Klik sini

Jumaat, 21 Disember 2012

group assignment

Best Blogger Tips
Semester pertama dah berlalu maka sekarang saya di semester kedua. So kehidupan sebagai student ni tak sama la macam kehidupan sebagai wanita berkerjaya cewahh. Di hujung-hujung semester ni apa lagi mestila banyak assignment dan presentation berkunjung tiba. Weekend yang indah dan damai ni maka rakan-rakan sepasukan or senang cakap group assignment bertandang kat rumah untuk sama-sama menyiapkan kerja sekolah.
Sebagai tuan rumah yang memang suka sangat jamu orang makan ni, saya buat beberapa dish untuk kawan-kawan saya. Maksudnya sambil buat kerja sekolah sambil belajar memasak dari saya, 2in1 sambil menyelam sambil telan ayaq. Memandangkan mr.soulmate kena pergi outstation membawa rombongan anak-anak didiknya, saya dan kawan-kawan bersuka ria la di rumah hehehe.


Sementara tunggu kawan-kawan nak datang saya buatkan dulu apple tart ni, senang je nak buat sebab saya guna pastry segera so dalam 20minit dah siap

Kalau nak dapatkan resepinya bolehla klik di sini

Tunggu punya tunggu 2 org ahli group pun dah sampai, kelas membuat roti pun bermula. Tekun sungguh depa belajar buat roti dari saya. Doh ni sementara nak kembang, saya teruskan dengan kelas membuat brownies pula

Keseluruhan proses ni saya cuma bagi arahan je dan biarkan kawan-kawan saya buat sendiri. Maklumla nanti habis belajar bukan saja dapat ilmu dengan segulung ijazah tapi dapat sekali ilmu memasak, boleh kawin dah la hehehe

Corak ni dibuat oleh adik oneniey ye hehehe

Sementara brownies bakar dalam oven, kami kembali menguli roti dan letak inti cranberi kering dan cream cheese dalam roti ni.


Kemudian 2 ahli group yang lain pun sampai. Kelas memasak dihentikan seketika sebab nak buat kerja sekolah. Lunch pula saya buatkan pizza untuk kami semua. Pizza ni saya buatkan sauce sendiri dengan menggunakan tomato ceri yang dibakar dan dilenyekkan, buah zaitun, daun sweet basil dan sausage. Daun basil ni tak berapa segar sebab daun ni diimport, kalau kat area klang valley barang2 makanan import ni bolehla dapat yang segar-segar. Memandangkan dok kat Merbok ni jadi terpaksala compromise sikit. Dah nama Margarita Pizza jadi kena la guna daun basil juga utk  served resembling the colors of the Italian flag, red (tomato), white (mozzarella) and green (basil leave). Doh pizza ni saya beli doh segera juga kat kedai bakery. 

Kalau nak dapatkan resepi piza boleh klik di sini
Sesambil buat kerja sekolah beramai-ramai sambil makan pizza, best jugak kan. 

Inila rupanya roti yang kami buat tadi, gebu tak?saya puas hati dengan tekstur dan rasa bun ni. Untuk resepi bun pula bolehla klik di sini


Brownies pun dah siap, maka brownies ni jadi santapan tea time kami pula. Resepinya boleh dapatkan di sini

Maka assignment pun dah siap dan kelas memasak pun berjalan dengan lancarnya.
 Ok nak sambung study pula sebab final exam dah sudah menampakkan wajahnya yang bling bling tu and hopefully result pun bling bling jugak

Tiada ulasan: