Klik sini

Ahad, 8 Mei 2011

Pineapple Upside Down Cake

Best Blogger Tips
Ini antara resepi yang senang nak buat, macam biasala tetap kali pertama punya cobaan

       Bestnya 1st time buat dah menjadi ni

 Cairkan 4sudu mentega dan 180ml gula perang

 Nak guna buah fresh pun ok nak guna buah dalam tin pun ok jugak, rembat mana yang ada dalam peti ais je

 Gula perang+butter yang dah cair masukkan dalam loyang ni then susunkan pineapple macam dalam gambar atas, tekan sikit buah ni bagi masuk dalam gula kat bawah tu. Kalau lambat2 kang gula tu mengeras pulak

 Dalam bekas adunan, masukkan 125ml butter, pukul sampai creammy pastu campur 250ml gula
 sampai fluffy

 Kemudian masukkan 2biji telur kuning, satu per satu

 Lepas tu masukkan 1tsp esen vanilla, 375ml tepung naik sendiri+125ml susu low fat+jus lemon sikit. Pukul semua bahan sampai jadi macam dalam gambar kat atas ni
.
 Dalam bekas lain pukul 2biji telur putih sampai kembang

 Kemudian masukkan sikit-sikit telur putih ke dalam adunan

 Kemudian adunan ni tuang atas nenas

 Bakar dengan suhu 180C selama 40 minit

Dah siap....air nenas pun keluar banyak ni so kek jadi moist sikit

Tiada ulasan: