Klik sini

Rabu, 4 Mei 2011

Healthy Brownies Without Sugar

Best Blogger Tips



Memandangkan mood memasak membuak-buak, banyak makan, banyak ambik kalori. Kurang bersenam dah tentu sebab tu rasa segan nak pi timbang berat minggu ni, dah tau mesti berat bertambah.
Sempena banyak sangat makan manis-manis dah, kali ni nak try buat brownies tanpa sugar. Boleh ke?tak pahit ke?sedap ke? apa pun persoalan, saya tetap nak mencuba idea gila ni demi menjaga kesihatan sambil ada mood memasak. Bukan apa, nak masak ni kena ada mood jugak barula menjadi nak masak apa pun kan....hehehe alasan semata-mata. Bulan lepas baru beli ganti tong gas setelah selama setahun gas memasak tak luak. Kira ok la memandangkan memasing sibuk bekerja dan banyak menghabiskan masa makan kat luar dari memasak di rumah. Azam tahun ni nak banyak masak kat rumah pula. Eh melalut entah ke mana-mana ni....ok, resepinya sangat mudah. Resepi asal saya ambik dari majalah Racheal Ray "EVERYDAY"

The best basic brownies:
Preheat the oven to 180 C, Grease a 9-by-9 inch baking pan. In a large bowl, combine 2 cup sugar, 1 1/2 sticks melted unsalted butter and 1/2 teaspoon salt. Whisk in 3 eggs, 1 at a time. Stir in 1 cup unsweetened cocoa powder and 1 cup flour. Transfer the batter to the baking pan and bake until just set, 25-30 minutes, let cool

Dalam resepi ni ada sugar kan, so saya buang sugar saya gantikan dengan pisang salai dan Kacang Cerdik (Pistachio). Rasanya agak pahit sikit tapi not bad la sebab pisang salai ni pun manis jugak. Saya derhaka sikit resepi ni dengan tambah 1/2 sudu teh soda bikarbonat dan low fat milk.



 1 1/2 stick = 165g melted butter 


 1 cup = 250ml cocoa powder

 1 cup = 250ml flour

 combine together except sugar la kan...dalam resepi asal suruh mix semua sekali

Ingredient tambahan iaitu pisang salai dan kacang cerdik. 

 Memandangkan bila dah campur pisang dengan pistachio tadi adunan menjadi keras macam nak buat cucur jagung pulak kan....so saya letak sikit soda bikarbonat dan susu low fat bagi cair sikit adunan ni

 Racheal Ray suruh kita grease-kan pan tapi saya lapik dengan paper ni, hentam je

Selepas 25 minit......kting bunyi oven. Masak sudah brownies ni

 Alahai susahnya nak snap gambar brownies ni, ingatkan kucingku si Oggie je dayang senandung...brownies pun jadi dayang senandung jugak

Agak-agak rasa pahit sikit tu, bolehla snow-kan gula aising atas brownies ni
Sedapnya la....masuk bakui angkat sendiri tapi seriously memang sedap. Rasa dia lembut dari brownies secret recipe dan terasa crunchy pistachio dan liat-liat pisang salai. Cubala baru tau macam mana rasanya

Tiada ulasan: