf sahkan email yang saya dapat tu bukan dari Ibunda Hotel. Email tu dari agent hotel menara ixus dan tarik customer dari Ibunda Hotel untuk menetap di Menara hotel tu. 
Biasanya pelancong mesti booked hotel dari website dan saya jumpa website untuk Ibunda hotel melalui Medan Holiday dan promosi untuk beberapa hotel di Medan termasuk Ibunda hotel. Nampaknya agent tu disuapkan rasuah oleh hotel menara untuk menarik mana-mana customer yang nak menginap di Ibunda Hotel ke hotel menara tu.
Ok saya dah faham sekarang...Medan ni kalau kita keluarkan duit walaupun seposen dan kita akan dapat advantage lebih dari orang lain daripada orang yang tak keluarkan duit langsung.
Sebelum berpisah dengan bapak rahmat dia minta tips lagi kat mr.soulmate. Mr.soulmate bagi je 30ribu tips dekat bapak rahmat. Ok sekarang masanya nak call saiful nak dia explain apa yang terjadi ni dengan bapak rahmat, complicated sungguh. Malam tu mr.soulmate je jumpa saiful sebab saya dah malas nak deal dengan diorang ni. Akhirnya mr.soulmate bayar lagi RM100 kat saiful untuk bawa kami ronda-ronda Medan seharian. Masalahnya saiful ni taknak duit rupiah dia nak duit RM je katanya untuk perlaburan, apa-apa jela so konon nak budget travel tak menjadi jugakla bila terbabas lebih 2ribu ringgit sepanjang kat Medan ni.
Beli nasi kosong kat restoren Ibunda Hotel berharga 14ribu dan makan dengan tuna lagi.
Moral of the story kalau nak melancong ni kalau nak enjoy jangan jadikan duit sebagai isu utama
The End.

Isnin, 25 Februari 2013

Oh Medan, Indonesia....Day 2

Best Blogger Tips
*Semua isi kandungan dalam entry dalam blog ni adalah bertujuan sebagai personal koleksi dan sebagai rujukan bagi sesapa yang nak melancong di Medan. Bukan niat nak memburukkan mana-mana pihak tapi sebagai pengajaran agar tak mengulangi kesilapan yang saya telah buat sepanjang journey di Medan. Saya sendiri pun banyak baca blog-blog sebagai rujukan untuk ke sesuatu tempat sebab belajar melalui pengalaman orang lain lebih mudah daripada menonong redah sendiri. Ini kerana ada pihak telah mempersendakan musibah yang berlaku pada hari pertama saya. Kalau tak suka baca pengalaman yang saya kongsi ni silala klik tanda pangkah pada hujung kanan anda, sekian. Tiada paksaan sama sekali untuk membaca entry-entry dalam blog ni.

where will we go next?cekkidautt....
Selepas melaui cabaran pada hari pertama, saya mengumpulkan cakra positif sebanyak yang mungkin untuk menempuh cabaran pada hari kedua ni. Pukul 7 pagi saya dan mr.soulmate dah siap dan turun sarapan sebab dah janji dengan bapak rahmat pukul 8.30pagi nak gerak meneruskan perjalanan.




Breakfast takla best mana pun setakat nak lapik perut okla tapi saya makan sikit je sebab takut sakit perut. Hari tu saya ke Surabaya memang sakit perut, muntah sampaikan demam sementara perut nak adjust dengan makanan kat sini hehehe. Satu lagi bila jatuh sakit kat negara orang ni memang seksa sangat sebab pergerakan dah terbatas pastu semua plan pun tunggang langgang la jadinya.

Akhirnya selepas makan dan bergambar-gambar kat area hotel ni, bapak rahmat pun sampai. Syukur sangat sebab bapak rahmat tak tinggalkan kami. Mulakan hari anda dengan positif

Ok sekarang dari Berastagi kami nak gerak ke tempat lebih tinggi iaitu Gundaling. Kata bapak rahmat Gundaling adalah tempat paling tinggi di sini. Gambar di atas ni adalah pemandangan seluruh bandar Berastagi.

Seperti dijanjikan pagi ni destinasi pertama ialah Gundaling. So hari kedua taknak letak harapan terlalu tinggi untuk mencari wow faktor. 


Gundaling ni macam bukit tapi boleh nampak view gunung berapi bertentangan dengan dia. Tak nampakla lava cuma nampak puncak gunung berapi tu berasap jela. Berasap-asap tu bukan awan tapi asap panas dari gunung berapi yang masih aktif. Tetiba seram bila membayangkan lava dia membuak-buak keluar, alhamdulillah syukur Malaysia selamat daripada lingkaran gunung berapi. Gundaling ni memang tak dak apa-apa pun, kalau tak singgah pun tak pa sebab memang takdak apa yang menarik pun kat sini. Macam biasala entry fee dan parking harusla sediakan duit yang mencukupi ya.


Tetiba tempat ni penuh dengan bubble dan menarik gak leh tambah efek dalam gambar kan. Mamat belakang tu punya bubble hehehe main sorang-sorang kesannya habis baju bau sabun plak. Kat sini juga kalau nak bergambar berlatar belakangkan gunung berapi dan gambar siap on the spot macam kat Langkawi tu pun ada. Mamat jurugambar punyala dok pujuk rayu minta kami bergambar dengan camera dia tapi takpala rasa macam ambik gambar sendiri lagi special sebab ada signature value dalam gambar tu :)
 

Perjalanan diteruskan dari Gundaling ke Spiso piso waterfall melalui jalan yang sungguh mencabar jugak.


Saya suka view ni sebab menggambarkan identiti dan budaya Indonesia. Tempat ni unik dan banyak perkara yang bermain di fikiran bila tengok gambar ni. Kadang-kadang bila berada kat tempat ni membuatkan saya insaf dan betapa syukurnya saya sekarang. Kalau nak singgah beli buah-buahan kat sini pun boleh gak tapi saya malas nak singgah sebab takut dengan anjing-anjing berkeliaran.



Tak lama kemudian kami disajikan pemandangan tasik toba yang luas terbentang di atas gunung. Cantikkan kejadian ciptaan tuhan yang tak leh jumpa kat tempat sendiri ni. Sebab tasik ni unik kerana berasal dari supervolcano yang sudah tak aktif. This is thousands of times larger than normal volcanic eruptions yang terhasil lebih 74,000 tahun dulu. Nak tau lebih lanjut boleh tanya sama mr.google.

Nak masuk sini silala sediakan duit untuk entry fee dan parking juga ye. Kalau boleh kena sediakan duit cukup-cukup sebab kalau ada duit besar, diorang akan anggap selebihnya adalah donation. Asyik bagi donation je kan bila plak orang sini nak bagi donation kat saya plak.



Pertengahan jalan tu kami singgah sebentar di Spiso piso Waterfall. Waterfall ni pelik sikit sebab airnya terus keluar dalam tanah, cantik dan unik.  Lama jugak saya perhatikan macam mana air yang banyak tu terus keluar dari tanah macam tu. Tanah kat atas tu yang merupakan laluan air ni tak pecah or lembik ke?or memang ada anak sungai

 Ini copy paste dari link sini "Set in the beautiful highlands of North Sumatra, the stunning Sipiso-piso waterfall is located on the North side of Lake Toba, 24 kms from Kabanjahe. This long but narrow waterfall drops 120 meters into an impressive gorge below.
This thundering waterfal is popular with visitors who come to photograph this magnificent natural wonder. Surrounded by a lush green mountainscape and with a rainbow forming at the base of the waterfall, it’s hard to imagine a more impressive subject for a photograph.
The waterfall can be viewed from gazebos near the food and souvenir stands.
From Berastagi it is a 45 minute to Sipiso-Piso waterfall."


Kat sini ramai jugak pelancong Malaysia tapi sejujurnya saya tengok pelancong Malaysia yang datang sini semuanya macam sombong je. Bila fikir balik mungkin kadang-kadang kena jadi sombong supaya tak mudah diperdaya oleh orang tempatan agaknya. Jangan jadi macam saya sebab sepanjang jalan asyik senyum dan orang jual-jual souvenir dan peminta sedekah asyik mai dekat paksa suruh bagi duit. Saya benci gak dengan diri saya sendiri sebab lembut hati sangat dan mudah kesian bila orang datang minta duit ni sampaikan mr.soulmate bagi warning berkali-kali jangan mudah kesian dan jangan ada eye contact dengan diorang. So peringatan kalau nak datang sini kena jadi keras hati sikit, tapi susah nak tukar identiti yang bukan jadi diri sendiri.

Memandangkan sampai sini dah tengahari dan kami pun cari tempat untuk picnic sebab saya bawa bekalan roti dan tuna. Sementara tu bapak rahmat dah hilang ke mana tak tau, mungkin dia pun makan kat restoren area sini kot. Nampak macam awan dekat sangat kan tapi cuaca tak sejuk pun.

Perjalanan diteruskan ke Perapat. Kali ni jalanraya banyak yang rosak teruk. Bapak rahmat ambik jalan shortcut melalui kaki bukit yang sangat menakutkan.


Jangan tak tau ye rumah atas tebing tu masih ada penghuninya lagi. Kenapala nak menggadaikan nyawa lagi dengan tanah yang boleh runtuh bila-bila masa.


Sepanjang jalan melalui kaki bukit ke Perapat sangat menakutkan bila beberapa tempat terjadi tanah runtuh. Manakala jalan tersangatla sempit dan sebelah kanan pula terus jurang. Sepanjang perjalanan ni saya perasan kami semua mendiamkan diri dan saya terus berdoa agar tak berlaku kejadian tak diingini. Tanah semakin lembut bila keadaan hujan renyai-renyai sepanjang perjalanan.


Lepas tu baru kami gerak ke Perapat. Perjalanan ke Perapat tersangatla mencabar sangat-sangat. Satu, jalan tak elok sebab lopak-lopak jalan dalam sangat. Kedua, disebabkan ambik jalan shortcut jalan dia kecik sangat melalui kaki bukit yang sepanjang jalan ada tanah runtuh (saya memang banyak berdoa je sebab masa kami lalu tu hujan renyai dan banyak tempat tanah runtuh). Ketiga disebabkan kedua-dua faktor tu bapak rahmat boleh drive 30km/j iaitu memakan perjalanan sehingga 5jam. Setiap kali lalu kat tempat tanah runtuh dan penduduk kampung alihkan tanah kena bagi donation kat depa. Mana-mana ada lopak yang dalam dan kalau nampak ada orang kambus lopak kena bagi donation lagi. Nama je donation tapi bapak rahmat yang dok minta duit kat kami suruh bagi 5 ribu setiap kali. Hari terakhir baru tau rupanya lopak-lopak sepanjang jalan tu ada orang-orang kat situ yang sengaja korek tanah dan bila nampak kenderaan lalu, diorang berlakon seolah-olah kambus lopak tu supaya kita bagi donation kat depa. Laaa.... lagu tu pun ada ka punya terdesak nak duit. Macam tu jela cara diorang dapat duit dari pelancong. Yang tanah runtuh tu takpa la sebab mother nature kan.

 Selepas menempuh segala cabaran atas jalanraya akhirnya kami berenti rehat sebentar minum kopi+bandrek+pisang goreng

 Masa saya sampai ni angin kuat sangat rasa nyaman sangat bila minum kopi panas plak kan. Kopi ni memang sedap bukan kopi tahik musang arrr
Harga semua ni ialah 32 ribu, harga ikut standard hotel.

Akhirnya sampaila juga destinasi akhir pada hari ni iaitu Perapat.







Agak lewat petang baru kami sampai ke penginapan kedua di Perapat. Kali ni penginapan ni betul-betul mengadap Toba Lake. Harapan saya nak menginap di Carolina di Semosir Island hampa sama sekali bila penginapan kat sana semuanya fully book. Penginapan malam ni pun mahal dengan caj semalam 400 ribu bersamaan rm140 sebab imlek, Chinese New Year dan memang kali ni hotel ni penuh pun cuma ada 2bilik je kosong. Satu bilik lagi pun dah ada orang booked. Memang ramai dan meriah gak Perapat ni tak macam Berastagi yang sunyi sepi. Duit rupiah cuma ada 100ribu je ni dan kami minta bapak rahmat cari money changer sebab saya bawa spare duit USD. Untung jugakla saya tukar duit USD ke rupiah sebab saya untung lebih 5%. Duit USD ni saya tukar banyak juga sebab nak bawa ke Korea nanti tapi memandangkan budget kat Medan ni lari banyak maka kena pakai duit spare jugala walaupun baru 2hari kat sini. Lagi 3hari ni macam mana pula perbelanjaan ni. Kemudian bapak rahmat tinggalkan kami di hotel dan jumpa kami esok pagi pula.

Beginila view di balkoni bilik saya, agak rimas sebab banyak anjing berkeliaran, tak suka. Masa saya keluar bilik terserempat dengan cleaner dan cleaner tu siap tanya saya dah tutup belum suis tv, kipas dan lampu dalam bilik. Ini first time saya jumpa staf penginapan yang pesan tutup suis bilik. Memangla niat dia nak save letrik tapi sebelum dia pesan kita pun tau nak tutup semua suis kan tapi kalau tak tutup pun awatnya bukan ke dah bayar semua kos letrik.

Lepas simpan barang semua kami keluar jalan kaki kat town Perapat sebab nak cari  cyber cafe or mana-mana tempat yang boleh excess internet. Jalan punya jalan dengan cabaran mengelak banyak anjing besar-besar sepanjang jalan dan tanya orang semua maka jumpa juga kedai telefon dan cyber cafe. Tujuan saya ialah nak book mana-mana hotel kat area Medan sebab esok kami kena menginap di Medan. Hotel Ibunda yang saya booked seminggu sebelum berangkat  balas email saya kata hotel tu ada program rumah sakit sepanjang tarikh yang saya nak menginap dan dia suggest kat Hotel Menara Exus.

Comel je cyber cafe ni, pakai kadboard je nak divide skrin. Oh ya masa punya khusyuk ambik nombor fon hotel tetiba blackout plak tak sempat nak sign out email.

So saya pun beli nombor simpati dan call untuk book hotel menara Exus tu. Kedai-kedai kat Perapat ni banyak dah tutup sebab dah maghrib kan. Ingat nak juga window shopping tapi semua kedai nak tutup dah so kami decide nak beli nasi kosong je dan makan dengan sambal ikan bilis brahim buat dinner malam ni. Nasi kosong dua bungkus harga 10 ribu bersamaan rm3.40. Nasi kosong kat sini memang jauh lebih mahal dari Malaysia. Bekalan sambal ikan bilis dan tuna kami makan dengan nasi kosong, sedap juga la walaupun simple je. Selesai sudah day 2, esok taktau nak tempuh apa lagi ni.  
Terima kasih bapak rahmat ambikkan gambar kami berdua.