Klik sini

Jumaat, 12 Ogos 2011

Nasi Kerabu Kelantan

Best Blogger Tips
Sebenarnya menu ni saya tak masak kat rumah tapi masak kat pasar Ramadhan je hehehe janji ada duit dan tunjuk je nak masak apa kat param hehehehehe......
 Saya pun dapatkan resepi nasi kerabu kelantan untuk buat rujukan sama-sama kot-kot nanti-nanti terasa nak buat sendiri nasi kerabu kelantan

Bahan-bahan ( 4-5 orang )


Nasi:
4 cwn beras
1 sudu kecil garam
4 1/2 cawan air
2-3 titik pewarna kuning (tak elok pakai pewarna, guna pewarna kat bunga morning glory)
2-3 helai daun limau purut (optional)
1 btg serai-diketuk (optional)
Cara:
Macam masak nasi biasa, cuci beras dan masukkan semua bahan-bahan. Nak lembik/keras kena tambah/kurangkan air.
Sambal Tumis:
5-10 biji lada kering
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1cm halia
1cm kunyit @ 1 sk serbuk kunyit
200ml @ 1/2 tin santan pekat
2 btg serai2 keping asam gelugur
2 sudu besar budu @ 3 sudu besar sos ikan
garam dan gula melaka

Cara sambal tumis:
1. Blend lada kering, bawang besar, bawang putih, kunyit dan halia sehingga lumat.
2. Panaskan minyak (kena banyak siket), tumis semua bahan blend tadi sehingga pecah minyak. Masukkan budu, asam gelugor, garam dan gula melaka secukup rasa.

Sambal ikan:
1 ekor ikan kembung- saiz besar
1 cawan kelapa kering @ kelapa parut
2 ulas bawang putih
1/3 biji bawang besar @ 4-5 biji bawang merah
1 batang serai, dihiris
1cm halia

Cara:
1. Bersih ikan dan bakar. Sementara tu bolehlah goreng kelapa. (kadang-kadang saya rebus je, malas bakar)
2. Goreng kelapa tanpa minyak dengan api kecil sehingga jadi perang. Kalau kelapa parut ni kasar, bolehlah ditumbuk sekejap ketika kelapa masih panas-panas.
3. Asingkan isi ikan dengan tulang. Tumbuk isi ikan untuk kelihatan halus.
4. Tumbuk pula bawang dan serai, sehingga lumat. Kalau guna food processor masukkan bawang dan isi ikan sekali gus ke dalam food processor .
5. Campur sekali ikan dan bawang, goreng tanpa minyak sehingga agak garing.
6. Campurkan ikan dengan kelapa goreng tadi. Masukkan garam dan gula. Gaul hingga sebati.

Kerabu:
kubis
timun
taugeh
daun kesum

Bahan lain- optional:
solok lada
telur asin
bawang jeruk
ayam goreng kunyit
sambal belacan

Selamat Mencuba....

Tiada ulasan: