Klik sini

Khamis, 16 Ogos 2012

Day 0 Perth, just you and me....

Best Blogger Tips
Tak berapa lama dah nak terbang ke bumi kangaroo ni tapi apa pun tak siapkan lagi termasukkan la tempahan penginapan. Orang lain kalau nak pi sana siap booked berbulan lamanya, ini lagi esok lusa nak pi pun tak book apa lagi kecuali car rental dah booked kat Bayswater near airport. So minggu ni tersangatla bz sebab nak siapkan tempahan-tempahan strawberry yogurt cheesecake, blueberry yogurt cheesecake dan semestinya marble cheese brownies. Baju raya lak memang tak cari lagi. Ingat malam raya masa diorang nak lelong baru nak beli, ok tak?

Terkejut tergempar ni beli tiket masa study week semester pertama. Tensen study pastu tangan ni gatal dok klik web air asia plak. Dah tu TER-klik beli tiket ke Perth, Australia. Apa lagi mula la kalut nak korek tabung ni. Itula bz tahap kucing nak beranak jual kek ni nak kumpul duit balik.
Dari segi persiapan cuma buat ETA iaitu visa sementara dan saya buat kat travel agent RM30 sorang. Selain tu jangan lupa bawak traveling adapter yang boleh guna kat aussie nanti. Kalau bawak banyak barang letrik ni kalau nak senang bawak jela sekali dengan soket extension adapter boleh sekali charge banyak benda.
Masa hari nak berangkat fly pun tak tukar duit Aussie lagi ni. Raya ke-2, kami dua bertolak la dari Kedah ke Kuala Lumpur naik keta comeyku. Biasala kalau raya-raya ni highway jammed je dari kedua-dua belah, bukan saja orang balik kampung tapi mesti berjalan raya rumah adik beradik.
Pukul 10malam bertolak dari Kedah sampai KL dalam pukul 3pagi. Ronda2 cari hotel nak rehat kejap. Mula2 ingat nak cari budget hotel je, cari dalam tenet hotel XX ni tapi bila sampai banyak gila moto kapcai depan hotel dan siap ada satu group laki badan sasa dok lepak depan tu macam dok jaga kawasan ja . Terus nampak hotel tu macam hotel pelacuran je. Apa lagi cari hotel biasa jala, bayar lebih sikit xpa daripada dok hotel macam tu.
Pagi tu keluar awal terus nak cari money changer maklumla duit aussie tak tukar lagi. Destinasi pertama ke curves nak tukar duit tapi rate $1 = RM3.39 mahal kot. Lunch jap kat teh tarik dan call merata gak tanya rate currency sekitar PJ. Last2 dapat kat One Utama ni dia offer  $1 = RM3.31. Tak pikir banyak dah terus ke One Utama tukar duit. Lepas tu hantar keta kat rumah kawan mr.soulmate then kami ke LCCT dalam pukul 7malam. LCCT ramaila sangat orang sebab semua pakat balik kampung naik flight kot. Adik ipar naik flight dari lcct ke alor star RM15 return. Tiket bas return mau RM90.
Singgah tapau big mac sumbat dlm backpack buat  brekfes pagi esok. Alhamdulilah lepas check semua ok berjalan lancar. Flight ke Perth malam tu penuh dengan orang melayu saja. Mat saleh ada berapa orang ja boleh kira jala. Pukul 11.55malam flight ke Perth berlepas. Pukul 4pagi kami makan nasi lemak pak nasir, macam makan sahur lak tapi separuh nasi bagi kat mr.soulmate je sebab dah kenyang. Last minit kot beli online meal dengan insurans, ok la kan. Seat sebelah tak ada orang boleh tido utk 2seat skali hehehe...ok good nite sambung esok day 1 kat bumi kangaroo.

Tiada ulasan: