Klik sini

Isnin, 14 Oktober 2013

Expenses Korea

Best Blogger Tips Yeay...cuti mid term kembali...penat tau study tua2 bangka ni tapi best pa dahla dapat gaji bulan2 dah tu takyah masuk opis buat keja bagai, cuma mai kelas study dan study sampai gemilang, cemerlang terbilang hahahaha....


Memandangkan cerita bab Korea dah habis, kali ni nak cerita pasal expenses pula. Selain tu saya nak selitkan juga dengan beberapa orang korea yang sempat buat kawan sepanjang journey ni. Sebab setiap orang yang jumpa tu ada kisah tersendiri yang tak mungkin saya dapat lupakan.


Sebenarnya saya dah lama tukar duit won ni. Saya tukar kat Center Square Sungai Petani dengan rate 1,000 won = RM2.90. Okla rate ni sebab kat utara ni tak glamer nak tukar2 duit macam kat KL. Kalau kat KL mesti lagi rendah lagi dan kalau sesekali pi KL tu saya suka tukar duit kat One Utama sebab boleh bargain harga lagi murah. Baru2 ni saya jual semua duit USD sebab nilai USD naik gila2 dan duit RM jatuh teruk kot, untungla beberapa ratus ringgit. Itu duit lebihan balik dari korea la sebab selalunya kalau saya ke luar negara saya tukar dengan duit USD dulu baru convert duit ke negara yang nak pi tu.

Ok harga2 di bawah ni untuk 2 orang ye, so kalau nak tau sorang berapa bahagi 2 jela. 

Day 1, entry di sini
  • AA ticket AS-KL including luggage = RM105
  • Bas LCCT - KL Sentral,8x2 = RM16
  • Hotel Sentral = RM112
TOTAL =RM233

Day 2, entry di sini
  • AA return ticket KL-Seoul including luggage+meals = RM1769
  • Aero Bus KL Sentral - LCCT, 8x2 = RM16
  • T-money,30x2 = KW60,000 (masih ada balance KW20,000) 
  • Airport bus to Itaewon,15x2 = KW30,000
  • Accommodation SPA b&b = RM45 (melalui airbnb)
  • Dinner mr. kebab,9x2 = KW18,000
  • Salam Bakery = KW9,000 
TOTAL = RM1,830 + KW117,000 = RM2,169.30

Day 3, entry di sini part 1, part 2
  • Subway =T-money
  • daiso+miscellaneous = KW10,000 
  • Entry fee Gyeongbokgung Palace = KW20,000 
  • souvenir at Insadong = KW50,000
  • T'way Seoul-Jeju,41x2 = KW82,000 including tax+surcharge
  • Feliz Hotel = RM98 (melalui agoda)
  • Bus airport Jeju-Seongwipo,5x2 = KW10,000
TOTAL = RM98 + KW172,00 = RM596.80
uncle 'cakaman' yang baik hati di kedai Insadong
adik2 sekolah rendah buat keja sekolah, interview saya as tourist

Day 4, entry di sini part 1, part 2, part 3, part 4
  • Coffee = KW11,000
  • Bus Seongwipo- Seongsan Ilchulbong Peak = T-money
  • Ferry to Udo return = KW11,000
  • Taxi Udo = KW16,000
  • Entry fee UNESCO = KW4,000
  • Taxi to Seongeup  = KW10,000
  • Entry fee to Museum Trick Art = KW16,000
  • Dinner = KW33,000
  • Poskad Jeju = KW8,000
  • Fruits = KW10,000
  • Feliz Hotel = RM98 (melalui agoda)
TOTAL =RM98 + KW119 = RM443.10
    
uncle yang teruja dengan tourist kat atas
 feri balik dari Udo Island
ajuma dan ajushi yang baik tolong hantar
kami ke Trick Art Museum dan pak polisi yang baik hantar
kami balik ke hotel sejauh 30km
Jumpa si kecik yang peramah di canola festival dan family dia
yang sangat baik dan peramah walaupun tak pandai
berbahasa english  
 

Day 5, entry di sini part 1, part 2, part 3, part 4, part 5, part 6
  • Taxi seongwipo = KW7,000
  • Entry fee waterfall = KW8,000
  • Bus, seongwipo - jeju city = T-money
  • Taxi, terminal bus to EJ Hotel = KW7,000
  • Taxi, EJ hotel - mysterious road = KW5,000
  • Taxi, mysterious road - dragon rock = KW9,400
  • Taxi, dragon rock - museum = KW3,000
  • Fee museum = KW2,200
  • Taxi, museum - EJ hotel = KW5,300
  • EJ Hotel = RM150
TOTAL = RM150 + KW46,900 = RM286.00

Day 6, entry di sini part 1, part 2
  • Taxi, EJ hotel - airport = KW3,000
  • Easter Jet, Jeju-Seoul including tax+luggage = KW72,000
  • Subway Gimpo airport - Gangnam = t-money
  • Bus, Gangnam - Everland = t-money
  • Entry Fee Everland = KW70,000
  • Bluehill Hotel = RM148 (melalui agoda)
TOTAL = RM148 + KW145 = RM568.50

Day 7, entry di sini part 1, part 2, part 3, part 4, part 5, part 6
  • Bus, Everland - Gangnam = t-money
  • Subway, gangnam - myeongdong = t-money
  • Lunch at Omani Restaurant = KW18,000
  • Souvenir at Nandaemun = KW70,000
  • Entry fee Namsangol Hanok Village = free
  • Cable car N Seoul Tower = KW9,600
  • Bus from N Seoul Tower = t-money
  • stamp poskad = KW740
  • Subway to myeongdong = t-money
  • Dinner at Omani restaurant = KW28,000
  • Nana Resident = RM170 (melalui agoda)

TOTAL = RM170 + KW126,340 = RM536.40

Day 8, entry di sini
  • Subway, myeongdong = t-money
  • Subway express to airport Incheon = KW16,000
  • Tune Hotel LCCT = RM190
TOTAL = RM190 + KW16,000 = RM236.40

Day 9, 
  • Bus LCCT-airport = RM2
  • AA ticket KL-AS including luggage = RM105
TOTAL = RM107


SUM TOTAL = RM5,176.50 so total ni untuk 2 orang termasuk 6 penerbangan iaitu Alor Setar - KL - Seoul - Jeju - Seoul - KL - Alor Setar which Air Asia, T'way dan Easter Jet. Budget seorang untuk 9 hari ialah RM2,588.25

Entry ni bukanla bertujuan menunjuk2 atau riak ke apa. Nak menunjuk pun tak dak maknanya, orang lain lagi hebat kalau melancong. Saya ni budget ciput je, so untuk sesapa nak cari expenses ciput bolehla ambik sedikit info di sini. Lagi satu budget ni membantu untuk next travel pulak sebab senang nak cari info bila simpan dalam internet ni daripada menulis kat buku and hilang tah ke mana. Sebagai contoh buku pink yang saya tulis expenses ni dah lama hilang sebab tu lambat sikit nak keluar entry expenses. Jenuh dok mencari sebab nak tulis entry expenses, tup2 jumpa dalam handbag je pun, masa bila simpan dalam tu xtau la. 

Sekali lagi saya memohon ampun dan maaf seandainya ada tersalah tersilap tutur kata sepanjang saya dok karang karangan Korea ni. Yang baiknya datang dari Allah dan yang buruknya dari diri saya sendiri. 

Happy Travel....

6 ulasan:

Time Traveller berkata...

Waaa... 9 hari with that price for two people.. murah la sangat tu :D
ini lah kelebihan kalau pandai nak travel sendiri :D

Salam Kenal.. :D

Noor Hafirdaus berkata...

travel sendiri lebih bebas nak bergerak dan tak terikat dengan ssesapa. Budget pun boleh atur sendiri ikut kesukaan kita sendiri.

Smiley berkata...

Salam kenal..suke baca blog traveller yg bajet..same la kitee hihi

Noor Hafirdaus berkata...

terima kasih sudi singgah di sini

Cheq Sue berkata...

salam noor hafirdaus... salam kenalan. minta izin copy ye item berkaitan korea ni...nak buat rujukan...

Noor Hafirdaus berkata...

Silala copy saya pun byk study info budget dr blog2 lain juga