Klik sini

Jumaat, 20 Mei 2011

Mango Ice Cream

Best Blogger Tips
I'm so excited....why.....this is my first trial making ice cream. Ice Cream ok! not ice pop or ais krim malaysia.
Huh jenuh jugakla tangan ni dok beat ice cream berkali-kali agar dia creamy dan fluffy. Hahaha....best...seronot....syok....hehehehe......
Rupanya buat ice cream ni tak susah tapi bersabarlah sebab kurang-kurang leh makan 8jam selepas pembikinannya.

Saja je nak letak size picture ni x-large barulah tergoda hehehehe....
Panas-panas dari tempat keja (stress dengan kerja) elok sangatlah terjah fridge untuk sejukkan diri biar sebentar.
Jom tengok macam mana nak bikin ice cream mango ni.......

Untuk buat ice cream ni saya pakai susu jenama Marigold HL low fat milk, 1liter. 
Didihkan susu selama 15minit atau naik buih kat tepi periuk mcm tu. 
Tutup api kemudian bancuh sikit lebihan susu yang tak didihkan dengan 2tsp corn flour, tuang dalam susu.
Kacau rata 180ml gula.
Bancuh 1tsp halal galetin dengan 3tsp air panas, mix dengan adunan
Freeze the mixture till it start tightening.
Keluarkan mixture dari fridge, add 250ml mango puree+250ml fresh cream+4tsp gula icing, beat well till it becomes creamy and freeze it.
Beat sekali lagi bila mixture dah separa beku
 Inilah rupanya bila dah beku, sangat creamy dan lembut

 Ini dessert untuk lunch tadi bersama rakan-rakan

Untuk tambahan saya letak yogurt beri atas ice cream, walahhhh....yum


  Selamat menjamu selera

Selamat mencuba di rumah.....

Tiada ulasan: