Klik sini

Isnin, 2 September 2013

Easy Simple Cornflakes Cookies

Best Blogger Tips

 Saya sangat happy dan puas hati dengan pembikinan cookies ni. Cookies ni 1st time saya buat tapi agak lambat nak keluarkan entry ni berbanding cookies yang kemudian. 

Saya sangat sangat sangat sangat rekomen sesapa yang tak pandai masak plus tak reti nak buat cookies and nak try buat silala buat cookies ni sebab bahan dan cara buatnya tersangatla simple tapi rasanya....yum.

Nak bentukkan pun mudah, cuma gentil bulat2 dan susun atas dulang pembakar dan press dengan garpu nak bagi nampak efek corak kat atas cookies ni. 


Bahan utamanya mestila cornflakes tapi hancurkan dulu. Nak hancur tu suka hatila samada nak masuk dalam food processor ke or ramas guna tangan je. I choose my own hand je sebab nak bagi lengan naik muscle sikit, ok la kan sambil masak sambil workout. 

Bahan-bahannya:

200 g butter
150g sugar
2 eggs
300g all-purpose flour
120g cornflakes (coarsely crushed)
1 tsp vanilla essense
30g corn flour/corn starch

Method:

1. Beat butter and sugar till pale and creamy. 
2. Add vanilla essence. 
3. Stir in the lightly beaten eggs. 
4. Fold in the flour mixture including corn flour.
5. Using hand and roll it into round shape. 
6. Transfer them to a baking tray lined with parchment paper. 

 7. Press them using fork and bake for 15-20 minutes at 170 C or till golden brown.

Round ke-2 nak bake habis pula parchment paper so alternative using butter punya wrapping ler. Bagus juga guna wrapping butter ni sebab masih ada sisa butter so senangla nak tanggalkan cookies bila dah masak nanti and lagi satu eco-friendly sebab recycle things hehehehe
 
 Inila rupanya bila dah siap masak, tersangat sedap dan berbaloi cuba untuk orang baru start nak belajar buat cookies like me

Seperti biasa saya takkan ikut resepi seketoi2 dan saya ada ja idea nak gubah sikit resepi with my own flavor cewah...or derhaka resepi sikit iaitu kurangkan sedikit jumlah tepung dan tambah sikit serbuk koko dalam adunan and taste very good too.
Ok, selamat mencuba....

Tiada ulasan: