Khamis, 25 Oktober 2012

Ice Cream Queen at Merbok....



Jom jalan jalan cari makan area Lembah Bujang ni sebab ada kedai yogurt ice cream yang sangat yum yum iaitu Ice Queen. Namanya mengerunkan sebab teringat cerita Narnia. Ice queen Narnia kan sangat kejam.


Setiap minggu memang wajibla lepaking kat kedai ni. Bukan saja sedap malah harganya pun jauh lebih murah dari saingannya iaitu Tutti Fruiti, anak syarikat NAZA.


Yang menarik sangat ni bukan saja ice creamnya tapi toppingnya yang pelbagai dan dah tentu pilihan topping saya adalah buah-buahan.


Coklat cip dan serbuk oreo pun sedap jugak.

Amacam...menarik tak, jom layan ice cream....


Selasa, 23 Oktober 2012

Marble Cheese Brownies


Sekarang bila kata nak buat marble cheese cake, saya tak tengok resepi dah. Resepi ni dah terpahat dalam kepala otak dah and siap leh buat kelas masakan kat kawan-kawan yang nak menuntut ilmu lagi. So hari ni saya jadi cikgu memasak yang tak bertauliah. Ini kek hasil daripada student saya aka my classmate jugak. Kata diorang lepas ni boleh kawin dah sebab dah boleh buat kek hahaha. Cerita bab kawin ni semua pakat excited je serupa la dalam kelas pun kalau dr cerita pasai kawin semua muka teruja.
Kek kali ni saya jadi supervisor saja dan bagi arahan je nak buat apa next. So mula-mula nak start buat kek jangan risau kalau dapur berkecah sebab kita masih tak tau nak agak sukatan kek. Memangla ikut sukatan dalam resepi tapi sometime bila adunan jadi cair kena tambah sikit tepung ke or kalau adunan terlalu kental kena tambah susu sikit ke. Paling penting kalau mula-mula nak belajar buat jangan risau kalau tak menjadi. Buat lagi dan lagi sampai jadi.



Kalau nak ambik resepi dan rujuk entry sebelum ni boleh klik sini, sini, sini dan sini


Biarkan oven membakarnya dengan suhu 180C


Enjoy...happy baking!

Isnin, 15 Oktober 2012

Cranberry and Cream Cheese Bun



Kembali meroti hehehe hari ni kawan-kawan sekelas saya minta saya adakan kelas membuat roti di rumah. Memandangkan dah berbulan lamanya saya tak buat roti, teringin pula makan roti hasil air tangan sendiri. Kali ni saya akan ajar kawan-kawan saya buat roti berintikan cream cheese dan buah cranberry kering. Roti ni inspirasi dari roti di kedai Loaf di Empire Shopping Gallery, Subang.
Meh usha apa bahan-bahannya....cekedauttt

Mula-mula kena sediakan yis dulu. Saya gunakan sepeket yis 11g jenama mauripan dicampurkan kedalam susu segar kotak kecil dutch lady. Kemudian saya tambahkan secubit gula ke dalam tu supaya gula tu dijadikan makanan yang sedap untuk yis membiak. Agak-agak macam buih di tepi-tepi bekas, saya masukkan sebiji telur yang telah di kocak. Selepas 10minit macam tu, yis dah jadi berbuih-buih macam dalam gambar kat atas. Peringatan ya jangan biarkan yis ni terlalu lama sebab bila yis dah kembang, bila kita campurkan dalam doh, yis tak nak kembang dah. Seeloknya biar yis kembang separuh dalam susu dan seterusnya dia kembang lagi dalam doh roti.

Dalam big bowl pula, saya campurkan 500g tepung high protein+ 5 sudu gula+ 1tsp salt+3 sudu krimer perisa vanilla latte yang baru saya beli kat jaya grocery Subang (kalau tak ada krimer boleh guna susu tepung biasa saja). Buatkan lubang ditengah-tengah dan curahkan yis di bahagian tengah tu.

Ulila doh ni sampai jadi flexible macam gambar kat atas ni dan masukkan 80g butter. Jangan risau kalau tak ada penimbang sebab kat pembungkus butter dah ditandakan setiap 50g, jadi agak-agakla potong butter kepada 80g. Butter ni saya potong kecil-kecil dan biarkan di suhu bilik dimana senang kalau nak menguli nanti.

Uli dan uli sampaila tekstur dia jadi licin macam ni. Kemudian tutup doh dengan tuala lembab dan biarkan selama 45minit atau bila nak cek dah cukup kembang, tekan dengan jari kalau doh tak naik maksudnya dah cukup kembang. Kalau bila tekan dengan jari dan doh naik balik, kena biarkan lagi sampai betul-betul kembang. Doh saya ni dah betul-betul kembang sebab masa saya tekan dengan jari, dia tak terlantun balik pun. Anggaran masa yang sesuainya ialah 45minit la.


Beginila rupanya bila dia dah kembang sepenuhnya.

Oh ya lupa pula, masa nak tunggu doh kita kembang, saya sediakan bahan untuk buat filling cream cheese ni. Bahan-bahan untuk filing ni ialah....
 250g cream cheese+4tbsp vanilla sugar dipukul sehingga sebati atau formed. Kemudian pukul sebiji telur dan masukkan sikit-sikit dalam 1/3 at a time and mix well before adding the next portion
 Dalam bowl yang lain, masukkan 4tbsp tepung kek or tepung gandum bersama 100ml susu low fat yang suam, mix well dengan adunan cheese tadi
 Adunan cheese tapi masukkan dalam microwave selama 2minit dan kemudian whisk dan masukkan lagi sekali dalam microwave selama 2minit. Kemudian whisk sekali lagi sehingga dia jadi smooth paste dan masukkan 2tsp lemon juice dan 2tsp butter, whisk lagi sehingga sebati dan chill dalam refrigerator. Bentukan bulat-bulat kecil supaya senang nak masukkan dalam doh roti nanti.

 
Bila doh dah kembang, mulakan dengan letak cheese dan sedikit cranberry dan bentukkan bulat.

Kali ni saya guna bekas muffin pula. Jangan lupa griskan dulu bekas muffin ya supaya bun tak melekat bila dah masak nanti.


Bila doh disi dalam bekas muffin, biarkan dulu dia kembang sekali lagi sebelum masuk dalam oven. Bakar 12 minit dengan suhu 160C mengikut kepanasan oven masing-masing ya sebab kepanasan oven dan suhu rumah kita tak sama ya.

 Inila hasilnya bila dah masak. Bila makan panas-panas lagi best sebab cheese dalam bun masih mencair, bila dah sejuk cheese dah mengeras sikit. Kalau bun dah sejuk panaskan dalam microwave supaya boleh menikmati bun dengan cheese yang cair dalam tu.
Ok sila ambik pen dan kertas, salinla resepi di bawah ni.

Bahan:
500g high protein flour - beli tepung yang siap pek untuk 500g
5 sudu sugar
3 sudu milk powder or krimer

1 sachet yis @ 11gm yis
1 kotak kecil susu dutch lady
1 big pinch of sugar
1 egg- whisk dulu

80gm butter
1/2 tsp salt
Caranya:
  1. Mix yis+susu+sugar. Lepas tu saya campurkan sebiji telur dalam campuran yis tadi. Telur hendaklah pukul dulu sebelum dimasukkan dalam adunan yis tadi. Biarkan sehingga berbuih.
  2. Sementara tu, dalam bowl yang lain mix flour+sugar+krimer/susu tepung+secubit garam
  3. Masukkan sikit demi sikit adunan yis dalam tepung, uli sampai flexible selama 15 minit (kata chef wan, biar kurang uli daripada terlebih uli dough sebab kalau terlebih uli nanti roti jadi keras)
  4. Uli dough sampai jadi sebiji bola dan restkan ia selama 45minit atau ia naik 2kali ganda
  5. Punch down dough yang naik tadi selama 1minit, bentukkan bulat dan masukkan filling dan biar sampai sejam lagi
  6. Kemudian bakar 160C for 12minit for bun dan 150C for 20minit for loaves
Selamat mencuba dan menjamu selera....

Isnin, 8 Oktober 2012

Plum Cake "Tatin"

 Hari ahad ialah hari yang ditunggu-tunggu setiap minggu sebab ada pasar malam hehehe boleh beli makanan sedap-sedap dengan harga jauh murah berbanding pasar malam kat Klang Valley. 
Kelas hari ahad habis pukul 4pm dan selalunya selepas kelas terus gegas ke pasar malam. Masa tu tak ramai orang lagi jadi takla sesat nak berjalan dan walaupun masa tu kebanyakan gerai baru nak setup, senangla nak pilih yang terbaik dari yang terbaik. Contohnya kalau beli buah-buahan ni bolehla pilih yang paling elok sekali sebab datang awal.
Cerita pasal beli buah-buahan ni, saya memang suka borong buah kalau datang pasar malam sebab harganya jauh lebih murah kalau dibandingkan di pasaraya berdekatan. Mungkin sekarang ni musim buah plum kot, sebakul buah plum harganya RM5. Penjual buah tu buat lawak kata lori buah plum terbalik sebelum nak hantar ke Tesco, so sebab tu dia boleh jual murah kat sini. Yela tu...
Kebetulan pula kan sebab tengahari tu saya tengok Food Network Barefoot Contessa, Ina Garten buat Kek Plum terbalik. Tak cakap banyak dah lepas borong buah plum ni, terus saya baking cake ni sebab senang je nak buatnya tak berkecah dapur pun.

 Sebelum siapkan bahan-bahan kek ni, saya asingkan buah yang masak ranum dan masak sedang-sedang. Saya pilih plum yang masak ranum saja untuk buat kek ni, yang lain simpan dalam perut hehehe simpan dalam peti ais nanti2 leh makan.

 Buah plum yang masak ranum ni memang manis dan saya kurangkan gula dari resepi Ina Garten. Kalau yang keras rasanya masam masam manis, macam tajuk cita P Ramlee plak.

 Sebenarnya kek ni ala-ala macam saya buat sebelum ni iaitu kek pineapple upside down, klik sini kalau nak tengok. Kek upside down ni kena letak buah dulu kat bawah dan baru letak adunan kek atas buah ni. Bila dah masak baru terbalikkan kek ni dan nampakla buah kat atas kek.

 Saya derhaka sikit resepi asalnya. Resepi asalnya buah ni terus susun dulu dalam loyang dan tuang bancuhan gula+air atas buah. Cara saya pula ubah sikit buat macam kek upside down iaitu sebelum letak buah, saya dasarkan loyang ni dengan brown sugar+melt butter. Kemudian baru saya curahkan adunan kek atas buah plum ni.

 Bahan dan cara nak buatnya saya copy terus dari Food Network dan yang penting kena kurangkan kuantiti gula sebab omputih ni memang kuat makan gula. Kita orang asia makan kek rasa macam gula buah saja cukupla. Dahla subsidi gula ditarik 20sen.

Ingredients

  • 6 tablespoons (3/4 stick) unsalted butter, at room temperature, plus extra for greasing the dish
  • 10 to 12 purple "prune" plums, cut in half and pitted
  • 1 3/4 cups granulated sugar, divided (saya guna brown sugar 1/4 cup utk dasarnya dan 1/4 cup utk adunan, semuanya saya guna 1/2cup  gula)
  • 2 extra-large eggs, at room temperature
  • 1/3 cup sour cream (saya gantikan dengan susu low fat)
  • 1/2 teaspoon grated lemon zest
  • 1/2 teaspoon pure vanilla extract (saya gantikan dengan 1tsp esen vanila sebab vanila extract ni ada alkohol)
  • 1 cup plus 2 tablespoons all-purpose flour
  • 1/2 teaspoon baking powder
  • 1/4 teaspoon kosher salt
  • Confectioners' sugar - untuk hiasan atas kek saja, tak letak lagi bagus lagi sihat

Directions

Preheat the oven to 350 degrees F. Generously butter a 9-inch glass pie dish and arrange the plums in the dish, cut side down.
Combine 1 cup of the granulated sugar and 1/3 cup water in a small saucepan and cook over high heat until it turns a warm amber color, about 360 degrees F on a candy thermometer. Swirl the pan but don't stir. Pour evenly over the plums.
Meanwhile, cream the 6 tablespoons of butter and the remaining 3/4 cup of granulated sugar in the bowl of an electric mixer fitted with the paddle attachment, until light and fluffy. Lower the speed and beat in the eggs one at a time. Add the sour cream, zest, and vanilla and mix until combined. Sift together the flour, baking powder, and salt and, with the mixer on low speed, add it to the butter mixture. Mix only until combined.
Pour the cake batter evenly over the plums and bake for 30 to 40 minutes, until a cake tester comes out clean. Cool for 15 minutes, then invert the cake onto a flat plate. If a plum sticks, ease it out and replace it in the design on top of the cake. Serve warm or at room temperature, dusted with confectioners' sugar.
 
 Beginila rupanya kalau membakar kek selama 40minit. Jangan risau kalau nampak macam hangit sebab dia tak hangit pun sebenarnya. Kek buah ni memang kena masak lama sebab kek buah ni mengandungi kandungan air yang sangat banyak dan air buah akan keluar lebih banyak masa proses pembakaran. Suhu yang sesuai ialah sekitar 170-180C bergantung pada oven masing-masing sebab oven kita tak sama panasnya sebab bergantung kepada suhu sekitarnya dan jenama oven tu sendiri. Akibat kalau kek buah tak masak betul-betul or takut kalau rupa luarnya macam nak hangit, nanti nak terbalikkan kek ni, buah atas kek akan jatuh ranapkan kek dan tekstur kek dah tak stabil. Saya sendiri pun masih belajar nak buat kek buah ni masak dengan sempurna.

Kan dah cakap buah akan keluarkan air yang banyak, sebab tu kena make sure cukup masak. Apa-apa pun lapisan atas ni super sedap, buah dengan karamelnya yang dok meleleh yum....
  Lepas kek dah masak, jangan cepat-cepat nak tengok rupanya nak terbalikkan ia. Tunggu dulu ya agak-agak dalam setengah jam dulu sebab kalau masa panas-panas kita terbalikkan kek, buah atas kek ni jadi tak stabil dan ranapkan kek sebab perasan tak kat dasar kek ni kan kita letak butter. Butter akan keras sikit bila kek dah sejuk sikit jadi butter ni bolehla stabilkan buah atas kek ni. Paham tak?takpa kalau tak paham try n error dan pasti berjaya hehehee....

Kalaupun padangan mata nampak kek ni buruk tapi percayala kek ni tersangatla sedap. Buah plum atas kek ni rasa macam buah prune pula. 
Enjoy...happy baking

Jumaat, 5 Oktober 2012

Chocolate cupcakes with strawberry frosting




Salam jumaat semua...seronoknya cuti hari ni tapi keadaan tak berapa nak sihat sejak balik dari KL ni, ini kes pencemaran udara kat sana la tu.
Kali ni nak tayang buat cupcakes pula. Buatnya dah lama tapi baru nak mengepos dalam blog ni.


Petang ni baru balik kelas dapat panggilan dari kakak nak buat besday party kat Syaza Aulia, ala lewat sangat bagitau. Kalau bagitau awal leh carikan hadiah ke apa. Takkan nak pi tangan kosong plak, so saya decide nak buat cupcakes kat Syaza la kebetulan baru beli piping frosting.




Memandangkan saya ada kelas pulak, saya cepat-cepat buat adunan dan masukkan dalam oven. Sementara cupcakes dalam oven, saya ke kelas economi. Balik dari kelas, saya buat frosting berperisa strawberry pula. Mula-mula tak reti nak paipkan frosting lagi, habis comot kek. Lepas masukkan dalam kotak semua, saya dan mr.soulmate pun gerak ke Alor Setar.


Inila hasil segera nak cepat. Okla la kot hopefully Syaza suka cupcakes yang maksu buat ni.

Bahan-bahan :
250g butter
1 cwn serbuk koko
3 biji telur gred B
1 1/2 cwn gula castor
1/2 cwn susu cair
1 1/2 cwn tepung gandum *Ayak dgn BP & SB
1 tsp baking powder
1 tsp soda bikarbonate
1 tsp esen vanilla

Cara-cara:
1. Cairkan butter. Masukkan serbuk koko dan kacau rata.
2. Handwhisk gula dan telur. Masukkan ke dalam adunan butter+koko. Kacau sebati.
3. Masukkan susu cair dan kacau sebati.
4. Masukkan tepung+BP+SB sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati. Akhir sekali, masukkan esen vanilla dan kacau rata.
5. Panaskan oven pada suhu 175 darj cel.   
6. Bakar selama 15min menggunakan api atas dan bawah.

Bahan Fosting:
250g Butter
2cup gula aising
2 tbsp Strawberry emulco
Teruja sungguh dua beradik ni bukan main dapat cupcakes dari maksu. Malangnya hujan turun dengan lebatnya, maka kawan-kawan tak dapat datang.


Budak kecik ni yang paling pulun makan cupcakes sampai comot. Tak henti-henti kata cupcakes ni sedap. Maftuh cakap frosting ni rasa macam aiskrim hehehe sebab ada perisa strawberry kot.

Happy Birthday Syaza Aulia yang ke-5

Selamat mencuba dan menjamu selera

Khamis, 4 Oktober 2012

Lemon Curd Tart


Bersambung kembali buat dessert dari buah-buahan yang saya bawa balik dari Perth dalam entry sini. Dalam entry tu dah sedia maklum saya dapatkan buah lemon dari rumah kak umi. Punyala lebat buah lemon dia sampai jatuh berguguran atas tanah di entry sini. Geram betul tengok pokok lemon kak umi.

Nampak tak betapa besarnya buah lemon tu macam buah limau bali pun ada. Gambar atas ni antara bahan-bahan untuk Lemon Curd Tart. Resepinya saya ambil dari Ina Garten dalam Food Network.

Ingredients

For the tart shell:

  • 12 tablespoons (1 1/2 sticks) unsalted butter, plus more for greasing, at room temperature
  • 1/2 cup sugar- saya kurangkan jadi 1/4cup vanila sugar
  • 1/2 teaspoon esen vanila - saya tak letak sebab dah guna vanila sugar
  • 1 3/4 cups all-purpose flour
  • Pinch salt

For the lemon curd:

  • 4 lemons, at room temperature- saya gunakan semua lemon yang ada macam gambar kat atas
  • 1 1/2 cups sugar- saya kurangkan kepada 1 cup vanila sugar
  • 1/4 pound (1 stick) unsalted butter, at room temperature
  • 4 extra-large eggs, at room temperature
  • 1/8 teaspoon salt

For the tart shell:

Directions

  1. Mix the butter and sugar together in the bowl of an electric mixer fitted with a paddle attachment until they are just combined. 
  2. Add the vanilla. 
  3. In a medium bowl, sift together the flour and salt, then add them to the butter-and-sugar mixture. 
  4. Mix on low speed until the dough starts to come together. 
  5. Dump onto a surface dusted with flour and shape into a flat disk. 
  6. Press the dough into a 10-inch-round or 9-inch-square false-bottom tart pan, making sure that the finished edge is flat.
  7. Chill until firm. 
  8. Meanwhile, preheat the oven to 350 degrees F. 
  9. Butter 1 side of a square of aluminum foil to fit inside the chilled tart and place it, buttered side down, on the pastry
  10. Fill with beans or rice. Bake for 20 minutes. Remove the foil and beans, prick the tart all over with the tines of a fork, and bake again for 20 to 25 minutes more, or until lightly browned.  - saya guna beras pulut sebab tak ada beans kat rumah
  11. Allow to cool to room temperature.

For the lemon curd:

  1. Remove the zest of the lemons with a vegetable peeler or zester, being careful to avoid the white pith. 
  2. Squeeze the lemons to make 1/2 cup of juice and set the juice aside. Put the zest in a food processor fitted with a steel blade. 
  3. Add the sugar and process for 2 to 3 minutes, until the zest is very finely minced. 
  4. In the bowl of an electric mixer fitted with a paddle attachment, cream the butter with the sugar and lemon zest
  5. Add the eggs, 1 at a time, and then add the lemon juice and salt. 
  6. Mix until combined. 
  7. Pour the mixture into a 2-quart saucepan and cook over low heat, stirring constantly, until thickened, about 10 minutes. 
  8. The lemon curd will thicken at about 175 degrees F, or just below a simmer
  9. Remove from the heat. 
  10. Fill the tart shell with warm lemon curd and allow to set at room temperature.
Video di bawah ni dari joy of baking, mungkin tengok video ni lebih mudah nak buat


Makan masa panas atau sejuk ikut selera masing-masing tapi dah tentu saya suka simpan dulu dalam peti ais dan makan masa sejuk di mana tart dan curd agak keras sikit. 
Selamat mencuba.....