Klik sini

Rabu, 2 Januari 2013

Bye 2012...Hi 2013!

Best Blogger Tips
picture from google
Kalau dikenang semula sepanjang tahun 2012 banyak juga saya buat drama ni. Pertama sekali bila mr.soulmate dan saya sekali lagi terpisah kerana tuntutan pekerjaan. Penempatan mr.soulmate yang tidak diduga last minit. Jadinya sorang di KL dan sorang di utara. Setiap minggu mr.soulmate tak pernah miss untuk datang jumpa saya di ibu kota. Perkahwinan jarak jauh ni memang sangat menguji mental dan fizikal. Bila sorang-sorang kat rumah lagila banyak saya masak memasak sebab nak buat-buat busy la kan hehehe
Kemudian saya mengambil keputusan untuk melanjutkan pelajaran di samping berada di sisi mr.soulmate tercenta. Proses permohonan cuti belajar sangat menguji kesabaran maklumla kerenah birokrasi dan red tape nya hanya tuhan tempat bergantung.

Gambar-gambar di atas adalah hasil tangan saya sepanjang tahun 2012. Resepi yang popular saya adalah kek oren sebab pembuatannya senang sangat sebab saya guna blender je. Resepi ice cream coklat tu 1st time buat dan menjadi, siap saya bawa ke opis lagi hahaha.
Gambar di atas lak resepi kek yang saya dah buat berulang kali. Kek yogurt coklat yang ada stoberi tu kek besday mr.soulmate. Kek checkerboard pula kek sempena hari raya haji. Kek stoberi in jar tu tetiba popular pula. Saya sengaja simpan dlm jar sebab senang nak mengadap makan, malas nak potong-potong kek. Brownies pula saya buat untuk ajar kawan-kawan sekelas saya memasak.

Gambar pizza tu saya belum bakar lagi, gambar yang dah bakar tak tau simpan letak kat mana. Piza tu untuk jamu kawan-kawan buat group assignment. Bun cranberi tu saya buat kelas memasak bersama rakan-rakan sekelas yang minta ajar. Kek cheese blueberi pula saya buat atas permintaan tempahan kawan mr.soulmate. Puding roti pula saya buat time tengah study dan serabut kepala nak siapkan tugasan dan tetiba turun dapur terus buat puding roti, menjadi jugala walaupun 1st time buat.

Kek tantin tu saya buat sebab buah plum murah kat pasar malam, banyak gila borong pastu buatla kek tu ikut resepi ina gartin. Cupcakes tu pula masa saya buat party kelas part1, seronok betul kawan-kawan saya dapat rakan sekelas yang suka masak-memasak dan buat party ni. Lemon tart tu saya buat sebaik balik dari Australia. Lemon tu di petik dari pokok belakang rumah kak umi yang tinggal kat Perth. Brownies tu saya buat untuk party perpisahan bersama kawan-kawan lepaking di KL sebab saya nak pindah ke utara.
Ini saya dan mr.soulmate buat plan gila pi lunch kat Thailand je. Kami ke Hatyai dengan menaiki keretapi tanah melayu dari Gurun ke Hatyai. Perjalanan pergi menyaksikan sunrise atas train dan perjalanan pulang pula menyaksikan sunset atas train. Penat sangat tapi best. Bertambah best bila komunikasi bahasa ayam dan itik dengan penduduk tempatan hatyai.

Ini pula antara makanan jalan-jalan cari makan saya di bumi kangaro. Memang sepanjang masa kekenyangan bila berada di Australia ni sebab makanan halal terdapat merata-rata.

Ini satu lagi plan gila dan tak dirancang langsung. Saya "TERBELI" sebenarnya tiket penerbangan ke Australia hehehe boleh ke terbeli saja?Dalam masa tak sampai sebulan saya buat persiapan dan saya dan mr.soulmate membuat road trip seluruh western australia melalui pekan-pekan kecil. Bermula hari pertama dari Perth kami melalui Albany Highway. Hari Kedua kami melalui pekan Albany-Denmark-Pemberton-Augusta. Hari ketiga pula kami dari Augusta melalui pekan Margeret River-Busselton-Bunbury. Hari keempat dari pekan Bunbury kami melaui pekan mandurah-rockingham-flamentle-perth. Hari kelima dan keenam kami menaiki semua public transport terutamanya bus kucing secara percuma di seluruh kota Perth. Serius memang selamat dan mudah buat road trip di Australia sebab sepanjang jalan banyak rnr, information centre, kabin dan motel. Pertama kali jejak kaki di Australi dan buat road trip memang tak pernah terduga sama sekali. Insyallah tahun depan saya akan buat road trip di negara lain pula. Sapa nak join sekali?

8 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Hurrah, that's what I was searching for, what a stuff! present here at this blog, thanks admin of this website.
Also visit my web blog - recipes

khairul afidah berkata...

nampak sedap...masakan itu..

khairul afidah berkata...

kalau masak lebih ...hulur2 lah kat bawah ni... unit kesihatan ye...

Noor Hafirdaus berkata...

hehehe okok boleh saja. Satgi saya minta mr.soulmate bagi kek yogurt passionfruit

khairul afidah berkata...

thanks chef...sedap kek yogurt tu...

khairul afidah berkata...

sedap kek tu...thanks ye chef

khairul afidah berkata...

resepi yang menyelerakan...

khairul afidah berkata...

resepi yang menyelerakan...