Klik sini

Selasa, 10 Mei 2011

Cheesy Meatball

Best Blogger Tips
Meatball ni memang dah selalu buat tapi setiap kali buat mesti ada edit bahan dan cara buatnya. Next time kalau nak buat meatball lagi kena letak serbuk roti dalam daging kisar supaya daging lebih kental dan rasa lebih sedap. 

Meatball kali ni bakar dalam oven dengan cheese tak macam sebelum ni masak atas pan je macam buat macaroni peas dan caramelized onion mushroom burger.

Macam biasa bahan-bahan rencah sediakan dulu sebelum nak sediakan bahan utama. Bahan dia guna olive oil, shiitake mushroom, lemon jus, garlic, serbuk cajun, paprika, thyme, oregano, rosemary, bay leave, black pepper,sugar,salt,sos plum, sos masam manis dan sos sotong. Bahan ni tak spesifik sangatla ikut apa yang ada kat dapur, perasan tak takdak bawang?sebab bawang dah habis, tu yang tak letak. Lagipun tak semestinya kita nak guna jenis-jenis Italian Herb ni semua, pakai serbuk jintan, ketumbar, lada putih+hitam, kari pun boleh jugak. 

 Dalam pan, saute shiitake mushroom yang dicincang dengan olive oil. Olive oil ni bagus sebab rendah kolestrol berbanding minyak sawit. Harga pun boleh tahan jugakla

shiitake mushroom ni potong slice2 mcm ni sebab nak masuk dalam kuah nanti

 Bahan rencah yang sedia awal tadi campur dalam daging kisar termasukla dengan shiitake mushroom yang disaute tadi

 Lepas tu bulat-bulatkan ia jadi macam ni dan bakar dalam oven selama agak-agak 5minit je, tujuannya nak bagi daging ni keluarkan jus sebab jus ni nak pakai masa nak buat kuah pulak
 Sejatkan Meatball dari jusnya, simpan jus dia dulu

Masak meatball atas pan

 Lepas tu tuang sos bolognese atas meatball. Klik sini kalau nak tau macam mana nak buat sos bolognese. Agak-agak nak didih baru tuang jus daging yang kita simpan tadi

Meatball ni kemudian nak bakar dalam oven pulak

 Meatball dan sos bolognese 

 Tabur parmesan cheese atau mozarella cheese 

 Bakar dengan suhu 230C selama 15 minit 

 Ok siap sudah cheesy meatball tapi meatball tak nampak tenggelam dek sos

Nak makan saja pun boleh tapi lagi sedap kalau makan dengan spaghetti
Honestly resepi ni saya tukang snap gambar je sebab mr. hubby yang masak, saya kata masakan dia lagi sedap tapi dia kata masakan saya lagi sedap, okla sama-sama sedap dan sama-sama masuk bakul angkat sendirila hehehe......

Tiada ulasan: