Klik sini

Sabtu, 19 Oktober 2013

Cheesecake Roselle

Best Blogger Tips
Thanks to nasi lemak lover for incredible recipe. I love it. I took her recipe at here. Yes mestila suka bila 1st time buat menjadi lak kek ni.

Alkisahnya kat sini ada program anak angkat kat kampung Jerlun, Kedah. So kawan2 saya join la program ni dan diorang ambik bunga roselle punyala banyak kat rumah keluarga angkat memasing. Diorang bagi kat saya gak bunga roselle ni sebab banyak. So, ni 1st time la saya nak buat eksperimen masak2 guna bunga roselle ni. Mula2 saya try masak dengan air gula so jadi kodial bunga roselle. Lepas tu saya masak dengan tepung jagung lak jadi pula jem bunga roselle. Last sekali saya try nak buat cheesecake plak. So inilah hasilnya lepas saya buat cheesecake ni.

Entah kenapa tekak craving cheesecake je kebelakangan ni. Buat sendiri mesti lagi best lagipun semua bahan2 nak buat cheesecake ni memang sentiasa ada ja.

So malas nak cerita panjang, layan jela gambar2 kat bawah ni. Let's picture tell the story pulak la.


 Separuh bater yang tuang dalam loyang, saya letak jem bunga roselle then tuang baki bater atas jem ni. Kemudian ambik lidi lorek2kan jadi corak macam kat bawah ni.






 Ini resepi baked cheesecake:

400g cream cheese, room temperature
40g caster sugar
4 egg yolks
50g cake flour
200g whipping cream, cold from fridge

4 egg whites
90g caster sugar

Method
1. Remove whipping cream from fridge, immediate beat till soft peak, set aside.
2. Beat cream cheese with sugar till smooth (I use stand mixer)
3. Add in egg yolks and mix well. Add in flour and combine well.
4. Mix in whipped cream, mix till well combine.
5. Beat egg white till foamy (I use hand mixer), gradually add in sugar and continue to beat till soft peaks.
6. Use a hand whisk, mix in 1/3 meringue with cream cheese batter till combine.
7. Use a spatula, fold in the balance meringue, fold gently till combine.
8. Pour batter into cake tin (line paper on the bottom), and make marble effect with roselle filling.
9. Bake at a pre-heated oven at 140C for 75mins at lower rack using steaming bake method (place a roasting tin underneath and add in hot water before putting in the cake tin).
10. Cool on a wire rack, remove the cake and chill the cheesecake before consume.


Selamat mencuba.......

Tiada ulasan: