Klik sini

Rabu, 5 September 2012

Day 2 Perth, just you and me.... -part 1-

Best Blogger Tips

Hari pertama dah berlalu. Hari ni keluar pukul 6.30 pagi sebab cuaca macam tak mengizinkan keluar awal. Suhu pagi tu 5C. Hujan masih renyai-renyai, langit mendung ja tak nampak macam nak cerah dalam  waktu yang singkat. Semalam cakap kat cik jelitawan yang jaga kaunter kat Ace Motor Inn nak keluar pukul 5pagi tapi tak jadila nampak gayanya. Cik jelitawan tu siap bagi segala map dan tunjuk tempat-tempat best kat Albany, senang kami nak terjah tempat-tempat tu nanti.

 So pagi tu brekfes roti Danish dengan tuna dan megi, jadila buat lapik perut. Check out dari Ace Motor Inn terus ke shell sebelahnya nak isi minyak. Kehadiran kami kat Shell tu jadi tumpuan pula, ada yang mengintai jenguk saya dalam kereta. Lepas saya tengok balik diorang terus angkat tangan dan ucapkan "Hello, good morning". Padahal depa kat luar dan saya dalam kereta. Wah boleh tahan peramah dan jakun jugak diorang ni nampak orang melayu. Tetiba rasa macam tourist yang sangat glamer kat kawasan tu hehehe....Masa ni terfikir juga macam mana la kalau ada omputih mai isi minyak kat caltex lembah bujang kan mesti situasi yang sama juga hehehe. Harga minyak kat Albany masa tu $144 ppl, tinggi sikit dari Perth tapi masih ok.
 
Lepas isi minyak nampak batu dabak seketoi tengah-tengah ni, rupanya macam kepala anjing dan siap ada kolar lagi kat leher dia. Inila Dog Rock yang sangat popular kat town Albany. Apa lagi berenti posing2 ala-ala top model dulu la hahaha. Satu lagi yang saya perasan sepanjang jalan ni banyak sangat kedai vet, mungkin setiap rumah ada anjing dan kucing kot. Yang peliknya tak jumpa lagi anjing or kucing liar kat mana-mana. Yang jumpa mati tengah jalan ni samada rabbit or kangaroo. Semalam kat Albany Highway nampak burung bulunya kaler hijau kena langgar lori dan debusss berterbangan bulu-bulu dia segenap alam. Cantik kalernya tapi sayangnya suka sangat main tengah jalan dah kena langgar dek lori.
 Singgah nak pi ladang strawberry tapi tutup pulak under maintenance, ok jalan lagi sampai hujung jalan ada pantai. Kat sebelah pantai ada tapak untuk caravan park, penuh caravan kat situ. Berderet-deret tu ada lagi motel dan kabin macam kat pantai chenang, Langkawi pula banyaknya. Padahal masa cek kat tenet sebelum ni ada berapa ja penginapan kat Albany. So kalau datang sini jangan risau pasal penginapan sebab kalau yang kita nampak dalam tenet cuma 10% dari situasi sebenarnya penginapan kat sini. Sejujurnya dari Perth ke Albany rasanya beratus dah kot jumpa tempat penginapan, hampir setiap 1km mesti ada tempat penginapan. Cuma yang popular ja kot yang masuk dalam internet, yang motel kecil-kecil ni tak ada pun dalam internet. So pilih ja nak singgah dok yang mana satu.

 Patutla banyak caravan kat sini sebab pantai ni untuk peluncur. Ombak pun tinggi, gerun bila nampak ombak menghempas pantai.Ombak kat pantai Malaysia semua sopan-sopan ja menghempas pantai.
 Angin kat sini memang kuat sangat. Sejuk tu tak yah cakapla. Hujan kembali turun renyai-renyainya, next destinasi pusing bukit kat Albany ja. Kata orang local sini kalau dok atas bukit tu untung-untung nampak whale timbul tapi tunggu punya tunggu whale jual mahal pula hari ni. Tak nampak whale pun tak pa sebab view kat sini pun cantik.





Kawasan ni macam teluk dan banyak pulau-pulau kecil kat tengah ni. Sebenarnya inilah tempatnya Princess Royal Habour. Perlabuhan yang sibuk pada suatu masa dahulu.

Seterusnya kami sambung perjalanan ke pekan Albany. Pekan Albany terletak kat atas bukit depan tu.

Nampaknya kedai-kedai tak buka lagi. Cuaca tersangatla sejuk. Heater dalam kereta pun terpaksa kuatkan lagi. Memang cuaca kat sini lebih sejuk dari Perth.

Tengokla awam hitam saja sepanjang jalan, ada harapan nak hujan lagi nampak gayanya. Bertabah jela. Teruskan perjalanan ke Torndirrup National Park, national park ni memang banyak sangat tempat cantik-cantik.


Jalan punya jalan sampai ke hujungnya. Kat sini ada Whale World tapi tak masuk pun cuma jalan-jalan kat luar saja.

Apa pun jangan lupa tulis nama kat guest book ni sebagai jejak orang dari Merbok dah sampai kat sini.

Sempat beli souvenir gold coin dia.


Kagum kejap dengan pantai putih bersih dan air sejernih-jernihnya. Terasa macam masuk dalam poskad dan tak nak keluar dari poskad sebab terlalu indah ciptaan tuhan. Biarla gambar yang tak seberapa ni yang gambarkan kawasan ni sebab saya dah tiada kata-kata nak diucapkan.










Dari whale world, kami gerak ke Gap and Natural Bridge.

Awam memang mendung ja.sepanjang jalan. Saya berdoa mudah-mudahan hujan tak turun lagi. Bila pula nak jejak kaki kat sini lagi.

Dah sampai pun tempatnya gap dan natural bridge. Yang peliknya masa turun dari kereta hujan renyai-renyai tapi dalam 50meter ke hadapan tak ada hujan. Mr.soulmate kata kami berada di bawah awan hujan la tu, tapi yang peliknya hujan ni awat terasa masin pula. Walaupun angin kuat dan hujan renyai-renyai kami gagahi juga turun nak tinjau kawasan sekitar.

Sekali lagi macam nak pengsan dengan keindahan alam semulajadi, sangat cantik. Rupa-rupanya tadi tu bukan hujan renyai-renyai, pandai ja buat teori sendiri. Tadi tu air laut dari gap tempias sampai ke kawasan parking. Betapa kuatnya ombak kat gap tambah dengan angin yang kuat pula. Terasa macam nak terbang bila berada kat kawasan ni sebab angin terlalu kuat. Kawasan ni memang tak sesuai untuk kanak-kanak di bawah 12 tahun, dengan kawasan yang curam. licin dan angin yang kuat agak berbahaya sebenarnya.
Nak tengok yang mana dulu, jangan rambang mata okeh sebab keduanya dekat saja. Melalui kawasan pejalan kaki yang disediakan insyallah selamat, jangan pula dok mendaki kat batu-batu tu memang bahaya sebab licin.


Inila Natural Bridge. Perasaan masa ni cantik campur gerun. Cantik sebab view yang breathtaking tapi gerun sebab ombak tengah mengganas. Cuba bayangkan kalau ada manusia kat bawah ni memang tak ada harapan nak hidup dah.




Tengok ombak pun dah tau betapa kuatnya angin kat sini jadi jangan dok kata hujan renyai-renyai yang turun padahal air laut ni. Jangan kata lenses kamera je kena lap spek pun susah nak pakai sebab air laut dok kena muka ja.




Inila gap. Menggila bukan ombak kat bawah tu. Kat sini kena hati-hati sebab wind gusts dia memang kuat.




Okla sambung lagi perjalanan.

Kali ni nak ke wind farm pula. Memang bagus ada wind farm kat sini sebab angin memang kuat kat sini. Wind farm kat sini antara yang terbesar di Australia. Jadi rasa tak lengkap kalau tak singgah wind farm pula. Jarak antara natural bridge dan wind farm tak jauh pun. Wind farm ni adalah terbesar dan terbaru dan tercanggih di Australia tau, destinasi wajib datang kalau ke Albany!!

Hampa hampa awam masih menebal. Cahaya matahari tak nampak nak muncul pun. Kalau nak tengok gambar yang lebih jelas boleh klik sini

The Albany Wind Farm is the largest and newest wind farm in Australia. The wind farm walk offers spectacular views of the twelve eco-friendly turbines along the Torndirrup peninsula. The turbines lower WA's greenhouse gas emissions by approximately 77,000 tonnes per year. (hooray!) - ayat kopi pes


Macam biasa kat sini bukan kata omputih ja, kami dua pun jadi peramah jugak. Asal selisih dengan orang je mulut tak henti-henti ucap hi...hello...mula-mula senyum ja tapi lama-lama ringan pula mulut dok tegur orang. Kat sini terserempak dengan couple datang dari Melbourne. Bila saya hi je kat diorang terus diorang tanya datang dari mana. Asal sebut dari Malaysia mesti tanya oh dari Kuala Lumpur ke. No...no... we all bukan dari Kuala Lumpur. We all dari merbok. Merbok dan Melbourne lebih kurang je bunyinya hahaha. Saya pun cakap kami dua ni terkena temperature shock kat sini sebab kat Merbok suhunya 37C sebab tu tak tahan sejuk kat sini. Sajala cakap macam tu sebab depa takla pakai baju beriya sangat macam kami ala-ala nak daki gunung Everest ni. Kalau mai masa summer pun tak tahan juga sebab suhunya cecah sehingga 44C. Winter kat sini masih boleh hadapi lagila walaupun tergetar-getar kesejukan.



Last snap sebelum beredar. Rasa berat hati nak tinggalkan tempat chegini. Oh ya satu lagi tempat wajib kunjung kalau datang wind farm ni ialah try la masuk toilet dia. Jakun sekejap kami dua orang sebab toilet dia sangat eco frendly okeh. Macam mana nak cerita pun tak tau tapi try la masuk dan rasainya sendiri pengalamannya hahahaa...

Panjang la pulak entry ni, apa kata sambung part 2 pula. Nanti part 2 kami meneruskan perjalanan ke Augusta dan sepanjang perjalanan tu kami singgah ke Giant Valley, Denmark, Kilang toffee kat walpole dan sunset kat cape leeuwin dan berkenalan dengan cip cip iaitu burung seagull yang sangat sibok nak bergambar.
 Expenses untuk day 2 di part 2.

Tiada ulasan: