Klik sini

Rabu, 10 September 2014

The pleasures of night walking : #8- Chasing The Sun Day 3

Best Blogger Tips
Itadakimasu.....maksudnya jemput makan. 
Sama macam semalam bila seharian keluar sightseeing bandar Nagoya ni, lewat petang baru balik hotel solat dan rehat dulu then lepas maghrib baru nak keluar balik.

Lepas solat jamak, kami pun keluar menuju tempat makan iaitu 7e. Kat sini kami boleh dapatkan nasi segera dan cuma perlu panaskan dalam microwave je. Memandangkan saya ni wajib nak kena makan sayur, kat 7e juga ada jual salad. Salad ni kiranya buat ulam la.
  
Bila makan nasi ralatla pulak kalau tak dak dessert. Ice cream Haagen-Dazs kat sini berharga tak sampai RM10 yang biasa jual kat Malaysia yang berharga RM30 ni. Ice cream lover kalau tak rebut peluang macam ni rugila.

Dinner malam ni makan dengan rendang daging cap Brahim. Walaupun ramai orang kata Brahim tak sedap ka apa tapi percayala bila kita berada kat tempat yang payah nak dapatkan makanan halal ni, hidangan macam nila yang tersedap sekali. Dok kat Malaysia pun makan nasi portion suku ja dari bekas ni tapi kat Jepun boleh la pulak habis satu bekas ni....licin!!

Masa tengah makan ni ada satu family dari Malaysia masuk dalam 7e gak. Diorang pun menetap kat hotel yang sama macam kami. 

Kenyang makan, kami pun memulakan langkah seterusnya. Malam ni kami nak berjalan kaki ke Nagoya Station ja sebab tengok dalam map macam dekat je lebih kurang 2.4km dari hotel. Memandangkan kami pernah ada pengalaman berjalan kaki kat Pulau Jeju tahun lepas (jalan sampai naik getar lutut kot), maka kami pun saja nak test kaki gak jalan kaki memalam kat kota Nagoya ni.

Bandar Nagoya ni memang sunyi sangat, tak banyak kenderaan pun yang lalu lalang. Rasanya kalau nampak orang atas jalan pun dalam jarak 500m, itu pun sorang dua ja. Tapikan scary pun ada gak sebab suasana malam yang dingin dan sunyi. 

Kalau nampak orang pun kat dalam bar2 tepi2 jalan ni. Yang namanya Proton tu eh silap Pronto adalah bar juga. Logo dah macam bendera Malaysia, nama pun macam brand kereta nasional.

Jalan punya jalan sejauh 2.4km dari Hotel maka sampaila kami kat kawasan yang meriah sikit. Macam semalam kami simpulkan bahawa manusia kat Jepun ni tak meriah atas tanah tapi meriah kat bawah tanah. Mungkin juga cuaca yang sejuk time malam ni depa lebih selesa bergerak kat bawah tanah yang lebih panas. Saya pula tak selesa berjalan2 kat bawah tanah ni sebab panas dan tak berangin rasa macam berkuap ja. 

Maklumla dah biasa dok kat negara panas dan selalu lari nak dok dalam ekon ja, mestila nak cari tempat sejuk gak bila mai sini. Kita dari negara panas lebih selesa kat tempat dingin tapi depa dari negara sejuk ni lebih selesa dok kat tempat panas. Tak hairanla dalam hotel diorang pasang heater pada suhu 33C. Kita ni dok tido malam2 biasa dengan suhu 20C mau jadi macam cacing mengelejat panas dengan suhu macam tu. Kalau nak sejuk kena tido buka tingkap bagi angin luar masuk baru rasa sejuk sikit. 

Bila jalan kat luar ni angin sepoi-sepoi bahasa mai tu sejuk sampai ke tulang hitam la, boleh mengigil la jugak. Kalau takdak angin boleh tahan lagi tapi bila angin mai tiup kat muka tu mulala tergetar2.


Ronda-ronda jap pastu kami pun patah balik 2.4km pula jalan kaki ke hotel. Sebenarnya kalau naik subway bayar 200Y je tapi sebab nak ambik angin malam dengan jalan kaki maka kenala gagah dan gigih. Seriously walaupun cuaca dingin, bila berjalan sejauh ni terasa gak peluh keluar kat belakang. 

Esok kena bangun awal nak kejar bas ke Kyoto lak. Oyasuminasai....sweet dream 

       .........to be continued

6 ulasan:

Azra berkata...

Suka sangat makanan yg diorang jual kat convenience stores sane .. siap ade packed salad semua .. best sangat

Nur Farahuda berkata...

salam. rindunya tempat ni. Dulu pernah bercuti dekat sini juga, hehe. =D

Nur Farahuda berkata...

Assalamualaikum, huda blogwalking dekat blog ni kejap ye.
By the way terima kasih sebab share link blog awak dengan huda dalam status yang huda post dekat kelab blogger ben ashaari.
Jom singgah ke blog mereka yang lain juga =D
http://nurfarahudahud.blogspot.com/2014/08/blog-walking-di-blog-mereka.html

ubai ismail berkata...

bestnya jalan2.. ^_^

gnor gnur berkata...

as salam tuan tanah..
tahniah yr.. anda ada blog yg banyak info..

jemput blogworking

Siti Nurhayati Dollah berkata...

Sedap je nampak.. bila berjalan terutamanya jauh ni, cepat je lapar kan.. kalau makan mee segera pun rasa sedap hehe..