Klik sini

Sabtu, 22 Disember 2012

Sandwich roti pita

Best Blogger Tips
 Saya dah menyebarkan virus pada mr.soulmate untuk beli barang-barang online ni. Sejak kami berpindah ke kawasan pedalaman ni agak sukar dan kalau ada pun mahal barang yang kami nak beli tu. Tadi mr.soulmate nak beli beg waterproof kat groupon tadi, saya la yang kena buat urusniaga ni sebab dia tak pandai nak shopping online lagi, alang-alang tu saya pun terbeli la jugak untuk saya punya barang. Lagi sebulan baru barang tu akan sampai ke pintu rumah. Masalah groupon ni berbanding milkadeal or lain2 seangkatan dengannya agak leceh sikit. Alamat rumah dia nak confirm 2,3 kali sampai rasa nak tukar beli kat company lain pun ada sebabnya dia tak jumpa alamat rumah. Yela alamat rumah kat pedalaman ni tak sama macam kat klang valley ni. 
So our dinner hari ni makan sandwich yang sungguh healthy tau sebab banyak veggie. Protein untuk sandwich ni pula ayam yang di marinate dan dibakar dalam oven.

 
 
 Saya tak letak dressing sebab mr.soulmate suka makan dengan sos cili saja. Memang salad lebih banyak dari biasa la kan sebab saya memang suka lebihkan sayur dalam setiap hidangan.

 Tak lupa saya tambahkan hirisan buah epal dalam salad supaya rasa manis-manis buah sikit.

 Suka saya guna pengering sayur dari ikea ni sebab sekali spin, sayur pun dah kering. Salad ni saya rendamkan dalam air garam dulu bagi bahan-bahan kimianya keluar dulu then baru basuh bersih-bersih dan spin bagi kering.

 Protein ialah ayam panggang. Resepi ayam ni boleh klik sini, sini dan sini



 Selamat mencuba

Jumaat, 21 Disember 2012

group assignment

Best Blogger Tips
Semester pertama dah berlalu maka sekarang saya di semester kedua. So kehidupan sebagai student ni tak sama la macam kehidupan sebagai wanita berkerjaya cewahh. Di hujung-hujung semester ni apa lagi mestila banyak assignment dan presentation berkunjung tiba. Weekend yang indah dan damai ni maka rakan-rakan sepasukan or senang cakap group assignment bertandang kat rumah untuk sama-sama menyiapkan kerja sekolah.
Sebagai tuan rumah yang memang suka sangat jamu orang makan ni, saya buat beberapa dish untuk kawan-kawan saya. Maksudnya sambil buat kerja sekolah sambil belajar memasak dari saya, 2in1 sambil menyelam sambil telan ayaq. Memandangkan mr.soulmate kena pergi outstation membawa rombongan anak-anak didiknya, saya dan kawan-kawan bersuka ria la di rumah hehehe.


Sementara tunggu kawan-kawan nak datang saya buatkan dulu apple tart ni, senang je nak buat sebab saya guna pastry segera so dalam 20minit dah siap

Kalau nak dapatkan resepinya bolehla klik di sini

Tunggu punya tunggu 2 org ahli group pun dah sampai, kelas membuat roti pun bermula. Tekun sungguh depa belajar buat roti dari saya. Doh ni sementara nak kembang, saya teruskan dengan kelas membuat brownies pula

Keseluruhan proses ni saya cuma bagi arahan je dan biarkan kawan-kawan saya buat sendiri. Maklumla nanti habis belajar bukan saja dapat ilmu dengan segulung ijazah tapi dapat sekali ilmu memasak, boleh kawin dah la hehehe

Corak ni dibuat oleh adik oneniey ye hehehe

Sementara brownies bakar dalam oven, kami kembali menguli roti dan letak inti cranberi kering dan cream cheese dalam roti ni.


Kemudian 2 ahli group yang lain pun sampai. Kelas memasak dihentikan seketika sebab nak buat kerja sekolah. Lunch pula saya buatkan pizza untuk kami semua. Pizza ni saya buatkan sauce sendiri dengan menggunakan tomato ceri yang dibakar dan dilenyekkan, buah zaitun, daun sweet basil dan sausage. Daun basil ni tak berapa segar sebab daun ni diimport, kalau kat area klang valley barang2 makanan import ni bolehla dapat yang segar-segar. Memandangkan dok kat Merbok ni jadi terpaksala compromise sikit. Dah nama Margarita Pizza jadi kena la guna daun basil juga utk  served resembling the colors of the Italian flag, red (tomato), white (mozzarella) and green (basil leave). Doh pizza ni saya beli doh segera juga kat kedai bakery. 

Kalau nak dapatkan resepi piza boleh klik di sini
Sesambil buat kerja sekolah beramai-ramai sambil makan pizza, best jugak kan. 

Inila rupanya roti yang kami buat tadi, gebu tak?saya puas hati dengan tekstur dan rasa bun ni. Untuk resepi bun pula bolehla klik di sini


Brownies pun dah siap, maka brownies ni jadi santapan tea time kami pula. Resepinya boleh dapatkan di sini

Maka assignment pun dah siap dan kelas memasak pun berjalan dengan lancarnya.
 Ok nak sambung study pula sebab final exam dah sudah menampakkan wajahnya yang bling bling tu and hopefully result pun bling bling jugak