Klik sini

Khamis, 12 November 2015

Part 2 - The Shinsegae Centum City Department Store : Dynamic Busan, Korea Day 1

Best Blogger Tips
Annyeong-haseyo
Kat atas tu gambar Hotel "Busan Jang Motel" dan kat anak panah tula bilik kami selama 8 malam di sana. Alamak rindunya setiap pagi kami keluar dari motel jumpa ajuma2 dan ajushi dok melepak borak kat luar dan kami sapa mereka dan mereka balas balik dan bertukar2 senyuman. Mesti dalam hati "bagusnya depa ni hormat orang tegur kita walaupun orang asing. Ni budak2 Korea lani menyombong dengan orang tua", perasan noo. Ya kami nampak kat Busan ni anak2 muda tak berapa hormat kat orang2 tua.

Aduhai macam mana la Air Asia boleh ambil motel ni untuk pakej Go Holiday. 

Walaupun rupa kat luar agak huduh tapi okla dengan harganya tapi bila masuk dalam bilik memang agak selesala. Murah tu memangla murah semalam harganya tak sampai seratus ringgit pun dan keadaan dalam bilik pun luas dan selesa dan lengkap dengan kelengkapan melebihi bilik 3 bintang di Malaysia. Tapi masalahnya nak cari tempat ni susah sungguh. Kalau nak tau pintu keluar masuk ke motel ni kena masuk kot celah2 cat color hijau muda tu.

Kalau nak tau inila jarak kami dok pi mai pi mai jalan kaki dari station subway ke motel. Dalam map nampak macam jauh dan memang jauh pun menapak tapi sebenarnya kami tak terasa langsung pun jauh sebab cuaca dingin dan seronok enjoy dengan deretan kedai2 dan orang2 kat sini. 

 Inila bapak angkat ajushi aka owner motel aka host kami kat Busan. Kalau tengok kami bersembang ramah sungguh dari jauh tapi bila mai dekat taula ajushi cakap bahasa korea dan saya cakap bahasa melayu je dengan dia. tak mampu dah nak speking sebab dia haram tak faham kan, baik balas cakap dengan bahasa melayu je senang puas hati den.

 Inila mak angkat ajuma aka owner motel aka host kami kat Busan. 

Masa ni ajuma sedih sampai menangis dok lap2 air mata sebab sedih kami dah nak berangkat pi airport. Mau tak sedihkan 8 hari dok berkelai je dengan kami hahahaha......next entry cerita lain.

Sebenarnya hari pertama muka depa dua sangat berbeza ok dengan muka di hari terakhir. Muka kali pertama masam n nak marah2 je, muka ni pula gembira campur sedih. Gambar kat atas tu pagi terakhir kami di motel dan kami nak balik Kedah la. Saya pun sedih gak rasa macam nak sama2 nangis peluk ajuma tu. Kemain kan peluk cium lagi dengan ajuma. Pastu dia asyik sibuk dok cakap dalam bahasa korea lebih kurang "lain kali mai lagi na kat sini, bagitau kawan2 mai dok motel makcik ni" ataupun "pi berambus cepat sikit meluat dah tengok muka hampa dua orang menyusahkan aku je". Pilihla ayat mana yang berkenan di hati hehehehe.

Lepas check-in, solat, mandi dan makan, kami pun mulakan pengembaraan di kota Busan. Barula rasa lega sikit selepas pelbagai kekalutan yang berlaku sebentar tadi.


Inila lorong tikus kami dok lalu sepanjang di Busan. Saja ja panggil lorong tikus, ini laluan bawah tanah yang berhubung antara dari satu station subway ke station yang lain.


Memandangkan jarak motel yang jauh dan ketinggian naik turun station subway, memang memerlukan ketahanan kaki dan keselsaan yang maksimum. Kita kena tukar kasut biasa kepada kasut sport dan sarung kaki kepada stokin tebal supaya kaki tak melecet.

Harga kat bawah tanah ni jauh lebih murah ya berbanding harga di kedai atas sana. Stokin ni saya beli dengan harga 500won sepasang dan kasut sport lak 5,000won, lebih kurang RM17. 


Destinasi pertama adalah The Shinsegae Centum City Departmen Store. Kalau sesapa peminat runningman mesti tau tempat ni selalu jadi lokasi shoot bila diorang datang ke Busan. 

Kat bawah ni serba ringkas mengenai mall ni. Info google dari sumber tak ingat dah.

The Shinsegae Centum City Department Store is registered in the Guinness Book of World Records as the largest shopping complex in the world. The department store has a countless number of items all under one roof. Visitors can also enjoy numerous entertainment options in the complex. Shinsegae, which opened the first department store in Korea, reflects decades of retail experience in this flagship location. Some entertainment facilities include a spa and an ice rink. 

Globally renowned experts such as Italian architect Claudio Silvestrin and,an American architecture and design firm Callison completed Centum City under the concept of a “golden sea”. The department store has emerged as a defining landmark in Busan. 


Begitula katanya Mall ni pernah masuk Guiness Book of World Records sebagai shopping complex terbesar di dunia. Tapi rasanya sekarang ni tahun 2015 dah banyak mall yang lebih besar dari ni. 


Sebagai traveller yang tak dak arah tujuan, kami pun melepakkan diri kat pintu masuk mall ni sambil perhatikan gelagat orang yang lalu lalang.


Bila dah jemu tengok orang baru kami merayap ke tempat lain, main ikut kaki je takdak arah tuju, sekadar nak menikmati malam pertama di kota Busan.


Jalan punya jalan sampaikan jumpa universiti Dongseo. Sebenarnya dari jauh kami dah dengar concert soprano dok menyanyi jerit2 dan kaki kami ikut arah suara tu dan tak sangka rupanya suara tu datangnya dari sini. Kalau nak tau lebih lanjut mengenai universiti ni boleh klik di sini.  

Ok tamatla sudah pengembaraan pada hari pertama di Busan. 

........to be continued 


Tiada ulasan: