Klik sini

Selasa, 4 Februari 2014

Souffle Cheese Cupcake with Strawberry Jam

Best Blogger Tips
Tara....perkenalkan my very 1st souffle cheese cupcakes in da houz....
Gebu dan lazatnya tak terkata. Gumbira sangat hehehehe.....

Kisahnya me and my sisters plan nak vacation during Chinese new year ni kat Cameron Highlands. So bila nak gathering macam ni me as usual la akan baking something for them and at the same time to experiment a new recipe. Memandangkan lidah ni terasa macam nak makan kek gebu and ada taste cheese sikit so terhasillah souffle cheese ni.


Google punya google maka terjumpa satu resepi ni yang saya rasa bahan dan cara buatnya takla susah mana di sini

Bahan2nya:
250g cream cheese
1 cup milk
1/3 cup canola oil

6 egg yolks
1/4 cup caster sugar 

1/3 cup lemon juice

1/2 cup cornflour, sifted

6 egg whites
1/3 cup caster sugar 

1. Panaskan oven to 150°C. Letakkan air panas dalam oven dalam tray di bawah sekali. Ini kaedah water bath.
2. Mix cream cheese+milk+oil. Larutkan bahan2 tu samada dipanaskan atas api atau masukkan dalam microwave atau nak double-boiler. Mana2 pun boleh asalkan bahan2 tu larut bersama dan sebati. Bila dah sebati ketepikan.
3. Pukul egg yolks dengan 1/4 cup sugar sehingga sebati bersama. Kemudian campurkan lemon juice. Perlahan-lahan mix dengan adunan cheese dan whisk perlahan2 sehingga sebati. Bila dah sebati baru masukkan perlahan2 tepung jagung, kacau sehingga sebati.
4. Dalam bekas yang lain masukkan egg whites. Pastikan egg whites bebas dari sebarang bahan yang lain. Ini kerana nak pastikan egg whites ni boleh kembang sehingga jadi peak bila pukulnya. Pukul egg whites sampai jadi formy kemudian masukkan 1/3 cup sugar dan pukul lagi sehingga jadi peak. Kiranya kalau angkat dan terbalikkan atas kepala bentuknya kekal tak jatuh ke bawahla.
5. Fold 1/3 of the egg white mixture into the cheese mixture until thoroughly mixed in. Repeat two more times with the remaining egg white mixture.
6. Spoon batter into the prepared muffin cups using ice-cream scoop, filling each cup nearly to the rim.
7. Place the muffin tray on the shelf just above the tray of hot water.
8. Bake for 35-40 minutes, or until the tops of the cheesecakes are lightly browned. Test doneness when skewer inserted come out clean.

Bila cupcakes ni dah siap semua saya susunkan dalam kotak dan berangkatla ke Cameron Highlands imagine ala-ala macam Ina Garten berpicnic. 


Sampai di Cameron Highlands saya pun carila strawberry sebab saya nak buat jam strawberry pula.


Resepi nak buat strawberry jam boleh rujuk di entry saya yang lepas di sini


Happy baking.....

Tiada ulasan: