Klik sini

Sabtu, 26 Mei 2012

Buttermilk Chocolate Cupcakes

Best Blogger Tips
Yeahhhh cuti kembali lagi, dalam kekalutan ni sangat lega kot bila cuti tiba. Letihnya lately ni hahaha itula belajar bukan senang banyak usaha dan pengorbanan. Ingatkan cuti seminggu ni saya ikut mr.soumate masuk hutan untuk camping dan kayak jeram tapi disebabkan kesihatan yang tak mengizinkan saya rasa tak elok pula nak masuk hutan kan. Bahaya kot badan tak sihat nak masuk dalam hutan dengan tempat yang tak biasa pula tu. Bukan bahaya binatang tapi bahaya kepada makhluk tuhan yang tak dapat dilihat dengan mata kasar, faham kot. Disebabkan saya ditinggalkan kesorangan maka wajibla nak ajak kawan-kawan buat teman kat rumah kan. Bila girls kat rumah mulala aktiviti belajar masak-masak bermula. So kali ni kami decide nak buat cupcakes yang cumil-cumil ala-ala party girls at home hehehe....

Macam biasa saya akan sediakan buttermilk dulu. Memandangkan sour cream pun tak ada jual kat sini, buttermilk lebih-lebih lagi la tak ada punya. So, saya buat homemade buttermilk sendiri lebih senang dan murah. Gambar kat atas tu buttermilk la. 2/3 cup susu segar saya campurkan dengan sebiji limau nipis, kemudian simpan dalam peti sejuk dalam sejam. Kemudian kita akan dapati susu ni jadi berketul  dan pekat. Sebenarnya kalau tak ada limau pun tak apa boleh guna cuka, lemon atau apa-apa yang berasid.


Bahan-bahan dalam adunan ni lebih kurang sama macam kek sebelum ni cuma saya gantikan daripada yogurt kepada buttermilk.
 Ingredients for the cake:
- 1 1/3 cups all-purpose flour
- 1/4 cup vanilla sugar
- ¾ teaspoon baking powder
- ¼ teaspoon baking soda
- ½ teaspoon salt
- ¾ cup + 2 tablespoons soft unsalted butter
- 3 tablespoons best cocoa
- ½ cup + 2 tablespoons sour cream- gantikan dengan buttermilk
- 2 large eggs
- 1 ½ teaspoons vanilla extract- kalau letak vanilla sugar tak letak pun takpa

Ingredients for the icing:
- 3 ounces milk chocolate
- 3 ounces bittersweet chocolate
- 6 tablespoons unsalted butter
- ½ cup sour cream - letak susu ja
- 1 teaspoon vanilla extract
- 1 tablespoon light corn syrup
- 2 cups confectioners’ sugar, sifted
- ½ teaspoon hot water

Instructions for the cake:
- Preheat the oven to 350°F/180°C.
- Combine the flour, sugar, baking powder, baking soda and salt in a large bowl. Then, using an electric mixer, add the butter.
- In a wide-mouthed measuring cup, whisk together the cocoa, sour cream, eggs and vanilla, then slowly add this cocoa mixture to the ingredients in the bowl, beating until thoroughly combined. (I added ¼ cup milk because the batter didn't have a dropping consistency)
- Pour the batter into 2 8-inch (I used 2 9-inch) pans buttered or lined with parchment or wax paper and bake for 30 minutes (mine needed 25 minutes). When they’re ready the cakes should be starting to shrink back from the edges of the tins. Leave for 10 minutes in their pans on racks, then turn out to cool.

Instructions for the icing:
- To make the icing, melt the chocolate and butter in a microwave or in a bowl over hot water. (I went for the latter; smallest chance of failing)
- Let cool a little, then stir in the sour cream, vanilla and syrup.
- Add the sifted confectioners’ sugar and a little hot water, blending until smooth.
Batter ni kemudian saya masukkan dalam bekas muffin dan bakar dengan suhu 180C selama 20minit atau cucuk dengan lidi sehingga tak melekat pada lidi.

Bermekar sudah cupcakes ni. Biarkan sejuk dulu dan kita sediakan frosting. Letak frosting masa kek dah sejuk tau sebab kalau letak atas kek yang panas, frosting akan lebih cair nanti.

Lepas letak frosting, bolehla letak apa-apa saja hiasan atas frosting pula. Kalau nak lebih sedap, cupcakes ni simpan dulu dalam peti sejuk bagi frosting ni keras sikit sebab kalau makan sekarang frosting nak meleleh je, kalau tak kisah messy, makan je macam mana pun. Tak tau nak tulis apa dah, layan jela gambar-gambar bawah ni.






Cubala buat sendiri resepi ni sebab teksturnya sangat lembut dan sedap. Cupcakes ni lebih sedap minum dengan whitecoffee panas.

Selamat minum petang.....

2 ulasan:

adda syuhada berkata...

bak seketul..ngah lapar ni..belum breakfast lgi..

Noor Hafirdaus berkata...

apa kata ambik resepi buat sendiri kat rumah lagi best kan