Klik sini

Isnin, 26 Oktober 2015

Expenses Japan

Best Blogger Tips

Ok recap balik....kalau nak tengok balik entry boleh klik ja kat mana yang boleh klik.

Sebenarnya saya beli Air Asia Go Holiday pakej sekali tiket flight dan hotel. Kelebihan go holiday ni, kita leh dapatkan harga yang murah kalau kena time promo tapi xbestnya kita tak leh nak bergerak merata la sebab ambik bilik hotel yang sama terus. Kos semua termasuk flight return+makan+tax+luggage+hotel 7 malam = RM1,442 seorang. Bagi saya cukup murahla sebab bila survey harga hotel kat Jepun ni boleh tahan mahal gila. Kalau tengok iti yg AA bagi, harga flight adalah free, kos ni cuma kos hotel semata dan tax dll. 

Sebarang tulisan pink boleh klik dan dia akan buka entry tersebut.

Day 1, 11/4/2014 (Jumaat)

8.00 pagi : LCCT 

4.16 ptg   : Chubu airport
- Kat Chubu dah kagum dengan prayer room yang siap dengan sejadah, alunan azan dan arah kiblat
- Naik subway Meitetsu, dari airport ke Kanayame ke Sakee ke Fushimi. Agak sesat dengan subway juga sebab salah ambik lane dan keluar exit salah dan macam2 la pening serabut mak enon betoi time ni. Kos 1,230 Yen seorang

8.00 mlm : Wing International Hotel, singgah jap 7e sebelah hotel beli nasi, kos 1,000 Y

Total = 3,460 Yen

Day 2, 12/4/2014 (Sabtu)

8.00 pagi : Keluar breakfast di 7e sebelah hotel. Jalan kaki ke bus stop sightseeing berharga 500Y seorang 

Nagoya Castle entry fee 400Y sorang
Oasis 21 
Night Walk, terbeli power bank 1,880 Y

 Total = 6,324 Yen

Day 3, 13/4/2014 (Ahad)

Toyota Automobile Museum

Fushimi Fashion RunawayCity Science Museum


Total = 4,542 Yen

Day 4, 14/4/2014 (Isnin)

4.00 pg : siap2 dan keluar breakfast di 7e
5.30 pg : Naik subway ke Nagoya Station. Beli tiket bas Meitetsu Nagoya-Kyoto-Nagoya (roundtrip) = 4,100Y seorang
8.00 pg : Naik JR dari Kyoto Station ke Saga Arashiyama, subway 435Y
Tenryuji Temple in Arashiyama
Romantic Train = 1,240 Y 
subway ke Fushimi 600Y 
shikanzen Kyoto-Shin Osaka-Kyoto = 5,680Y


Total = 18,171 Yen


Day 5, 15/4/2014 (Selasa)
centram = 200Yx2
Hotel Toyokp Inn = 8,700Y

Total = 19,531 Yen

Day 6, 16/4/2014 (Rabu)

Total = 29,598 Yen

Day 7, 17/4/2014 (Khamis)


Total = 22,927 Yen

Day 8, 18/4/2014 (Jumaat)

Chebu airport

Total = 4,394 Yen

TOTAL EXPENSES = 108,947 Y
RM3,595.25( kos di Jepun)+RM190(makan n lugage)+RM2,400(pakej AA go holiday) = RM6,185.25

Kos di atas adalah untuk 2 orang. Bermakna sorang RM3,092.62 selama 8 hari, Nagoya-Kyoto-Osaka-Toyama-Tateyame Kurobe Alpine-Matsumoto

Bagi saya percutian ni adalah paling mahal pernah saya keluarkan duit, sebab kos pengangkutan saja lebih 70% dari kos semua ni. Nak jimat kos pengangkutan pun susah gak sebab saya tak dok setempat dan selalu bergerak ke utara, timur, barat, selatan Jepun.

Entry istimewa adalah Fashion Bundle of the day hahaha....klik ler kalau nak layan baju seringgit ni hehehe... klik di sini....


Special video klip, klik di sini
                
Akhir kata saya memohon sepuluh jari maaf sebab saya sangat sibuk dan tak boleh nak siapkan cepat entry2 di atas. Maaf seandainya bahasa saya tidak menyenangkan dan salah silap samada sedar ataupun tidak sepanjang penulisan saya mengenai trip Jepun ni. 

Sekali lagi tujuan saya mengeluarkan entry2 di atas bukan dengan niat ingin menunjuk2 tetapi sebagai panduan dan info kepada orang lain yang ingin mengambil route yang lebih kurang sama macam saya. Semoga perkongsian ini dapat juga pahala kepada saya apabila saya tiada nanti, amin.

Tiada ulasan: