Klik sini

Isnin, 30 Mei 2011

Masakan Utara!!!!!!!!!

Best Blogger Tips
Setelah hampir 10 bulan tak balik kampung nun di utara, kempunan nak makan masakan utara tak yah cakap la lebih dari orang pregnant lagi. Kebetulan ni mr. hubby ada talk di utara, so plan last minute semua ikut balik kampung...saya pun apply cuti emergency gak hehehe.
Seronoknya la bila sampai je, mata disajikan dengan hamparan sawah padi menghijau. Memandangkan masa agak terhad, kami cuma memilih makanan yang betul-betul kempunan jela huhu tak sempat nak merasa semua makanan

Day 1 (lunch),
Kami cuma berada sekitar Merbok dan Tanjung Dawai kerana urusan di sana. Kedai NAIM GULAI SEMILANG di Tanjung Dawai memang pilihan yang tepat, tak leh dah nak cerita sebab masih terbayang-bayang lagi keenakan masakannya...layan gambar jela.

Sambal Bachang, sekali hadap kena mintak lagi sepinggan tambah kot

Ulam tenggek burung+timun


Ikan tenggiri goreng

Udang goreng (masak dengan air asam boi). Udang laut ni memang sedap gila, rasa dia manis fresh lagi.


Inilah menu special kedai ni, gulai ikan semilang tapi ikan ni digantikan dengan ikan termenung


Sekali snap jela sebab tak sabar nak ngap


Gulai ikan semilang yang masih mendidih
Day 1 (supper),
Sesudah talk dari mr. hubby kepada adik-adik minggu suaikenal, kami lepak lagi kat tepi pantai Tanjung dawai. Kali ni saja nak meratah lauk je sambil dengar desiran ombak dan angin laut eerrrmmmmm bestnya
Udang ni sebesar 4jari tangan dewasa saiznya buat masak cabai, punyala pulun makan baru teringat nak ambik gambar hahahaha.....

Sotong goreng tepung
Day 2,
Kali ni singgah makan di rumah mertua, best sungguh makan air tangan mamaku

Ketam masak lemak

Ayam panggang

Gulai rebung dan daging

Day 3,
Dari Alor Star ke Kuala Kangsar transit ke rumah kakak sulung sebelum sampai ke KL.
Kali ni mr. hubby menunjukkan skill masakan pulak

Ayam masak merah

Ini masakan saya....jelatah


Ayam masak kicap dengan potato (khas untuk anak-anak menakan yang takleh makan pedas)


Tibanya kat rumah terus saya timbang berat badan...wow naik 3 kilo!!!!!!

Tiada ulasan: