Klik sini

Khamis, 3 Oktober 2013

Barefoot Travel Korea Day 6, part 4 @ Namsan Seoul Tower

Best Blogger Tips


Look...cakkkk....yeay berjaya jejakkan kaki di atas ni. Agak2 berasap juga tapak kaki dok menapak dari Myeong-dong dan Namdaemun ke sini. Fuh best dok atas ni terasa macam kat Korea pun ada eh memang kat korea pun kan. Tapi kalau mai sekali lagi best gak. Sesapa kalau nak gi Korea sila la roger2 kat I hehehe.....


Dari seberang jalan kami dok pikir macam mana nak lintas jalan ni nak naik cable car ni. Tetiba nampak satu lorong subway, redah lagila kan kot2 ada jalan leh seberang sana. Yeay betulla sangkaan jejantas kat bawah tanah. Jakun betoila.


Naik benda ni free je untuk sampai ke kaunter nak beli tiket untuk naik satu lagi cable car sampai ke atas bukit. Kalau nak main naik turun pun boleh je takdak sapa jaga pun. 


Baru naik atas benda kotak ni dah nampak view Seoul apatah lagi kalau sampai naik ke puncak bukit namsan ni.



Kami ambil one way tiket je sebab cadangnya nak turun dengan bas pula nanti.




Kat atas ni kebetulan ada pelbagai event dan sangatla ramai manusia bersesak. Nak bercinta pun takdan sebab ramai sangat orang.
Kat atas ni ada pertunjukan martial art Korea, syok gak layan show pahlawan zaman silam Korea ni, zup zup macam samurai dah.





Indahnya permandangan kat bawah sana, pokok2 bunga merimbun. Bunga apa lagi kalau bukan cherry blossom.


Terpaksa usung seaweed ke mana saja harini sebab tak balik hotel lagi.




Selain pertunjukan pahlawan Korea, ada pertunjukan unplugged nyanyi artis tak kenai sapa tapi lagu dan suara dia sedap gak hehehe....

Selain tu apa pertunjukan baju juga. T-shirt putih kosong ni dan jahit kat sini juga letak manik2, kain perca dan butang untuk dijadikan corak kat atas t-shirt putih ni. So design sapa paling lawa diorang akan jual kat sini juga. Rasa macam nak join juga tapi dahtau takdak bakat sangat so jadi penonton sudahla.

Kat Namsan Tower ni juga sangat terkenal dengan mangga cinta. Kami takdak kekdahnya nak buat mangga cinta, sekadar nak berlakon boleh jela. Layanla gambar2 kat bawah ni.






So dari atas bukit kami turun jalan kaki ke bawah. Mak aii curam gila kot nak turun, rasa macam nak tergolek2 jatuh ke bawah je. Kalau jalan kena sambil brek, so pastikan pakai kasut yang tebal tapaknya hehehe. Tengok diorang yang merangkak naik pun dah tau betapa hazabnya, nasib baikla kami turun takla seksa sangat. Ini dengan kasut setinggi 4inci merangkak naik bukit ni, paham2 la kan dan jangan taktau diorang leh berkaki ayam naik saja.



Kat perhentian bas pun ramai sangatla manusia. Yang peliknya bukan dengar yang cakap korea tapi dok dengar yang cakap indon pun ada, cakap siam pun ada, cakap melayu lagi banyak la. Tunggu bas ni caj letrik dulu baru leh gerak. Yang hanginnya driver bas ni suruh kami touch 2kali t-money tu, tak pasal2 dia caj 2kali plak. Nak explain lebih dia buat2 tak paham lak. Orang ramai sangat time ni so diorang driver bas ni ada juga nak ambil kesempatan kat pelancong. Ingatkan dia buat kat kami je, kat pelancong China pun macam tu juga. Apa lagi tengokla drama jerit2 atas bas antara driver bas dan pelancong china ni. Kami ni malas nak layan so biar jela tapi si pelancong ni tak puas hati kat driver ni lawan balik la kan. 

Dalam bas ni bukan sekadar penumpang biasa saja tapi rombongan pelancong skali dengan tourist guide pun ada. Time diorang turun, kami pun cepat2 turun dan dia naikkan bendera suruh rombongan ikut dia, kami pun ikut skali sebabnya leh join group tour secara percuma hehehehe....memandangkan kami pun tak ketahuan punca nak turun tang mana, kami pun ikut menonong je rombongan tour ni turun. Memang tepatla sangkaan kami diorang pergi ke tempat perlancongan seterusnya iaitu perkampungan tradisional Korea berdekatan dengan Namsan Tower ni juga.


Destinasi seterusnya nanti saya ceritakan dalam part 5 pula. Maklumla kena cover banyak tempat hari ni sebab esok nak berangkat ke KL sudah.
continue....

Tiada ulasan: