Nama kata aiskrim ni buat apa pun sedap jugak kan....sat...nak sambung makan aiskrim nangka
Lepas bukak posa layan aiskrim nangka ni depan tv....ermmm sedap tau....buat sendiri baru tau macam mana kesedapannya
Lepas ni kalau ada buah lagi leh buat aiskrim perisa lain pulak. Sebelum ni saya buat aiskrim mangga boleh klik sini
Selamat mencuba
Bahan:Nangka 4/5 ulas (hancurkan)
Nangka 4/5 ulas (potong kecil-kecil)
Nangka 4/5 ulas (potong kecil-kecil)
Whipping cream yg non dairy (katanya jangan guna yg dairy sebab tak kembang)
Tepung kastad
Gula perang (lebih bagus dari gula putih)
Susu segar (kena pakai low fat milk punya)
gelatin halal
Cara:
- Masak gula perang, susu segar dan tepung kastad menggunakan api yang kecil.
- Putar whipping cream dalam mangkok dan masukkan nangka. Kemudian masukkan bahan yang di masak tadi. Putar hingga kembang.
- Simpan dalam peti ais selama 45 minit. Separuh beku je keluar balik dan putar lagi aiskrim tu, simpan semula.
- Rasa dah macam beku pun putar lagi sampai dia gebu naik berganda-ganda
Tiada ulasan:
Catat Ulasan