Klik sini

Khamis, 12 Januari 2012

Marshmallow Muffins

Best Blogger Tips
Lama juga tak jenguk blog ni maklumla kesibukan bekerja. Muffin ni dah lama dah buat tapi baru nak update dalam entry ni. 
Kisahnya muffins ni buat sebab saya ada beli marshmallow halal, lepas tu kebetulan beli buku resepi untuk cupcakes ada resepi untuk marshmallow ni...apa lagi terus je buat sebab beli marshmallow ni banyak. Mau tak beli banyaknya sebab susahla nak dapatkan marshmallow halal sekarang ni. Mungkin semua orang tau kandung terpenting nak hasilkan marshmallow ni adalah gelatin dan gula aising. Nak dapatkan gelatin halal ni susah tau, bukan senang. Saya buat cheesecake pun beli gelatin jenama halalgel punya. Beli Halalgel kat Giant pun dia tersorok paling belakang, susah sangat ke?. Nama je negara Islam tapi penguatkuasaan makanan halal masih di tahap tak memuaskan pengguna Islam. Sebagai pengguna, saya boleh cakap begini sebab saya ada hak sebagai pengguna. Ya saya tahu....kebanyakan bos-bos pasaraya besar adalah bukan muslim tapi memandangkan negara ni majoritinya Islam dan Islam adalah agama rasmi kenapa masih banyak lagi makanan yang diragui halalnya. Nak cerita bab pengguna dan halal ni makin panjang pula nanti. Ok berbalik kepada resepi ni....

Resepi amatla mudah, gaul semua bahan dan masuk dalam cupcakes dan bakar je. Mudah sangat.

Ini buku resepi yang kiut miut ni, senang nak rujuk masa masak.

Kat bawah ni resepi yang sempat dicopy paste lagi

INGREDIENTS
70g butter (melted)
280g plain flour
6 tbsp cocoa powder
3 tsp baking powder
85g caster sugar
1 egg (beaten)
300ml milk
100g milk chocolate chips
55g white minimarshmallows

DIRECTIONS
1. Preheat oven to 190C. Place 12 muffin paper cases in a muffin tin.
2. Sift the flour, cocoa and baking powder together into a large bowl. Stir in sugar.
3. Whisk the egg, milk and melted butter together, then getly stir into the flour mixture to form a stiff batter. Fold in the marshmallows and chocolate chips.
4. Spoon the mixture into the muffin cases.
5. Bake muffins in preheated oven for 20-25 minutes until well risen. Leave to cool in the tin for 5 minutes, then transfer to wire rack and let cool completely.
6. eat, enjoy, serve, and accept compliments Eye-wink




Dapur kecik, semua bahan bersesak-sesak....tetiba botol sos cili ada sekali hehehehe

Selamat mencuba

4 ulasan:

Nabella Zakaria berkata...

Salam akak mana nak cari marshmallow halal erh? susah la act nak cari barang halal utk baking nie. yg kat kedai2 bnyk yg ntah halal ke tak. kalau kedai kek pun belom tentu halalnya ye la kebanyakan kedai kek non muslim yg punya kan. hmm, kalau akak tau mana2 website yg jual barang2 kek halal share please. hihi

saleha my berkata...

assalamualaikum...hai.
boleh refer to fb
https://www.facebook.com/familyhalalmarshmallow?fref=ts
untuk marshmallo yang halal :)
anyway a good recipe indeed..
boleh cuba nie..

Noor Hafirdaus berkata...

Terima kasih sudi singgah ke dapur kecil saya. Untuk dapatkan marshmallow halal boleh juga order di link ini http://www.marshmallowamana.com/

Nabella Zakaria berkata...

Alhamdulillah, thanks for sharing ya. Nanti saya jenguk fb tu. Semoga dimurahkan rezeki ;) Thanks again.