Klik sini

Jumaat, 28 Februari 2014

Hokkaido chiffon cupcakes

Best Blogger Tips
Ini kali kedua saya buat Hokkaido kek ni. Saya tau rupa dia lain sikit dari biasa sebab ada frosting macam ni. Sebabnya dalam whipping cream saya campurkan dengan passion fruit dan biji dia yang besar tu telah block saya punya pipping bag so memang tak leh nak cucuk filling dalam kek ni. Takpala tak dak isi kat dalam try makan isi kat atas je la.

Ini pula kali pertama saya buat kat rumah kakak. Kek ni tak susah mana asalkan egg white kembang sampai peak memang menjadila kek ni. Saya guna whipping cream sebagai intinya.

Resepinya pula saya ambil di sini dari blog nasi lemak lover.

*makes 9 cupcakes

Chiffon cake
3 egg yolks
20g sugar
35g corn oil
60g milk
70g cake flour

3 egg whites
25g sugar

Filling
60g dairy whipping cream
10g sugar
1tsp instant custard powder

Icing sugar, for dusting

Method
1. Pre-heat oven to 170C.
2. Arrange paper liners on baking tray.
3. Hand whisk egg yolk and sugar till pale in colour.
4. Add in corn oil and milk, mix well.
5. Sift in cake flour, stir to combine.
6. Beat egg white until foamy, gradually add sugar, and continue beat till soft peak form.
7. Take 1/3 of egg white and use a hand whisk to mix into egg yolk batter.
8. Fold in the balance egg white with a spatula till well combine.
9. Scoop batter into pre-arranged paper liners to about ¾ full.
10. Bake for 20-25 mins at middle rack.
11. Beat whipping cream with sugar till firm and stiff (over a bowl of iced water).
12. Add in custard powder, mix well.
13. Pipe custard cream into cupcake and dust with icing sugar. Refrigerated before consume.
 Ini lah rupanya kek chiffon baru kuar dari oven. Sebelum nak letak filling kena make sure kek sejuk dulu. Kek ni biasanya masa panas memang kembang mekar tapi bila sejuk mengucup macam terpenyet tapi tak jadi masalah kalau lepas letak filling dia akan kembang mekar balik.

Sebenarnya saya buat kek ni untuk makan di rumah kakak saya petang ni ala2 tea time la jugak kan. So kena travel about 30km la nak ke rumah dia.

 Semua kek dah pack dalam kotak elok-elok dah. Oh bawa sekali lebihan kek Mascarpone Cheesecake ya, kalau tak bawak kek ni taktau la berapa lama lagi bertapa dalam peti ais.

Nak cepat lalu ikut highway jela. Gambar ni diambil dengan kelajuan 120km/h. Besarnya rupa matahari patutla panas sangat sekarang. Sepanjang perjalanan ada kebakaran hutan dan jerami ja. Rasanya la kan orang bakar sawah padi ni dan jerami terbang kena pulak hutan berdekatan sebab tula makin marak apinya.


Happy baking

2 ulasan:

Time Traveller berkata...

Gebu jer tgk kek kecik nie.. huhuu :D

Noor Hafirdaus berkata...

Sebab kek chiffon memang gebu and light