Klik sini

Isnin, 30 Disember 2013

Good Bye 2013....Welcome 2014

Best Blogger Tips Saya teringat one fine day my sister was called and then dia tanya "adik dah tengok cerita 'Julie & Julia'? kak tengok cerita tu asyik ingat kat adik ja sebab kisah Julia ada similarities dengan adik ja". What?apa yang samanya?. So baru2 ni kat Fox Movies ada tayang cerita 'Julie & Julia'. Saya pun tengokla cerita ni and apa yang samanya. Ok sesapa yang pernah tengok cerita ni mesti tau kan jalan ceritanya. Meh saya ceritakan sedikit persamaan cerita ni dengan hidup saya.

Pada umur di akhir2 20an, saya dan mr.soulmate berpindah dari Alor Setar ke Shah Alam kerana tuntutan kerjaya masing2. Saya bekerja dengan kerajaan di Shah Alam dan mula bela kucing bernama "Oggie", my black persian girl. Semenjak saya menetap di Shah Alam, saya rasa saya perlu buat sesuatu untuk melarikan diri dari fikir pasal kerja. Saya pun mula start memasak. Sesungguhnya masa tu saya tak pandai buat even sebiji kek pun. Saya memang tak pandai masak sebab tak pernah try masak pun. So masa saya kat Shah Alam, saya pula cari resepi2 di google dan try buat sendiri di rumah. Bila saya baca blog2 memasak ni saya kagum sebenarnya dengan kretiviti dan keikhlasan diorang share ilmu dalam blog tanpa sebarang bayaran pun seperti Wendy table for two, Che Mat gebu titifan biru, Kak Ita masam manis dan ramai lagi la. 
Kemudian kawan saya Zilan cadangkan saya untuk buat blog memasak sendiri. Saya pun fikir macam Julia juga kadang2, sapa sangatla nak baca blog kita kan dahla cerita merapu ja. Saya pun start buat blog "my food at home" dan saya masukkan cerita2 masakan saya dalam ni. Satu lagi kan saya seronok sangat bila dapat komen2 yang kata diorang thanks to me sebab ambik resepi dalam ni dan boleh buat jual lagi. Saya berharap agar perkongsian ilmu masak2 dalam blog ni dapat dimanfaatkan oleh orang lain pula. Syukur alhamdulillah kebanyakan resepi yang saya google dan try buat 1st time nya menjadi. Sampai sekarang rasa tak percaya saya dah boleh buat kek sendiri sebab 2 tahun yang lepas saya rasa mustahil bagi saya untuk buat kek sendiri. Bagi saya sesapa yang pandai buat kek tu memang hebatla hehehe tapi apa pun kalau kita belajar dan praktis lelama leh jadi perfect juga.

So sekarang bukan saja hobi memasak dan cerita masakan dalam blog ni malah ada hobi tambahan pula iaitu hobi travel dan cerita travel pun ada dalam blog ni. Yela blog saya kan so apa2 yang saya buat mesti saya nak masukkan dalam sini sebab sampai sekarang bila saya baca entry yang lama2 saya terkenangkan kenangan pada masa tu. Kekadang tu boleh gelak sorang2 depan laptop bila baca entry sendiri.

Bagi saya paling penting samada di dunia realiti or dunia maya yang penting kita jujur dengan diri sendiri, jangan berpura2 jadi orang lain. Saya suka dengan petikan dari Maher Zain "Before speak....listen, before write....think, before complaint....say alhamdulillah". 

Welcome 2014......
Tahun 2013 ditinggalkan dengan pelbagai kenangan manis dan pahit. Segala yang terjadi pada tahun 2013 moga2 dijadikan pengajaran agar tahun 2014 menjadi lebih baik dari sebelumnya.

Cerita pasal 2013 kebanyakannya cerita first time saya buat itu, first time buat ini.

Gambar di atas adalah makanan yang saya masak sepanjang tahun 2013. Sebenarnya banyak lagi masakan tapi saya pilih beberapa saja yang saya rasa saya puas hati dengan hasilnya.

Chocolate cheesecake tu saya buat sempena birthday kakak saya. Kek tu saya sangat puas hati dan bila sekali suap takleh nak stop, akan makan lagi makan lagi sampai naik berat badan okeh. Selain birthday kakak saya, saya buatkan juga kek birthday untuk anak buah Syaza Aulia dan Syafira. Untuk Syaza saya buat kek ice cream mocha dan untuk syafira saya buat kek coklat strawberi. Cupcakes tu saya tebuk dan isikan strawberi jam yang saya buat sendiri gak, sangat special tau. Saya ada gak sponsor buat kek red velvet untuk adik mr.soulmate sempena pertunangannya. First time buat kek paling besar iaitu gabungan 2 biji kek sekali. 

Buat pertama kalinya juga saya telah berjaya buat Durian Cheesecake ala2 macam kat secret recipe punya. Saya usahakan buat sebab saya sangat ketagih makan kek tu kat secret recipe dan akhirnya saya buat sendiri dan sangat puas hati dengan tekstur dan rasanya lebih dari SR.

Kemudian saya cuba mencabar diri saya untuk buat cheesecake bakar dengan kaedah waterbath.  Kek yang dimaksudkan ialah Cheesecake Roselle. Kek ni tersangatla yum sebab gabungan rasa rich krim cheese dan masam bunga roselle sangatla sesuai. Pastu yang bestnya kek ni naik elok dengan gebunya. Sekali rasa serupa kek cheese yang saya beli kat tesco tu.


 Cuti semester 2 yang lepas saya dan mr.soulmate telah terbang di bumi Sumatera. Pengalaman ke Indonesia sumpah sungguh mencabar dan rasanya cukupla kali ni kami ke sana hehehehe....

Ini adalah first time saya bawa kawan2 kelas saya travel sekali tapi dalam negara jela iaitu kat Langkawi. Saya cuba jadikan percutian ni paling budget dan termurah sekalila tapi masih enjoy dan tak menyusahkan. Percutian 3hari 2malam sangat berbaloi sebab seorang cuma belanja di bawah RM150 je. Walaupun murah tapi kami masih boleh sewa kereta dan pusing setiap pantai di Langkawi, sewa resort di pantai Chenang, buat island hoping, naik cable car dan shopping coklat lagi.
 
 Pada bulan April yang lepas, saya dan mr.soulmate cuba travel secara backpacker ke South Korea sehingga ke Pulau Jeju. Travel kali ni sungguh mencabar juga tapi sangat best. Seperti biasa kami tak ambil mana2 agen dan main redah sendiri je dengan public transport. Sebenarnya percutian ni pertama kali juga paling banyak naik turun kapal terbang iaitu 6 penerbangan memandangkan nak ke sesuatu tempat jauh kan. Hari pertama pun dah mencabar bila kami menginap di sauna dan biasala sauna di Korea kan semuanya vogel-vogelan. Sampai kat Pulau Jeju kami buat hitch-hikers pula, bukan sekali okeh tapi dua kali....omg....

 Dalam pada tu saya ada berita sedih gak iaitu teman study dan teman manja saya pergi meninggalkan saya selamanya. Adoi sedih sungguh la sampaikan air mata saya tak leh nak stop macam paip air yang dah haus getahnya. Lola ni anak manja dalam family kami sebab dia anak kepada Bunga dan Puppy. Bunga tu kucing saya manakala Puppy pula kucing mr.soulmate. So memangla sedih sangat2 kami berdua dengan pemergiannya kan. 

First time seterusnya ialah penggambaraan saya dan mr.soulmate buat road trip ke Thailand. Apa yang first time tu?first time nya ialah kami memandu sendiri kereta saya merentasi negara. Rupanya kalau nak cari pantai cantik takyah la nak pergi jauh2 ke redang padahal boleh je drive ke Trang, Thailand. 
Saya ke Trang jumpa x-roomate saya masa study UiTM Arau 10 tahun yang lalu iaitu Bunga Kraitong. Percutian 3 hari 2 malam ni rupanya belanja tak sampai RM150 pun. 

Hobi memasak dan hobi travel ni datang serentak. Hobi travel ni mai sebab promosi tiket2 murah penerbangan ke luar negara. Kalau harga mahal saya tak sampaila ke negara2 tu semua. Sebenarnya bila travel ni, saya bukan saja ingin mengenali adat budaya negara tersebut tapi ambil kesempatan untuk mencuba makanan tempatan supaya saya dapat idea untuk masak di rumah pula. Saya pula memang suka bereksperimen dengan masakan.

Syukur alhamdulillah Allah masih panjangkan umur saya sehingga ke hari ni. Semoga tahun 2014 ni saya menjadi insan yang lebih baik dari sebelumnya. Masih banyak lagi impian yang belum saya kecapi dan saya berharap sebagian impian saya dapat dicapai pada tahun 2014 pula, amin.

Sabtu, 28 Disember 2013

Amazing Thailand, Day 3

Best Blogger Tips
Entry ni rasanya entry terakhir untuk travel pada tahun ni. Pejam celik pejam celik cepat sungguh masa berlalu. Rasa macam nak stop jam dan nak buat macam2 lagi benda yang tak sempat nak habiskan. Demi masa sesungguhnya manusia dalam kerugian.


Hari ni hari terakhir saya di Thailand heheh macam la Thailand ni jauh bebenor kan. Padahal nak masuk Thailand saya boleh guna border pass je without passport pun. Insyallah next year saya akan drive lagi ke sini memandangkan dah ada ramai kawan2 kat sini.


Pagi ni lepas siap2 semua nak breakfast nampak Suack dah ada pun kat ruang tamu dok borak dengan bapak Bunga. Macam semalam gak makanan tak mau2 banyaknya jamu kami dua makan padahal breakfast je. Terharu betul datang rumah orang ni, nak dok hotel kena marah dek Bunga.

Kali ni kami keluar naik D-Max sebab nak bawa banyak barang sekali dengan diesel untuk bot, makanan, peralatan snorkeling dan lain2 la. Kiranya kami sendiri2 je ni memandangkan kawan2 Bunga memang selalu bawa bot dan arif dengan pulau2 sekitar ni. Sementara nak tunggu Bunga bersiap uruskan bisnes dia, kami pun terus siap2kan barang letak barang semua dalam kereta sebab lepas balik island hopping ni nak pecut balik Malaysia. Memandangkan pintu border Wang Kelian tutup awal maka kami kena cepatla. Pukul 9pagi, kami keluar dan ambil Rain kat Tesco sebab Rain parking kereta dia kat Tesco Lotus.

Dalam perjalanan nak ke pantai kami konvoi dengan sebiji lagi kereta iaitu kawan2 Bunga juga. Kami singgah dulu kat rumah kawan Bunga iaitu tuan punya bot. Pastu diorang busy betul siapkan peralatan dan makanan untuk kami semua. Saya dan mr.soulmate tak tau nak buat apa tengok jela. Saya masuk rumah kawan dia diorang buat majlis cukur jambul baby tapi takleh nak cakap sebab memasing tak pandai cakap cuma senyum2 jela. Sebelum bertolak sempat saya salam2 dengan diorang, diorang ingat saya pandai cakap Thai asyik speaking Thai dengan saya ja hehehe
  

Kami dok lepak2 dulu sebab air surut lagi, bot takleh nak gerak. Masa nila sesi berkenalan kami semua dengan kawan-kawan baru sampai tu. Bunga cakap awal2 kat saya, kawan2 baru dia ni non-muslim so kena hati2 makanan yang diorang bawa takleh makan macam tu ja. Pastu dia ambil bungkusan makanan diorang selamba je kelaskan "this one you can eat....this one you cannot eat". 

Dalam setengah jam macam tu, kami dah boleh naik bot. Kawan dia bawa bot perlahan ja dan ikut arus laut, saya tak pening langsung. Kemudian dari jauh nampak pulau dan bila dekat rupanya ada resort. Cantik betul kawasan sini dan harga semalam pulau ni kata Bunga lebih kurang RM1,200 semalam. Saya cakap saya nak menginap kat sini la semalam pastu dia kata saya datang Trang takleh tido mana2 kena tido rumah dia huhuhu.....


Perhentian pertama kami di pulau ni nak lunch. Tempat ni adalah Ko Muk. Bunga dan kawan2 dia bawa bekalan makanan dan minuman dan berpicnic la kami ramai2 sambil tengok minah2 dan mat saleh berjemur. Kat sini bolehla diorang vogel2 kot sebab orang kampung dah jauh kat mainland sana.


Jernih sungguh air dia dan boleh nampak perbezaan ketara kawasan air color hijau, biru muda, biru tua.


Baru perasan mr.soulmate dan Suack tak dak dalam gambar2 ni.


Dari Ko Muk kami kemudian gerak ke Tham Morakot – The Emerald Cave pula.

Masa sampai kat Tham Morakot, ombak dah kuat. Bot pun terhuyung hayang dah rasa macam nak terbalik pula. Bunga terus mabuk laut. Saya ok ja enjoy rasa macam naik roller coster pula terhuyung hayang macam ni.
Memandangkan mr.soulmate satgi nak drive balik so dia tak larat nak swim masuk gua dan saya bila mr.soulmate tak turun saya pun tak turunla. Bunga dah lembik akibat mabuk laut dah. Kawan2 Bunga semuanya turun berenang masuk gua dan jumpla emarald pool tu.

Inila rupanya emarald pool dari google.
Memang cantik la kan tapi next time la datang lagi. Dalam sejam macam tu baru nampak diorang berenang mai ke bot balik. Kemudian kami pun terus gerak balik.

Balik tu naik D-Max lagi ramai2 tapi sebab semua basah semua pakat2 dok kat belakang, betul2 terasa macam orang siam dah saya dan mr.soulmate 1st experience.

Kat rumah kawan Bunga tuan punya bot ni, kami mandi manda, salin baju dan saya solat jamak siap2. Pastu kami terus gerak ke rumah Bunga dan lepas peluk cium sekali lagi kami pun berangkat pulang. Pukul 5.30petang kami bertolak balik dari rumah Bunga. Kata mr.soulmate kalau pintu border tutup ni kita cari hotel kat Satun la malam ni. Kami kena gerak cepat sebab mr.soulmate ada meeting awal pagi esoknya. Apa lagi kan mr.soulmate pun pecut semahu2nya sepanjang jalan memandangkan rural road yang elok, lebar dan tak banyak kenderaan ni. Sampai je kat pekan Satun, kami isi minyak 400baht naik sikit je kira budget nak lepas sempadan je ni.

Dalam pukul 6.30petang sampaila kami di pintu sempadan Wang Kelian tapi hati tak tenang lagi selagi tak sampai ke border Malaysia sebab kata uncle yang beratur cop passport ni, dia kata pernah sekali dia lewat ke kaunter Malaysia 2 minit je dan diorang dah tutup semua komputer dan suruh datang esoknya untuk cop passport. Syukur alhamdulillah sempat gak sampai ke kaunter Malaysia sebelum pukul 7mlm. Yang geram tu orang2 Malaysia yang shopping kat sini sibuk la ramai2 kat border Malaysia ni padahal diorang tak cop passport pun.

Dari Wang Kelian, perut pun berkeroncng minta diisi. Kami pi Kuala Perlis makan tapi hampa rasa kat sini tak sesedap rasa makanan dalam Thailand. Kami makan kat gerai no.7 Mona. Saya pesan siput apa nama tah tapi tak bersih sebab masih ada janggut dan kerang kecil kat dalam tu. Ketam pun tak bukak shell dia memang tak basuhla kan belakang ketam tu. Minta ketam masak sambal telur asin tapi dimasaknya ketam masak kunyit. Makan berdua je RM70. Tak sangka pula sekarang ni makanan kat Kuala perlis tak sesedap macam dulu, sekarang ni peniaga kira nak untung je, tak masak sedap2 dan bersihkan betul2. Kalau rating Tanjung Dawai 8/10 kat sini pula 4/10.

Balik rumah kira balik berapa duit baht yang belanja rupanya kami dua belanja 1,200baht je yakni RM125 selama 3 hari 2 malam di Thailand. Ini kos yang termurah sekali la pernah saya buat keluar negara.

Happy Travel dan selamat menyambut tahun 2014. Semoga impian dan azam tahun yang lepas belum terlaksanakan lagi tu dilaksanakan pada tahun 2014. Saya memohon ampun dan maaf seandaikan entry2 yang saya tulis selama ni ada terguris hati dan perasaan sesapa. Info yang salah mahupun kurang tepat mohon diampuni, sebab saya pun tak perasan kalau saya ada bagi info yang salah.

Jumaat, 27 Disember 2013

Amazing Thailand, Day 2

Best Blogger Tips

Pagi2 bangun solat subuh pukul 5.30am, awai sungguh hehehe padahal pukul 6.30am waktu Malaysia. Kami dah siap2 bag semua sebab nak gerak ke Krabi ni. GPS pun dah set semua so kira nak teruskan road trip la ni. Masa breakfast pagi punyala banyak makanan Bunga sediakan kat kami dua. Masa breakfast Paksu Bunga datang, dia pandai cakap melayu. Pastu dia dok ceritakan pantai2 dan pulau2 sekitar Trang. Katannya laut dan pantai di Trang lebih cantik dan bersih berbanding di Krabi. Memandang kawasan Trang ni majoritinya muslim, orang2 kampung kat sini akan lastik dengan batu kat pelancong2 asing yang memvogelkan diri berjemur. Kalau ada omputih berbikini sekali pun kat sini mesti kecoh siap masuk berita lagi sebab ketua kampung dan org2 kampung tak benarkan pelancong dedah2 or tankan kulit di sini. So disebabkan orang2 kampung nak jaga kesucian pantai2 di sini, maka Trang takla se-famous dan se-glemer macam Krabi mahupun Phuket. Kalau nak tengok kecantikan kawasan ni nantikan entry day 3 sebab kami buat island hoping dan snorkelling.

Setelah ditimbang tara dan berbincang dengan mr.soulmate maka kami ambil keputusan simpan balik bag dalam bilik dan kami tak jadila pi Krabi. Sementara nak tunggu Bunga siapkan bisnes jual pulut ayamnya, kami naik moto ronda2 kampung. Best sungguh ronda kampung dengan angin yang dingin. 



Hari ni kawan Bunga Tri tak dapat join skali sebab dia keja. Kawan lain pula datang iaitu Rain, dia datang dengan ford fiestanya yang cumil secomel orangnya hehehe. Kami sama2 pergi ke rumah Suack pula nak ambil dia. Saya perasankan family dan rakan2 Thai ni semuanya ramah nak tegur saya tapi masalah bahasa membataskan komunikasi.


Singgah jap beli sebab suack lapar tak breakfast lagi. Ada 3 sos kat sini pilih nak rasa yang mana satu.


Destinasi pertama kami ialah Le Khaokob Cave. Muka ceria je kan sebab taktau apakah yang bakal nak menimpa sat lagi. Masa last keluar bot serius lutut saya tergetar2 dan jantung pun degup kencang. Apakah ia??

Inilah sampan yang kami naiki, mula2 naik seram pun ada sebab macam nak tenggelam je, kami semua berat2 belaka. Gambar sampan ambil dari google.

Mula-mula ingatkan naik sampan menyusuri sungai je kan. Kesian kat pakcik ni bersungguh2 dia kayuh sebab kami semua berat2. Air sungai sikit je lagi nak melimpah masuk dalam sampan.

Ini pemandangan di luar gua.

Kemudian bila masuk gua kami dikehendaki berbaring sebab siling gua yang rendah. Time ni pun saya dah seram tapi takla rendah sangat siling masih boleh bernafas lagila walaupun takut.

Kemudian kami pun masuk dalam gua tapi semua kena jalan itik sebab pintu gua yang sempit dan rendah. 

Pastu ada kawasan dalam gua ni ada 3 pintu nak masuk iaitu pintu orang dah kahwin, pintu orang single dan pintu org yg kawin lebih dari satu. Masuk je lepas pintu tu bulu roma saya terus meremang dan bukan saya je mr.soulmate pun rasa yang sama. Saya tau ada sesuatu kat situ tapi abaikan je sebab dalam gua ni memang banyak tempat pemujaan pun. Balik rumah baru start cerita ye jangan gatal mulut nak bercerita dalam gua ni pula.
Cantik kan stalactite dan stalagmite dalam gua ni. Kami dinasihatkan jangan sentuh batu2 ni sebab sentuhan tangan kita leh buat batu2 ni mati contohnya batu atas kepala saya tula dah mati.

Kemudian kami naik sampan untuk keluar tapi sebelum bertolak dia suruh kami berbaring lagi tapi kali ni dia cek betul2 supaya kami baring sebawah yang mungkinla. Handbag saya pun disuruh letak kat kasut dan kamera pun takleh nak pegang. Hairan gak kenapa macam tu. 


 Rupanya ingat dah habisla kan tapi kali ni jalan nak keluar lagi mencabar. Bayangkan laluan keluar cuma muat2 sampan ja dan dinding gua rapat gila dengan muka dalam 1cm je. Kesiannya mr.soulmate muka dia terkena dinding gua. Gambar tu ambil dari google tapi kira tak sempit lagi tu. Saya dah jadi nervous sangat dan rasa sesak nafas ja. Mr.soulmate suruh saya pejam je mata jangan buka sampai dia kata buka baru leh buka. Tapi kekadang terbuka sikit mata kan pastu lagi takut sebab asal buka mata je batu kat depan muka, memang takleh nak gerak kepala langsung dah. Sepanjang perjalanan, tour guide yang dayung sampan cakap berkali2 "don't worry..i will take you out safely. I am professional, trust me". Pastu saya ulang balik ayat dia dalam hati "ok trust him, he professional" padahal seluruh badan dah menggeletar dah.

 Gambar ni dari google. Inila laluan kami keluar  dari gua tu. Pastu bila nampak cahaya terang baru mr.soulmate suruh saya buka mata. Alhamdulillah syukur sangat boleh bernafas di dunia luar. Terasa macam dalam cerita "the cave" yang diorang terperangkap dalam gua dalam laut tu.

Suack, Rain, Bunga n me.
Dari gua kami nak ke pantai tapi singgah jap posing2 kat waterfall ni. Kata Bunga waterfall ni selalu korbankan orang sebab ada pusaran bawah air ni dan kolam dia bukan jenis landai tapi jenis tebing terus. Seterusnya lunch time....

Rupa macam semalam kan biasa saja tapi rasa dia sedap gila. Seterusnya kami ke Aquaria Trang dan menyaksikan show sea lion. Saya masih confius macam mana kat Trang boleh ada sea lion sedangkan bukankah binatang ni hidup kat kawasan sejuk. Kat Melbourne time winter je sea lion datang ke pantai, ini kan pula Thailand yang panas terik ni.

Anak sea lion yang suka berposing time orang ambil gambar, pandai sungguh dia.


Dari aquaria singgah jap kat monkey island
Seterusnya gerak ke pantai tapi singgah kejap kat pasar malam, beli makanan nak picnic.
Suack dan saya di tengah2 market
Cabai melaka kering, ada bran ke nak makan ni
Baby sweet potato yang sungguh lazat tak terkata
Kami pun bermandi manda dan berpicnic kat tepi pantai.

Dari pantai kami gerak ke Kan Tang balik untuk dinner padahal perut kenyang gila. Bunga pesan roti dan dim sum. 

End day 2. Esok kami nak snorkelling dan island hopping pula.