Klik sini

Jumaat, 25 Mei 2012

Yogurt Chocolate Cake

Best Blogger Tips




~Happy Birthday To You....Happy Birthday To You.....Happy Birthday To Youuuuu.....~ nyanyian dari Suzy Miss A dalam cerita Dream High, k-drama.

 Kek ni buat khas untuk mr.soulmate aka my BFF...boyfriend forever pun boleh best friend forever pun boleh. Sebenarnya dah sebulan lebih dah berlalu tapi sejak bertukar status menjadi pelajar ni  sangat tak ada masa untuk hobi masak dan berbloging ni. Dulu kononnya bila dah start belajar mungkin ada banyak masa nak masak-masak tapi tuntutan belajar mengatasi segalanya. Apa yang penting sekarang adalah belajar dan menuntut ilmu sehingga berjaya. Setelah menempuh kesukaran di minggu yang genting ni start hari ni cuti seminggu maka bolehla tarik nafas lega sikit takla kalut macam hari-hari sebelum ni. Adatla kan bila bergelar student ni bila tak cukup tidor, badan tak sihat, rehat tak cukup, stress dengan quiz, test, dan project. Ditambah-tambah semua lecturer ni kawan-kawan mr.soulmate pula, prestasi dalam kelas wajibla report kat mr.soulmate kan. Hadoila...bak kata Gary Runningman 'STRESSSS' hahaha tapi apa pun janji semua tu kita enjoy!!! Lagi beberapa minggu je lagi nak hadapi final exam pula. Sangat mendebarkan je huhuhu hopefully semuanya berjalan lancar.

Hari yang saya buat kek ni saya ada kelas multimedia pukul 8.00-10.00am then sambung kelas account pukul 12.00-2.00pm. Tunggu sampai pukul 9.00am tetiba kelas cancel, apa lagi balik rumah terus keluarkan semua bahan-bahan kek dan mula baking. Percaya atau tak saya siapkan kek ni dalam masa 20minit ja. Kalau tidak sebelum ni mau 3jam nak siapkan seketoi kek, yela mana nak baca dan fahami resepi, mana nak sukat bahan-bahan. 20 minit ni maksudnya semua siap sampai nak masukkan dalam oven la.

 Kek ni asalnya guna sour cream tapi saya tukar kepada yogurt sebab sour cream ni bukan sukar didapati ja tapi memang tak ada jual pun. Cari kat tesco pun tak ada, pelik kan selalunya tesco la selalu jual bahan-bahan western ni. Tapi gantikan yogurt pun tak ada beza pun. Dalam kek ni juga saya guna 1/4 cup vanilla sugar sebab saya nak letak topping yang sememangnya dah manis. Manis kek ni memang kena dengan citarasa kami berdua sebab tak manis sangat. Sebelum ni saya ada buat sour cream chocolate cupcakes, klik sini.

 Punyala concentrate dengan almond tu sampai mr.soulmate snap pun tak perasan. Mukaku sungguh tekun kot hahahaha. Bukan apa dok pikir nak pi ke tak kelas pukul 12pm hehehe tetiba classmate sms "kak nor...kelas account cancel, next week ada test" mula-mula baca sms hati sangat berbunga-bunga tapi ayat tang last tu tak jadi nak gumbira sangatla.

 
Ingredients for the cake:
- 1 1/3 cups all-purpose flour
- 1/4 cup vanilla sugar
- ¾ teaspoon baking powder
- ¼ teaspoon baking soda
- ½ teaspoon salt
- ¾ cup + 2 tablespoons soft unsalted butter
- 3 tablespoons best cocoa
- ½ cup + 2 tablespoons sour cream- gantikan dengan yogurt
- 2 large eggs
- 1 ½ teaspoons vanilla extract- kalau letak vanilla sugar tak letak pun takpa

Ingredients for the icing:
- 3 ounces milk chocolate
- 3 ounces bittersweet chocolate
- 6 tablespoons unsalted butter
- ½ cup sour cream
- 1 teaspoon vanilla extract
- 1 tablespoon light corn syrup
- 2 cups confectioners’ sugar, sifted
- ½ teaspoon hot water

Instructions for the cake:
- Preheat the oven to 350°F/180°C.
- Combine the flour, sugar, baking powder, baking soda and salt in a large bowl. Then, using an electric mixer, add the butter.
- In a wide-mouthed measuring cup, whisk together the cocoa, sour cream, eggs and vanilla, then slowly add this cocoa mixture to the ingredients in the bowl, beating until thoroughly combined. (I added ¼ cup milk because the batter didn't have a dropping consistency)
- Pour the batter into 2 8-inch (I used 2 9-inch) pans buttered or lined with parchment or wax paper and bake for 30 minutes (mine needed 25 minutes). When they’re ready the cakes should be starting to shrink back from the edges of the tins. Leave for 10 minutes in their pans on racks, then turn out to cool.

Instructions for the icing:
- To make the icing, melt the chocolate and butter in a microwave or in a bowl over hot water. (I went for the latter; smallest chance of failing)
- Let cool a little, then stir in the sour cream, vanilla and syrup.
- Add the sifted confectioners’ sugar and a little hot water, blending until smooth.
- When you’ve got the texture right - thick enough to cover but supple enough to spread, adding more sugar or water as required - you can ice the cakes.

To make more special for that today, we decide to picnic at Tanjung Dawai. 
Apa lagi kek seketoi ni wrap dengan plastic atas pinggan je terus menuju ke Tanjung Dawai. Sangat tenang menikmati angin laut dengan bunyi ombak menghempas pantai hehehe sangat romantik bukan.

Inila Tanjung Dawai yang famous dekat sini. Jarak dari rumah pun tak jauh mana pun sebab tu tempat ni dah jadi tempat lepak kami berdua sejak berpindah dari Klang Valley. Dari The Curve Damansara ke Tanjung Dawai, dari segi kemodenan memang sangat jauh berbeza tapi dari segi ketenangan okla samala jugak. Ada yang tak setuju ka?that's my opinion.


 
Kalau singgah Tanjung Dawai maka wajibla kami makan laksa yang sangat sedap ni. Kuah yang pekat dan sangat murah kot. Laksa Tanjung Dawai ni memang boleh kalahkan Laksa Shack, dahla harga laksa ni 2hinggit ja. Memandangkan kami guna piring makcik kedai ni, kami bagi 1/4 potongan kek dekat dia sama sebab semua macam terliur je tengok kami makan dahla ada stoberi atas dia. Terbaikkan fusion menu ni, laksa dan kek yogurt coklat stoberi dan teh o panas hehehe

Ini rupa kek masa kat rumah tadi, dah dok dalam keta dah terjatuh habis semua stoberi pun, takpa kita layan jap lagu suzy ni, tak pernah boring nyanyi lagu ni kat mr.soulmate biar pun telinga dia bernanah dengar suara tak sedap hehehe....


Officially umur kita sebaya okeh, lagi 5 bulan baru umur kita beza setahun plak.
Happy baking dan selamat menjamu selera

2 ulasan:

adda syuhada berkata...

tangkap leleh ngn kek ni..nyum nyum..

Noor Hafirdaus berkata...

dap dap....serius dap hehehehe