Klik sini

Rabu, 6 April 2011

Apricot Custard Tart

Best Blogger Tips
Hari ni hari selasa dan seharian gak dok rumah just watching tv. Sepatutnya ke ofis tapi ponteng rini hahaha......sekali dalam setahun ok la kan memandangkan suasana di ofis agak mendung. Bila stress melanda diri dan mood pun kurang stabil, kena pikir apakah terapi yang terbaik untuk stress ni. haaa... mestila makan....kalau makan je gemuk lak, ok meh kita cipta resepila. Resepi ni gabungan tart nya dari resepi omputih dan custardnya resepi org melayu, kira mcm mix n match la tapi hasilnya sepadan gak...apa pun janji sedap

Inila rupanya dah siap, agak messy sikit maklumlah percubaan yang pertama tapi berbaloi untuk mengubati stress
Bahan untuk tart:
2 1/4 cawan tepung gandum
2 sticks butter
1/4-1/2 cawan air ais
1 sudu garam
1 sudu gula

Tepung gandum diayak dulu

masukkan garam, gula dan butter dalam tepung yang diayak

Adunan tadi digaul sebati bersama air ais dan balut dengan plastik wrap. Kemudian simpan dalam peti sejuk selama 2jam


Sementara tu sapukan butter dalam bekas tart

Doh yang simpan dalam peti sejuk tu, keluarkan dan uli sehingga leper

Kemudian letak atas bekas tart mcm ni dan tekan di tepi-tepi sehingga melekat

Kemudian jangan lupa cucuk2 dulu permukaan dia dengan garfu sebelum masuk dalam oven. Tart ni dibakar selama 20minit pada suhu 175c

Bahan untuk custard:
2 sudu tepung custard
2 sudu tepung gandum
4 sudu gula
2 biji telur
2 cawan susu segar
2 sudu butter

Masukkan tepung gandum dan custard bersama gula dan sedikit susu, gaul sehingga sebati

Letakkan di atas api yang sangat perlahan dan kacau tak berhenti untuk mengelakkan adunan berketul. Masukkan baki susu dan telur sebiji demi sebiji sambil kacau

Apabila adunan menjadi semakin pekat, padamkan api

Masukkan butter dan kacau lagi

Tart yang telah masak tadi kita susunkan apricot mcm dlm gambar

Di atas apricot pula baru kita letakkan adunan custard, saya letak lebihan apricot atas custard

Siap...kalau nak makan panas2, leh makan terus tapi kalau nak makan sejuk, simpanla dalam peti ais dulu ikut selera masing-masing


SELAMAT MENCUBA.....

Tiada ulasan: