Klik sini

Jumaat, 30 Oktober 2015

Frozen Lasagna

Best Blogger Tips
Assalamualaikum......

Hari ni saya nak buat frozen food sendiri dan boleh makan bila-bila masa walaupun tengah sibuk sebab makanan dah siap dalam peti sejuk.

Salah satu frozen food yang saya suka simpan ialah lasagna. 
Mula-mula saya buat dulu kuah daging dan kemudian baru sediakan kuah putih. Meh ngendap dulu resepi dia.....


Sos Bolognese

500g daging cincang 

1 tin tomato 

10 biji tomato ~ didadu

1 biji lobak merah ~ dadu

2 bawang holand ~ dadu

2 labu bawang putih ~ cincang halus

Sedikit lada sulah 

Garam secukup rasa 

Gula secukup rasa

3 cawan air 

Sedikit lada hitam 

Oregano kering - 2 sudu

Sos cili - kalau nak bagi pedas


Panaskan minyak untuk menumis.


Tumiskan bawang merah dan putih sehingga naik bau.
 
Masukkan daging cincang. 

Masukkan 3 cawan air tadi, tunggu sehingga daging sedikit 

masak dan tambahkan garam (lebihkan air pun tak 

mengapa, sebab tujuannya untuk melembutkan kulit 

lasagna kemudian)

Masukkan Tomato dalam tin dan sedikit gula jika perlu. 

Masukkan oregano, lada hitam dan sos cili. Tunggu 

sehingga mendidih, padamkan api.

Setelah  kuah daging siap ketepikan. Kita sediakan kuah 

putih pula.


CHEESE SAUCE

2 sudu besar mentega 

4 sudu besar tepung gandum 

115g Cheddar cheese ~ Mozarella pun boleh, tapi 

Cheddar/cream cheese senang cair untuk buat cheese sauce

 tu. Mozarella sesuai untuk tabur kemudian.

1-2 cawan susu segar 

Sedikit garam


Cairkan mentega, kemudian masukkan tepung gandum, 

kacau sehingga sebati. 

Alihkan dari api, masukkan susu, kacau sehingga tepung 

tidak berketul, barulah dipanaskan semula. 

Masukkan cheese, kacau setiap masa, masukkan garam 

sedikit.

Kemudian padamkan api.





BAHAN HIASAN 

1 kotak instant Lasagna 

Hirisan ceddar cheese ~ untuk tabur atas

Serbuk Parmesan Cheese ~ tambah jika suka

Sedikit lada hitam di tumbuk kasar ~ tambah jika suka


Panaskan oven pada suhu 180 C

Sediakan  bekas aluminium


Lasagna tak perlu di masak ye!

Aturkan kepingan lasagna di dasar bekas aluminium hingga 

menutupi dasar bekas

Tuangkan sedikit kuah daging tadi ~ tujuan kuah daging 

berair supaya lasagna tidak perlu di masak terlebih dahulu

Tuangkan sedikit cheese sauce tadi

Ulang langkah ini di setiap lapisan sehingga habis memenuhi

 bekas

Bahagian atas atau lapisan yang terakhir adalah kulit lasagna

Tuangkan baki Cheese Sause

Pastikan kuah daging tadi menenggelamkan sebahagian 

besar adunan lapisan tadi   

Taburkan hirisan Chedar Cheese dan Parmesan Cheese

Akhir sekali taburkan lada hitam jika suka

Bakar dalam oven pada suhu 180C selama 40 minit atau 

sehingga masak

Untul memastikan lasagna telah masak, kulit lasagna

kelihatan lembut apabila di cucuk dgn lidi.

Keluarkan lasagna yang telah siap di bakar

Biarkan ia sejuk selama 20 minit sebelum di potong.

Bila dah masak, biarkan sejuk sebentar dan bekukan kat tempat frozen. Esok, minggu depan, bulan depan, kalau tetiba teringin nak makan tapi malas nak buat boleh ambik dan panaskan semula dalam oven selama 8-10 minit dengan suhu 150C.

Walaupun kita panaskan semula selepas frozen, rasanya masih kekal sedap macam baru semalam masak. Setakat saya cuba ni boleh simpan dalam sebulan je dan masih elok setelah panaskan semula.

Selamat mencuba!!!!

Tiada ulasan: