Bahan dan cara buatnya mudah saja, sapa saja leh boleh buat.
Bahan:
10 Shitakei mushroom
2 sudu Tepung Gandum
1 sudu tepung jagung+3 sudu air
1 sudu Butter
3 sudu ayam potong dadu
1 biji bawang holand
3 cawan air
2 cawan susu segar
secubit lada hitam
madu / garam
Caranya:
- Panaskan kuali, cairkan butter dalam pan
- Masukkan tepung gandum, kacau tak henti-henti dan baru masukkan air sikit demi sikit, teruskan kacau
- Masukkan bawang, ayam, cendawan dan tunggu sampai mendidih, baru masukkan susu
- Perasakan dengan lada hitam, madu dan garam
- Last baru masukkan bancuhan tepung jagung
Selamat mencuba....
2 ulasan:
mmg feveret aku pun mushroom soup nih!!tp slalu bli instant je...
ha senang je buat lagi sedap dan fresh sebab kita tak letak bahan pengawet mcm instant punya...kalau nk sedap leh gantikan air tu dengan stok ayam
Catat Ulasan