Selasa, 30 Oktober 2012

Checkerboard Cake - Key Lime Cake and Red Velvet Cake



Selamat menyambut Hari Raya Korban kepada seluruh umat Islam seluruh dunia. Sempena hari yang sangat meriah ni saya telah sediakan sebiji kek yang sangat special. Kek ni adalah kombinasi daripada 2 biji kek iaitu red velvet dan key lime.

 Pagi raya dah tentu berkumpul adik beradik di rumah kakak ke-5. Bukan main excited la budak 2 orang tu nak merasa kek dari maksu. Kemain lagi puji maksu melambung-lambung pagi ni, nak makan kek special punya pasal kan.

 Diorang kata sayang nak makan tapi saya yang sangat excited nak makan sebab nak rasa key lime kek ni.
  
 Banyak juga saya terjah di alam maya ni untuk dapatkan resepi kek key lime dan saya dah jumpa resepi yang sesuai. Kek ni pelik sikit sebab dalam adunan batter ni kena masukkan gelatin. Disebabkan kepelikan inilah membuatkan saya tak sabar-sabarla nak merasa kek key lime ni.

 Hasilnya pun memuaskan hati juga. Memang next time kek key lime ni akan jadi favorite saya lepas ni. Resepinya saya dapatkan di sini tapi saya olah sikit-sikit mana-mana part yang sesuai dengan tekak saya dan family. Rujuk resepi di bawah ni....

Key Lime Cake

http://www.allrecipes.com

Ingredients
Here's the recipe:
1 (18.25 ounce) package lemon cake mix - saya guna 2cup tepung gandum
1 1/3 cups vegetable oil - saya guna 1cup minyak canola
4 eggs
1 (3 ounce) package lime flavored gelatin mix - saya guna sepeket gelatin halalgel
3/4 cup orange juice - saya bancuh air oren sunkist 1cup
1/2 cup butter -  tak pakai pun sebab xnak buat icing
1 (8 ounce) package cream cheese -  tak pakai juga sebab xnak buat icing
3 tablespoons fresh lime juice - 1/2 cup jus limau nipis
4 cups confectioners' sugar - saya guna 1/2 cup vanilla sugar
saya tambah setitik perasa lemon dan pewarna hijau
saya tambah 1/2 cup gula icing

Directions
Combine cake mix, gelatin mix, oil, eggs and orange juice. Pour into three 8-inch cake pans. Bake according to instructions on box. Allow to cool, then frost.
To make the frosting: In a large bowl, beat the butter and cream cheese until light and fluffy. Add lime juice and confectioners sugar. Mix well.
Cara saya ialah mix tepung+gelatin+oil+egg+oren jus+pewarna/perisa+gula sampai sebati dan bakar dengan suhu 180C selama 25-30minit atau when toothpick comes out clean. Biarkan kek selama 10minit kemudian saya mix gula icing dengan jus limau nipis. Kek yang disejukkan sebentar, saya cucuk2 dengan lidi dan curahkan bancuhan jus limau nipis di permukaan kek sehingga jus limau tadi serap masuk dalam kek. Sebelum saya potong kek, saya simpan dulu kek dalam peti ais supaya tekstur dia lebih stabil/tak mudah hancur dan memudahkan saya nak memotong kek nanti.

 Selepas saya siapkan kek key lime, saya terus buat kek red velvet pula. Kek red velvet saya gebu dan sangatla susah nak potong sebab kek mudah hancur.

 Saya potong kek kepada 2lapisan dengan menggunakan benang. Guna benang memang sangat senang daripada guna pisau rupanya hehehe...

Punyala gabra sebab takut tak jadi guna benang tapi senang rupanya. Bebanyak thanks la kat 'jom masak' sebab berkongsi ilmu potong kek dalam facebook.
 
 Saya buat kek malam dan pagi keesokkan pula baru nak mendeko kek ni. Dasyat kan kek ni memerlukan masa sampai 2hari nak siapkan. Semalam ngantok sangat malas nak siapkan.
Tadi excited pertama nak buat kek key lime yang mix dengan gelatin, kali ni excited nak buat frosting whipping cream pula. Ni 1st time ni nak guna frosting whipping cream sebab sebelum ni saya guna frosting butter+gula icing je. Sekali lagi saya ikut nasihat dari 'jom masak' supaya beli whipping cream jenama golden peak ni sebab dia lebih tahan lama dan senang jadi. 
Ohhooo gumbiranya hati sebab whipping cream ni bukan saja sedap tapi senang je nak buatnya. Caranya ialah sekotak whipping cream ni saya pukul dalam bekas tin yang sejukkan kat bahagian frozen selama sejam. Pukul dengan kelajuan sederhana saja sebab ada yang suruh pukul maximum tapi ada gak cakap kalau pukul maximum nanti whipping cream berair dan tak jadi peak macam ni. Saya rujuk dalam video di bawah ni.

Ha senang kan bila tengok video ni hehehe

 Maklumla tangan tak berseni ni kan, habis patah kek ni tapi dengan bantuan mr.golden peak berjaya juga jadikan ia sebagai glue untuk melekat lapisan demi lapisan kek.
Kek ni kemudian setelah dibungkus dengan frosting masukkan dalam peti sejuk lebih kurang setengah jam. Ini tujuan memudahkan bila tuang chocolate ganache atas kek nanti.


Bila kek dalam peti sejuk, saya pun siapkan coklat ganache. Lebihan frosting tadi saya campurkan dengan sedikit butter dan serbuk koko dan saya panaskan dalam microwave selama 2minit supaya frosting ni kembali cair.

Kemudian saya tuang seluruh permukaan kek ni dengan coklat ganache.


Bila potong kek nampakla corak checkerboard kat dalamnya, walaupun senget benget dan tak berseni saya tetap bangga dengan hasil percubaan pertama saya. Hasrat nak buat checkerboard ni dah setahun lebih dah dan kini barula hasrat tercapai.

Selamat mencuba dan menjamu selera : )

Isnin, 29 Oktober 2012

Apple Tart


Alahai terbakor pula apple atas tu sebab saya tak buang kulit epal dulu. Time makan tak rasa la plak hangitnya.
Sebelum ni saya dah pernah buat apple tart versi jamie oliver kat sini memang sedap resepi jamie punya. Saya pernah juga buat pie epal klasik english ala-ala anyam pastry kat atasnya di sini. Dan pernah buat pie epal versi ina garten di sini. Resepi ina garten ni memang simple saja dan ditambah kismis sikit. Selain tart epal saya pernah buat tart oren di sini dan lemon curd tart di sini. Bolehla klik mana-mana link yang saya sertakan untuk dapatkan resepi-resepi mengikut selera masing-masing.
 
Selalunya bila buat tart epal saya akan peel kulitnya tapi disebabkan ada huruf 'M' kat dahi ni paham-paham jela. M for malas.

 
Epal ni macam biasa saya gaulkan dengan brown sugar+serbuk cinnamon+garam+tepung+serbuk pala. Setelah saya gaulkan dengan epal, saya kena tapiskan air epal ni untuk mendapatkan airnya.
 
Air tapisan epal ni saya masukkan sedikit butter dan panaskan dalam microwave selama seminit sehingga 2minit untuk menjadikan ia sebagai sos epal.

 
Beginila rupanya bila sos epal dah pekat. Ketepikan sebentar sebab saya perlu sediakan pastry dulu.
 
Nak senang keja belila pastry segera yang mudah didapati di kedai-kedai bakery.

Pastry ni kemudian saya tekan dengan jari supaya melekat di sekeliling muffin tin ni. Kemudian saya taburkan serbuk cinnamon lagi atas pastry.

Masukkan buah epal yang telah ditapis tadi dan tuang sedikit sos epal di atasnya.

Last sekali letak butter sikit atas epal. Bakar dengan suhu 170C selama 10-15minit.
Selamat mencuba

Khamis, 25 Oktober 2012

Ice Cream Queen at Merbok....



Jom jalan jalan cari makan area Lembah Bujang ni sebab ada kedai yogurt ice cream yang sangat yum yum iaitu Ice Queen. Namanya mengerunkan sebab teringat cerita Narnia. Ice queen Narnia kan sangat kejam.


Setiap minggu memang wajibla lepaking kat kedai ni. Bukan saja sedap malah harganya pun jauh lebih murah dari saingannya iaitu Tutti Fruiti, anak syarikat NAZA.


Yang menarik sangat ni bukan saja ice creamnya tapi toppingnya yang pelbagai dan dah tentu pilihan topping saya adalah buah-buahan.


Coklat cip dan serbuk oreo pun sedap jugak.

Amacam...menarik tak, jom layan ice cream....


Selasa, 23 Oktober 2012

Marble Cheese Brownies


Sekarang bila kata nak buat marble cheese cake, saya tak tengok resepi dah. Resepi ni dah terpahat dalam kepala otak dah and siap leh buat kelas masakan kat kawan-kawan yang nak menuntut ilmu lagi. So hari ni saya jadi cikgu memasak yang tak bertauliah. Ini kek hasil daripada student saya aka my classmate jugak. Kata diorang lepas ni boleh kawin dah sebab dah boleh buat kek hahaha. Cerita bab kawin ni semua pakat excited je serupa la dalam kelas pun kalau dr cerita pasai kawin semua muka teruja.
Kek kali ni saya jadi supervisor saja dan bagi arahan je nak buat apa next. So mula-mula nak start buat kek jangan risau kalau dapur berkecah sebab kita masih tak tau nak agak sukatan kek. Memangla ikut sukatan dalam resepi tapi sometime bila adunan jadi cair kena tambah sikit tepung ke or kalau adunan terlalu kental kena tambah susu sikit ke. Paling penting kalau mula-mula nak belajar buat jangan risau kalau tak menjadi. Buat lagi dan lagi sampai jadi.



Kalau nak ambik resepi dan rujuk entry sebelum ni boleh klik sini, sini, sini dan sini


Biarkan oven membakarnya dengan suhu 180C


Enjoy...happy baking!

Isnin, 15 Oktober 2012

Cranberry and Cream Cheese Bun



Kembali meroti hehehe hari ni kawan-kawan sekelas saya minta saya adakan kelas membuat roti di rumah. Memandangkan dah berbulan lamanya saya tak buat roti, teringin pula makan roti hasil air tangan sendiri. Kali ni saya akan ajar kawan-kawan saya buat roti berintikan cream cheese dan buah cranberry kering. Roti ni inspirasi dari roti di kedai Loaf di Empire Shopping Gallery, Subang.
Meh usha apa bahan-bahannya....cekedauttt

Mula-mula kena sediakan yis dulu. Saya gunakan sepeket yis 11g jenama mauripan dicampurkan kedalam susu segar kotak kecil dutch lady. Kemudian saya tambahkan secubit gula ke dalam tu supaya gula tu dijadikan makanan yang sedap untuk yis membiak. Agak-agak macam buih di tepi-tepi bekas, saya masukkan sebiji telur yang telah di kocak. Selepas 10minit macam tu, yis dah jadi berbuih-buih macam dalam gambar kat atas. Peringatan ya jangan biarkan yis ni terlalu lama sebab bila yis dah kembang, bila kita campurkan dalam doh, yis tak nak kembang dah. Seeloknya biar yis kembang separuh dalam susu dan seterusnya dia kembang lagi dalam doh roti.

Dalam big bowl pula, saya campurkan 500g tepung high protein+ 5 sudu gula+ 1tsp salt+3 sudu krimer perisa vanilla latte yang baru saya beli kat jaya grocery Subang (kalau tak ada krimer boleh guna susu tepung biasa saja). Buatkan lubang ditengah-tengah dan curahkan yis di bahagian tengah tu.

Ulila doh ni sampai jadi flexible macam gambar kat atas ni dan masukkan 80g butter. Jangan risau kalau tak ada penimbang sebab kat pembungkus butter dah ditandakan setiap 50g, jadi agak-agakla potong butter kepada 80g. Butter ni saya potong kecil-kecil dan biarkan di suhu bilik dimana senang kalau nak menguli nanti.

Uli dan uli sampaila tekstur dia jadi licin macam ni. Kemudian tutup doh dengan tuala lembab dan biarkan selama 45minit atau bila nak cek dah cukup kembang, tekan dengan jari kalau doh tak naik maksudnya dah cukup kembang. Kalau bila tekan dengan jari dan doh naik balik, kena biarkan lagi sampai betul-betul kembang. Doh saya ni dah betul-betul kembang sebab masa saya tekan dengan jari, dia tak terlantun balik pun. Anggaran masa yang sesuainya ialah 45minit la.


Beginila rupanya bila dia dah kembang sepenuhnya.

Oh ya lupa pula, masa nak tunggu doh kita kembang, saya sediakan bahan untuk buat filling cream cheese ni. Bahan-bahan untuk filing ni ialah....
 250g cream cheese+4tbsp vanilla sugar dipukul sehingga sebati atau formed. Kemudian pukul sebiji telur dan masukkan sikit-sikit dalam 1/3 at a time and mix well before adding the next portion
 Dalam bowl yang lain, masukkan 4tbsp tepung kek or tepung gandum bersama 100ml susu low fat yang suam, mix well dengan adunan cheese tadi
 Adunan cheese tapi masukkan dalam microwave selama 2minit dan kemudian whisk dan masukkan lagi sekali dalam microwave selama 2minit. Kemudian whisk sekali lagi sehingga dia jadi smooth paste dan masukkan 2tsp lemon juice dan 2tsp butter, whisk lagi sehingga sebati dan chill dalam refrigerator. Bentukan bulat-bulat kecil supaya senang nak masukkan dalam doh roti nanti.

 
Bila doh dah kembang, mulakan dengan letak cheese dan sedikit cranberry dan bentukkan bulat.

Kali ni saya guna bekas muffin pula. Jangan lupa griskan dulu bekas muffin ya supaya bun tak melekat bila dah masak nanti.


Bila doh disi dalam bekas muffin, biarkan dulu dia kembang sekali lagi sebelum masuk dalam oven. Bakar 12 minit dengan suhu 160C mengikut kepanasan oven masing-masing ya sebab kepanasan oven dan suhu rumah kita tak sama ya.

 Inila hasilnya bila dah masak. Bila makan panas-panas lagi best sebab cheese dalam bun masih mencair, bila dah sejuk cheese dah mengeras sikit. Kalau bun dah sejuk panaskan dalam microwave supaya boleh menikmati bun dengan cheese yang cair dalam tu.
Ok sila ambik pen dan kertas, salinla resepi di bawah ni.

Bahan:
500g high protein flour - beli tepung yang siap pek untuk 500g
5 sudu sugar
3 sudu milk powder or krimer

1 sachet yis @ 11gm yis
1 kotak kecil susu dutch lady
1 big pinch of sugar
1 egg- whisk dulu

80gm butter
1/2 tsp salt
Caranya:
  1. Mix yis+susu+sugar. Lepas tu saya campurkan sebiji telur dalam campuran yis tadi. Telur hendaklah pukul dulu sebelum dimasukkan dalam adunan yis tadi. Biarkan sehingga berbuih.
  2. Sementara tu, dalam bowl yang lain mix flour+sugar+krimer/susu tepung+secubit garam
  3. Masukkan sikit demi sikit adunan yis dalam tepung, uli sampai flexible selama 15 minit (kata chef wan, biar kurang uli daripada terlebih uli dough sebab kalau terlebih uli nanti roti jadi keras)
  4. Uli dough sampai jadi sebiji bola dan restkan ia selama 45minit atau ia naik 2kali ganda
  5. Punch down dough yang naik tadi selama 1minit, bentukkan bulat dan masukkan filling dan biar sampai sejam lagi
  6. Kemudian bakar 160C for 12minit for bun dan 150C for 20minit for loaves
Selamat mencuba dan menjamu selera....