Assalamualaikum......
Hari ni saya nak buat frozen food sendiri dan boleh makan bila-bila masa walaupun tengah sibuk sebab makanan dah siap dalam peti sejuk.
Salah satu frozen food yang saya suka simpan ialah lasagna.
Mula-mula saya buat dulu kuah daging dan kemudian baru sediakan kuah putih. Meh ngendap dulu resepi dia.....
Sos Bolognese
500g daging cincang
1 tin tomato
10 biji tomato ~ didadu
1 biji lobak merah ~ dadu
2 bawang holand ~ dadu
2 labu bawang putih ~ cincang halus
Sedikit lada sulah
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
3 cawan air
Sedikit lada hitam
Oregano kering - 2 sudu
Sos cili - kalau nak bagi pedas
Panaskan minyak untuk menumis.
Tumiskan bawang merah dan putih sehingga naik bau.
Masukkan daging cincang.
Masukkan 3 cawan air tadi, tunggu sehingga daging sedikit
masak dan tambahkan garam (lebihkan air pun tak
mengapa, sebab tujuannya untuk melembutkan kulit
lasagna kemudian)
Masukkan Tomato dalam tin dan sedikit gula jika perlu.
Masukkan oregano, lada hitam dan sos cili. Tunggu
sehingga mendidih, padamkan api.
Setelah kuah daging siap ketepikan. Kita sediakan kuah
putih pula.
CHEESE SAUCE
2 sudu besar mentega
2 sudu besar mentega
4 sudu besar tepung gandum
115g Cheddar cheese ~ Mozarella pun boleh, tapi
Cheddar/cream cheese senang cair untuk buat cheese sauce
tu. Mozarella sesuai untuk tabur kemudian.
1-2 cawan susu segar
Sedikit garam
Cairkan mentega, kemudian masukkan tepung gandum,
kacau sehingga sebati.
Alihkan dari api, masukkan susu, kacau sehingga tepung
tidak berketul, barulah dipanaskan semula.
Masukkan cheese, kacau setiap masa, masukkan garam
sedikit.
Kemudian padamkan api.
BAHAN HIASAN
1 kotak instant Lasagna
1 kotak instant Lasagna
Hirisan ceddar cheese ~ untuk tabur atas
Serbuk Parmesan Cheese ~ tambah jika suka
Sedikit lada hitam di tumbuk kasar ~ tambah jika suka
Panaskan oven pada suhu 180 C
Sediakan bekas aluminium
Lasagna tak perlu di masak ye!
Aturkan kepingan lasagna di dasar bekas aluminium hingga
menutupi dasar bekas
Tuangkan sedikit kuah daging tadi ~ tujuan kuah daging
berair supaya lasagna tidak perlu di masak terlebih dahulu
Tuangkan sedikit cheese sauce tadi
Ulang langkah ini di setiap lapisan sehingga habis memenuhi
bekas
Bahagian atas atau lapisan yang terakhir adalah kulit lasagna
Tuangkan baki Cheese Sause
Pastikan kuah daging tadi menenggelamkan sebahagian
besar adunan lapisan tadi
Taburkan hirisan Chedar Cheese dan Parmesan Cheese
Akhir sekali taburkan lada hitam jika suka
Bakar dalam oven pada suhu 180C selama 40 minit atau
sehingga masak
Untul memastikan lasagna telah masak, kulit lasagna
kelihatan lembut apabila di cucuk dgn lidi.
Keluarkan lasagna yang telah siap di bakar
Keluarkan lasagna yang telah siap di bakar
Biarkan ia sejuk selama 20 minit sebelum di potong.
Bila dah masak, biarkan sejuk sebentar dan bekukan kat tempat frozen. Esok, minggu depan, bulan depan, kalau tetiba teringin nak makan tapi malas nak buat boleh ambik dan panaskan semula dalam oven selama 8-10 minit dengan suhu 150C.
Walaupun kita panaskan semula selepas frozen, rasanya masih kekal sedap macam baru semalam masak. Setakat saya cuba ni boleh simpan dalam sebulan je dan masih elok setelah panaskan semula.
Selamat mencuba!!!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan