Klik sini

Rabu, 18 Januari 2012

Daging kicap dengan Capsicum dan Potato

Best Blogger Tips
Satu lagi hidangan yang kelam kabut masak time lunch hour. Sebenarnya nak makan kat cafe je tapi cafe ni baru bertukar kepada pengurusan yang baru dan lauk pun hurmmm.....bukan mengada tapi tak kena pada selera, mungkin baru lagi sementara nak menyesuaikan keadaan kot.
Apa lagi masa tu baru teringat ada daging dalam peti sejuk, nak defrost memang tak sempatla rehat pun sejam je kan. Nasibla rumah pun dalam kawasan opis jugak, rempit balik rumah terus keluarkan seketul daging beku humban dalam kuali ni. Tanpa membuang masa tangan ni terus je cepat-cepat capai sayur apa ada je dalam peti ais.

Best jugak masak kalut-kalut macam ni terasa sedap la pulak hehehe perasan lagi. Tadi dah beli nasi kosong kat cafe, nak masak nasi kat rumah confirm lagi tak sempat kan. Dalam 20minit daging pun siap dimasak, empuk lagi. Buat pula makan sorang je lantakla bahan apa nak letak pun janji perut diisi sebab kejap lagi nak sambung buat kerja pula.

Nak tau resepi daging ni meh layan jap.....

Bahan:
Daging - 300gm
Capsicum - 1 biji
Potato - 2 biji
Kicap - 2 sudu
Bawang merah - 1 biji
Bawang putih - 2 ulas
Sos sotong - 2 sudu
Asam jawa Adabi - 1/2 sudu
Serbuk cili - tak letak pun tak pa
Sedikit air
Garam+gula secukup rasa

Caranya:
Kalau ikut cara saya semua ni masuk dalam kuali terus dan biar daging ni mendidih sendiri sampai kentang empuk. Guna api tinggi sebab kalau guna api kecil daging lambat nak empuk sebab kandungan air dalam daging akan kering. Kalau guna api tinggi, kandungan air dalam daging tak keluar sebab isi daging di luar dah keras (masak) so daging ni akan cepat lembut lagi. Ada lagi petua nak bagi daging cepat masak dan empuk ni dengan hiris daging melawan urat daging dan lagi masa masak daging masukkan sudu besi or benda logam supaya lebih panas dalam masakan, lepas masak baru keluarkan sudu besi.

Ok selamat mencuba dan menjamu selera....

2 ulasan:

Naquiah berkata...

saya suka sangat blog ni :D
teruskan masak sedap2 ye.
next project boleh cuba untuk masterchef pulak :)

Noor Hafirdaus berkata...

hehehe terima kasih....taknak la masuk masterchef, plan nak masuk iron chef hehehe eh lawak je