Klik sini

Ahad, 8 Mei 2011

Cajun Fries ala Popeye

Best Blogger Tips


Selalu kalau makan kat Popeyes mesti wajib ambik Cajun Fries, sedap. Kalau makan sedap tu mulalah mencari resepi macam mana nk bikinnya sendiri. Kebanyakan resepi cajun fries yang jumpa kat tenet ni, diorang bakar kentang dalam oven tapi popeye punya fries dia goreng.
Mula-mula masa cari kentang ni kat Tesco nampak yang biasa punya bulat2 tapi cari punya cari jumpa gak kentang jenis US potato. US potato ni jenis panjang or bujur. Memandangkan nak buat fries ala US, kulit kentang ni janganla kupas dan potongla memanjang, pastu rendam dalam air garam, simpan dalam peti ais kejap.

 Kentang ni saya gaulkan dengan serbuk paprika, cajun spice dan lada hitam. Pastu bakar dalam oven selama 20 minit dengan suhu 230C
.
Siap sudah cajun fries bakar tapi kenapa tah rasa mcm lembut sangat tak macam ala2 Popeyes.
Tak puas hati ni, kita cuba lagi buat bergoreng pulak.

 Ok sediakan minyak panas secukupnya

Bandingkan yang mana bakar yang mana bergoreng?mana yang rupanya lebih menarik?dan rasanya lebih sedap?hehehehe rupanya bergoreng gak yang lebih sedap dan rasa seakan cajun fries Popeye's

2 ulasan:

ibu syafiq berkata...

mna nk dpt cajun spice?dlm btl cm serbuk paprika ka?

Noor Hafirdaus berkata...

kat tesco, cold storage atau kedai buat kek n roti. Dia macam mix spice dalam botol gak