Klik sini

Rabu, 21 September 2011

Sotong dengan Cayenne Pepper

Best Blogger Tips
Sebenarnya aku dah lama tak makan sambal sotong. Lebih kurang bertahun jugakla tak makan sambal sotong. Baru-baru ni masa shopping kat 'Giant' nampak sotong baru sampai kot masa tu sebab nampak fresh je terus teringat sambal sotong. Apa lagi tanpa tertahan-tahan air liur pun sluuppp....telan balik...terus capai plastik bag dan ambikla 2,3 ekor je yela makan sorang katakan.

Sampai rumah baru teringat punya excited ambik sotong tak ambik pulak serai dan cili kering nak buat sambal ni. Selongkar punya selongkat pantry jumpala cayenne pepper, paprika dan cili flake je huhuhu sedih kan....nampak sangat tak suka masak masakan tradisional lansung.

Demi mencapai hasrat dan cita-cita murni yang bertahun kurun tak makan sambal sotong maka hari ni dengan gigihnya akan ku buat sambal guna paprika, cayenne dan cili flake ngeh ngeh negh.....
Jom intai resepi sambal sotong fusion ni,
Bahan:
  1. 2-3 ekor sotong saiz sederhana
  2. 1 biji bawang besar
  3. 2 ulas bawang putih
  4. cili flake 
  5. serbuk paprika
  6. serbuk cayenne
  7. garam/gula
Cara:
  1. Blend or tumbuk je bawang2
  2. panaskan kuali, masuk bahan blend bersama cili flake, paprika dan cayenne
  3. Bila dah pekat or pecah minyak baru balancekan perasa garam dan gula
  4. Ok siap

Telefon berbunyi ring ring ring...mr.soulmate call tanya makan apa, jawab makan nasi.....terkezut kot mr.soulmate tetiba makan nasi plak hehehehe poyo kan bini dia asyik makan spaghetti je tah entry pasai spaghetti berjela-jela tapi entry pasal nasi cuma ada nasi ulam tu je. Yela dah buat sambal sotong mesti kena makan dengan nasi panas-panas, sedapnya......cuma tuhan je tau betapa nikmatnya makan makanan yang kita dah lama kempunan hohohohoho.....SELAMAT MENCUBA......

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

howdy myfoodathome.blogspot.com admin discovered your website via Google but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have found website which offer to dramatically increase traffic to your blog http://xrumer-services.net they claim they managed to get close to 4000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my website. Hope this helps :) They offer best services to increase website traffic Take care. Roberto